Yin yoga: diep, dieper, diepst? Hoe ver moet je gaan in je stretch

child pose in yin yoga

Diep, dieper, diepst? Hoe ver moet je gaan in je stretch?

Yin yoga is een populaire yoga style die super goed te combineren is met yang yoga, zoals Vinyasa of Ashtanga yoga. Iedereen die wel eens een yin les heeft meegedaan weet dat je langer in bepaalde yoga poses zit dan je misschien gewend bent van andere yogastijlen. Hoe ver kan je eigenlijk gaan? In dit blog lees je over wat het is en hoe ver je kan gaan.

Wat is yin yoga?

In Yin yoga is het de bedoeling om zoveel mogelijk spieren los te laten om zo volledig te ontspannen. De houdingen zijn gericht op de gewrichten en het bindweefsel die soepeler worden. Hierdoor ontstaat er meer ruimte in je lichaam voor energie om door de meridianen te stromen. Een heerlijke tegenhanger van yang yoga! Je zult merken dat je meer rust en ruimte ervaart in je lichaam en geest.

Tip: tijdens een yin les is het fijn om warme yoga kleding aan te trekken. Je krijgt het sneller koud en dat wil je voorkomen. Een longsleeve yoga top of een extra lange yoga legging is aan te raden! Meer weten over wat je aandoet bij yin yoga? Lees het hier.

Wat is yin yang yoga?

Yin yang yoga is een yogavorm die de rustige en zachte houdingen van Yin combineert met de vurige en intensieve oefeningen van Yang yoga. Je start de sessie met verschillende yin houdingen, om zo rustig op te bouwen naar de yang oefeningen. Door de rustige voorbereiding met de yin houdingen, zou dit dus minder inspannend moeten zijn. Meestal wordt de les ook weer beëindigt met een yin oefening of meditatie. De stijlen ondersteunen elkaar en vullen elkaar goed aan.

Waarom yin yoga zo goed is

Naast het versoepelen van je spieren zijn er nog veel meer voordelen. Yin yoga zorgt ervoor dat je beter leert ontspannen. Het lijkt best makkelijk om een aantal minuten in een houding te blijven en ‘niks’ te doen. Juist het ontspannen in een houding kan ontzettend lastig zijn. Het voelt niet altijd even lekker in je lichaam en vooral niet als je langer in de houding zit.  Ook mentaal is het best een uitdaging. Je gedachtes gaan snel alle kanten op en dus is yin een goede manier om te leren relaxen. Voor iedereen die mediteren lastig vindt; begin met yin!

Het gaat om totale overgave in de houdingen. Je laat de zwaartekracht het werk doen terwijl jij tot rust komt. Stress en spanning komt los en daarom is deze yoga vorm ook goed voor mensen die in een stressvolle periode zitten.  Daarbij is Yin yoga gemakkelijk te volgen en dus super goed te doen als beginnende yogi!

Yoga houdingen die je kan verwachten bij een Yin yoga sessie zijn bijvoorbeeld de child’s pose, de sphinx, de vlinder, de halve vlinder en de draak. Je kan ze natuurlijk ook eerst thuis proberen om te kijken hoe het in zijn werk gaat, maar in een les zal de docent je ook met alle liefde willen helpen als het niet lukt.

Benieuwd naar meer yin houdingen? Hier vind je een aantal beginners poses en video’s als inspiratie.

Yoga tijdens de zwangerschap

Yin yoga is ook goed voor de zwangerschap. Het is namelijk goed voor de ontspanning, het vermindert striae en het is goed tegen vochtophoping. Het is natuurlijk wel van belang om voorzichtig te blijven en je lichaam niet te forceren. Daarom is het beter om in de eerste drie maanden niet te lange twists vast te houden, want dit kan de bloedtoevoer tegenhouden. Daarnaast kan het forceren van een houding voor bekkeninstabiliteit zorgen. Luister dus altijd naar je lichaam en probeer vooral ontspannen te blijven.

Verdieping: hoe ver kan je gaan?

Ieder lichaam is anders. Hoe diep je kan gaan is dus per persoon verschillend. Yin yoga is een passieve yoga style waar je leert te luisteren naar je eigen lichaam. Je moet tijdens de houdingen aanwezig en mindful zijn. Heb je last van blessures of van je spieren? Yin kan je helpen herstellen. Voor je nek, schouders en onderrug is yin yoga ook heerlijk. Het aanhouden van de statische houdingen zorgt ervoor dat blokkades in je lichaam loskomen. Zorg er wel voor dat je goede begeleiding hebt. Geef blessures aan bij de docent en ga nooit over je eigen grenzen heen. Merk je bijvoorbeeld een pijnscheut tijdens een yoga pose? Kom langzaam uit de houding en probeer een alternatief voor de houding.

Tip: gebruik yoga bolsters en kussens om volledig te ontspannen. Je merkt dat het ineens makkelijker is om de houdingen vol te houden.

Je lichaam geeft zelf aan wat kan en wat niet kan. Het is dus eigenlijk een kwestie van proberen en jezelf leren kennen!