Mediteren moeilijk? Vind een meditatie practice die bij je past!

Actieve meditatie

Mediteren moeilijk? Vind een meditatie practice die bij jou past!

Deel 1 van 5

Ik heb in de loop der jaren gemerkt dat zoveel mensen voor de les naar me toe kwamen en me vertelden dat ze niet konden mediteren. We lijken zoveel ideeën te hebben over hoe meditatie is en eruit zou moeten zien. Maar uiteindelijk is het vrij eenvoudig: Meditatie is verstilling en het vinden van meer stilte in je hoofd en het lichaam.

Er is niet 1 manier

Natuurlijk kunnen we uren discussiëren over de beste manier om te mediteren (en sommigen doen dat ook), maar ik vind dat verschillende mediatiestijlen passen bij verschillende mensen in verschillende perioden van hun leven. Er zijn vele wegen die je kunt nemen om op dezelfde plaats uit te komen. En als er ooit een tijd was om meditatie opnieuw met een frisse blik te bekijken, dan is het nu!

Voor sommige mensen is het heel makkelijk om hun hoofd uit te zetten. Ze kunnen gewoon gaan zitten en helemaal ontspannen en bam, daar zitten ze dan in perfecte stilte. Als dat voor jou niet zo is, ben je niet alleen. De meeste mensen hebben dit talent niet. En als je ooit naar een stille zitmeditatie bent gegaan en niets dan frustratie voelde, terwijl iedereen om je heen eruitzag als perfecte Boeddha’s die in hun eigen persoonlijke nirvana vertoefden, nogmaals, je bent niet alleen. Om bij de stilte binnenin te komen moet je je weg naar binnen vinden. En dat kan betekenen dat je gewoon wat verschillende meditatiestijlen moet uit proberen.

Bewegingsmeditatie

Voor mensen met een druk hoofd en mensen die veel energie hebben, vind ik dat bewegingsmeditaties de uitkomst kan zijn. Osho, wat je ook van hem vindt, heeft een aantal geweldige meditaties die wonderen doen. De stappen zijn voor de meeste meditaties hetzelfde. Door beweging, of beweging en adem,  kan je een teveel aan energie kwijt raken of juist stagnerende energieën in beweging brengen. Dit kan in 1 of meerdere fases. En in latere fases komt de stilte gewoon vanzelf. Meestal kun je gaan liggen of zitten om de stilte over je heen te laten komen.

Makkelijk naar stilte

De meeste mensen hebben het gevoel dat ze na de dynamische stappen zonder enige moeite in stilte kunnen wegglijden. Het is alsof je een glas met vuil water schudt of roert, en het dan laat bezinken. Alles zinkt gewoon naar de bodem van het glas en je houdt een glas kristalhelder water over. Het water vertegenwoordigt natuurlijk de geest en het lichaam. Osho heeft meer krachtige meditaties zoals de Kundalini meditatie of de Dynamische meditatie. Maar ook zachtere, zoals No Dimension of Nadabrahma. Een practice uit de Sufi traditie is Zikr, maar is waarschijnlijk minder toegankelijk voor de meesten. En zeker minder bekend. En tenslotte kan Ecstatic Dance ook een mooie manier zijn om binnen te komen. Ecstatic dance heeft een geleide fase in het begin en dan in een later stadium ga je in een vrije flow. Er wordt niet gepraat, er is geen alcohol en geen schoenen.

Wat draag je naar je bewegingsmeditatie?

Het spreekt voor zich dat je voor dit soort meditatiestijlen comfortabele kleding nodig hebt waarin je alle bewegingsvrijheid hebt die je nodig hebt. Yoga kleding is perfect. Je kunt kiezen voor loszittende yogakleding, of voor iets dat wat strakker zit, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Je kleden in laagjes is ook slim. Tijdens de actieve delen van de meditatie heb je het warmer, dus een yoga tanktop gecombineerd met een hippe yogabroek met wijde pijpen of yoga legging zou een geweldige combo zijn. Maar dan een yogatop met lange mouwen bij de hand hebben voor de latere fases van de stilte, wanneer je lichaam erg zal afkoelen is ook geen overbodige luxe.

Blijf warm

Ook sokken zijn geweldig om koude voeten te voorkomen! Of een extra lange yoga legging van Urban Goddess die je over je voeten trekt, zoals Gaia of Bhaktified yoga legging. Weet dat als je zweet, je poriën open gaan staan en mijn absolute aanbeveling zou zijn om kleding te dragen die gemaakt is van natuurlijke en, indien mogelijk, biologische materialen. Op die manier voorkom je dat je giftige chemicaliën in je lichaam opneemt na zo’n mooie ervaring. Als je Urban Goddess yogakleding draagt hoef je je hier natuurlijk geen zorgen over te maken, ons hele assortiment is gemaakt van biologische en natuurlijke gecertificeerde materialen.

Integratie

Als dit soort meditatiestijlen nieuw zijn voor je, dan kun je je een beetje weird voelen daarna. Vooral als je daarna gewoon verder gaat met je dag, kun je het gevoel hebben dat je perspectief een beetje of zelfs heel erg veranderd is. Ik zou je aanraden om na je oefening te zorgen voor een goede re-hydratatie. Misschien met wat kokoswater of citroenwater. Neem ook de tijd om een gezonde, aardende maaltijd te eten, om je lichaam te voeden.

En het kan veel helpen om na je meditatie ervaring in een dagboek te schrijven, je emoties en inzichten op papier zetten kan enorm waardevol zijn. Als je je na de practice nog een beetje ongegrond voelt, ga dan wandelen in de natuur, doe misschien een (korte) yin yoga practice en ga vroeg naar bed. Voor sommige mensen heeft de dynamische meditatie practice zo’n impact dat ze meer tijd nodig hebben om die te integreren. Dus push jezelf niet om naar een volgende practice te gaan als je het gevoel hebt dat de vorige nog niet verwerkt is.