3 houdingen tegen menstruatiepijn

3 poses for period pain - urban goddess yoga wear blog

Menstruatiepijn is… pijnlijk. En hoewel je sensatie kunt ervaren tijdens je menstruatie, zou het niet afmattend moeten zijn. Menstruatiepijn is niet normaal – maar het komt wel vaak voor.

 

Waarom hebben we menstruatiepijn?

Er kunnen veel redenen zijn waarom we een sterk gevoel ervaren tijdens onze menstruatie; de baarmoeder trekt samen om het menstruatiebloed en de baarmoederwand te verdrijven. Hierdoor ontstaan er krampen. We maken ook prostaglandines (hormoonachtige stoffen) vrij, wat deel uitmaakt van het proces, maar die kunnen misselijkheid of ongemak veroorzaken. Er zijn andere redenen voor menstruatiepijn, zoals endometriose of myomen.

Stress lijkt een factor te zijn bij menstruatiepijn. En we kunnen ervan uitgaan dat onze levensstijl en voeding een rol spelen bij onze menstruele gezondheid.

Zowel Ayurveda als yoga bieden ondersteuning voor onze menstruele gezondheid. Ik ga hier dieper op in in mijn boek Teaching yoga for the menstrual cycle – an Āyurvedic approach, waarin ik verschillende bronnen heb gevonden uit zowel klassieke Ayurvedische teksten als modern onderzoek als het gaat om yoga voor een gezonde menstruatie. In de meeste onderzoeken werden de yogahoudingen meerdere keren per week gedaan gedurende de hele maand, behalve tijdens de menstruatiefase.

 

Hier zijn mijn favoriete yogahoudingen voor menstruatiepijn

Cobblers houding

 1. Begin zittend met de voetzolen tegen elkaar en laat de knieën van elkaar af ontspannen. Ik raad altijd aan om kussens te gebruiken ter ondersteuning onder de dijen. Zelfs als je superflexibel bent, biedt dit gemak en een gevoel van “loslaten” van overtollige spanning of beklemming.
 2. Je kunt een paar ademhalingen blijven zitten of ervoor kiezen om achterover te leunen. Voeg een yoga bolster of kussens achter je rug en hoofd toe als je dat prettig vindt.
 3. Laat je handen rusten op de onderbuik in de buurt van je baarmoedercentrum. Handpalmen naar de buik gericht, duimen raken elkaar aan bij de navel en wijsvingers bij het schaambeen, waarbij je een naar beneden gerichte driehoek vormt met je handen.
 4. Adem een paar keer of 3-6 minuten diep en ontspannen in.

Ik raad deze houding ook aan tijdens de menstruatie om ontspanning en ruimte rond het bekken mogelijk te maken.

 

Brughouding met ondersteuning

 1. Houd een yoga blok, yoga bolster of een paar stevige kussens klaar. Ga op je rug liggen met je knieën gebogen. Til het bekken op en plaats je steun onder het heiligbeen. Dit moet echt comfortabel aanvoelen, dus pas je steun aan om het perfect voor jou te maken.
 2. Hier kun je het heiligbeen diep op de steun laten rusten. Geniet van de openheid van de buik en heupen. Buik strekken blijkt een goede pijnstiller te zijn tegen menstruatiepijn en kan ook tijdens de menstruatie worden toegepast.
 3. Hou dit een paar ademhalingen vast of zo lang als comfortabel is.

3 houdingen tegen menstruatiepijn - blog stedelijke godin

Cat-Cow Pose

De Kat-koe houding is ook een hele goede houding om menstruatiepijn te verlichten. Volg de instructies hieronder.

 1. Ga op je handen en knieën zitten.
 2. Knieën onder de heupen en handen onder de schouders.
 3. Buig de rug door de zitbotten op te tillen en naar voren of omhoog te kijken. Bol vervolgens de rug en kijk naar de navel. Stel je een ruggengraatgolf voor van het staartbeen naar het hoofd. Voel hoe het bekken naar voren en naar achteren kantelt. Het is alsof je het bekken kunt wiegen om gemak en lichtheid te creëren rond de bekkenorganen, inclusief de baarmoeder en eierstokken.
 4. Stel je, terwijl je diep en langzaam ademt, voor dat alle onnodige spanning wordt losgelaten uit de bindweefsels en spieren rond het bekken- en baarmoedergebied.

Je kunt deze beweging veranderen in een meer cirkelvormige en spiraalvormige stroom. Wees creatief en laat het lichaam bewegen en stromen.

 

Hoe vaak moet je yoga doen bij menstruatiepijn

Voorkomen is beter dan genezen, dus voeg deze houdingen toe aan je reguliere yoga practice of geniet er gewoon een paar keer per week van. Je kunt deze poses ook doen tijdens de menstruatie als dat prettig voelt.

 

Vergeet niet om het jezelf zo comfortabel mogelijk te maken, of je nu op of naast de mat staat. Flow in een van onze zachte yoga broeken of ga voor onze loungewear items. Deze zijn perfect voor je yoga practice, maar kan je daarna ook lekker dragen om in te loungen.

 

3 Poses for Period Pain blog Urban Goddess yoga wear

 

 

Anja Brierley Lange (BSc, PGDip Āyurveda) is de auteur van Teaching yoga for the menstrual cycle – an Āyurvedic perspective en een ervaren yogadocente, Āyurvedic beoefenaar en teacher trainer. Ze geeft les sinds 2005 en heeft zich gespecialiseerd in yoga en Āyurveda met betrekking tot de vrouwelijke anatomie en fysiologie. Ze komt oorspronkelijk uit Denemarken, verhuisde naar Londen en woont nu aan de kust van Sussex, waar ze graag bij of in de zee is. Volg @anja_yogini en kijk op yogaembodied.com voor cursussen, lessen en inspiratie.