Yoga voor je nek en schouders: 3 oefeningen om pijn te verminderen

foto

Yoga voor je nek en schouders

Iedereen heeft wel eens last van een pijnlijk gevoel in de nek en schouders. Yoga voor je nek en schouders helpt om dit gevoel te verminderen.

Misschien heb je in een verkeerde houding geslapen en word je wakker met een stijf gevoel in je nek en schouders. Of je neemt dagelijks onbewust een verkeerde houding aan, waardoor er een pijnlijk gevoel ontstaat op deze plekken. De schouders horen van nature laag en lichtelijk naar achter te staan.  (Lees je dit nu en betrap je jezelf erop dat je niet recht zit, laat dit een kind reminder zijn 😉)

Voel je je gestrest? Je zult sneller een pijnlijk gevoel in de nek en schouders voelen. Je spant onbewust je nekspieren aan en dit straalt door naar je hoofd en schouders. Yoga voor je nek en schouders heeft niet alleen fysieke voordelen. Het beoefenen van yoga in het algemeen werkt natuurlijk óók super goed tegen stress. Tijd nemen voor jezelf op je yoga mat is een moment van ontspanning.

Waarom yoga?

Yoga zorgt voor een groter bewustzijn van je lichaam. Je leert beter te ademen en je wordt bewust van je houding. Yoga voor je nek en schouders zorgt voor een heerlijke stretch in de plekken waar je last ervaart. Door deze oefeningen regelmatig te doen, verminder je de pijn in je nek en schouders. Tip: doe regelmatig een nekrol en schouder rol. Dit kun je gemakkelijk vanachter je bureau doen of aan het begin van je yoga practice. Beweeg je hoofd langzaam rond en zorg dat je hoofd hangt terwijl je dit doet. Op de manier maak je je nek en schouders los.

Probeer deze 3 yoga poses

  1. Cat cow (Marjariasana)
    De kat-koe houding is eigenlijk altijd een goede manier om je lichaam op te warmen. Deze houding is ook gelijk een dynamische stretch voor je nek en schouders. Begin met deze pose tijdens yoga voor je nek en schouders!Je begint in table top position. Op je inademing maak je je rug hol en open je je borst. Beweeg je hoofd lichtelijk omhoog en adem diep in. Op je uitademing maak je je rug bol en beweeg je je hoofd naar beneden. Bij deze houding is het fijn om je ogen te sluiten en te bewegen op het ritme van je ademhaling. Wees mindful en begin rustig.
  2. Rabbit pose (Sasamgasana)
    De haas pose zorgt voor een gelijkmatige stretch over de hele achterkant van je wervelkolom. Een fijne yogapose voor een diepe stretch in je nek en de ruimte tussen je schouderbladen. Yoga voor je nek en schouders waar je geen genoeg van zult krijgen!Begin in childpose (Balasana), pak de hielen vast en breng de billen omhoog terwijl je je hoofd dicht bij je knieën houdt. Je leunt op je hoofd zoals bij een hoofdstand. Als dit niet prettig voelt kun je altijd je handen naast je hoofd houden ter ondersteuning. Heb je snel last van je knieën? Vouw een dekentje onder je knieën zodat je geen last hebt van pijn.
  3. Puppy pose (Uttana Shishosana)
    Puppy pose of melting heart pose werkt goed om je schouders en boven rug te openen. Heb je een zittende baan en voel je dat je je rug holt en hangt in de schouders? Deze asana is een ideale tegenbeweging.Begin in een table top houding en loop je armen van je lichaam af. Beweeg je borst langzaam naar de grond en adem goed naar je borst voor de ultieme stretch. Niet zo veel ruimte in het borst gebied? No worries! Als je een yoga bolster onder je borst legt kun je goed ontspannen in de houding. 

Er zijn natuurlijk nog veel meer yoga poses die goed werken. Ieder lichaam is anders en daarom is het goed om vooral te doen wat werkt voor jou. Wees altijd lief voor je lichaam, forceer de houdingen nooit! Wil je meer weten over yoga voor nek en schouders? Er zijn genoeg (online) yoga lessen te vinden die gericht zijn op het schouder en nek gebied.
Benieuwd naar welke yoga kleding goed past bij jouw favoriete yoga practice? Bekijk onze collection guide voor advies!