Welke yogakleding doe je aan naar yin yoga?

Good Karma yoga top and Virya yoga legging 12415501 – Urban Black (2)

Welke yoga kleding past het beste bij een yin yoga practice

Elke vorm van yoga is weer een beetje, of heel erg, anders. En juist door die verschillen, wil je er zeker van zijn dat je de juiste yoga kleding draagt. Hier lees je welke yogakleding het meest geschikt is voor yin yoga, en waarom.

Yin yoga is een passieve vorm van yoga waarin je lang in de yogaposes blijft. Soms is dat 3 minuten, maar soms kan het ook 15 minuten zijn. Yin yoga werkt op het stretchen van jouw bindweefsel (fascia) en op het stimuleren van meridianen. De meeste yogaposes in yin zijn grondoefeningen. En dat betekent dat jouw lichaam veel contact maakt met de grond, en er waarschijnlijk ook een bepaalde compressie of druk te voelen kan zijn. Nu wordt er in yin yoga veel gewerkt met props en vaak kun je daar veel compressie mee weghalen. Zo kun je bijvoorbeeld in sommige poses een dekentje onder je knieën, schouders, schaambeen, enkels en voeten plaatsen om pijnlijke druk weg te halen. De juiste yogakleding voorkomt dat je onnodig last krijgt van druk of pijn tijdens de les.

De beste yogabroek voor yin yoga

Yin yoga is een passieve vorm van yoga is waar je lang stil zit of ligt. Hierdoor blijft je lichaam vrij koel, of koelt het zelfs nog verder af in de ontspanning. Bovendien is het de bedoeling dat je yin met niet opgewarmde spieren beoefent. Maar het is zeker niet de bedoeling dat je koud lijdt. Je wilt daarom dat je yogakleding kiest die je warm kan houden.

Fijn zijn extra lange yogaleggings, die je over je voeten kunt trekken. Of neem sokken mee naar je les. In alle andere lessen zijn sokken, not done maar bij yin, kan het in de meeste poses juist wel. Een yogalegging met een hoge tailleband, of omslagband is ook erg aan te raden zodat je geen koude onderrug of nieren krijgt. Je wilt dat de stof zacht is en met je mee rekt. Daarom is katoen een van de beste stoffen voor een yogabroek. Een hippe legging met inzetstukken of naden is natuurlijk leuk, maar geen goede keuze. De harde (synthetische) naden kunnen juist pijn geven in een pose. Kies dus voor een katoenen yogalegging of –broek met zachte naden en geen onnodige werkjes, zoals linten, koorden, harde siernadenetc.

De beste yoga top voor yin yoga

Voor yin yoga is het handig om met laagjes te werken voor de keuze van je yogakleding. Je kunt bijvoorbeeld een yoga tank top of racerback yoga top aan doen, met daarover een yoga longsleeve top. Zorg wel dat je longsleeve yogatop van een dunne stof rekbare is gemaakt. Zo kun je makkelijk strekken en rekken zonder dat er stof in de weg zit in je yoga pose. Natuurlijk doe je ook hier een yoga top aan zonder harde stiknaden (dit geldt ook voor yoga bh’s of sport bh’s), zonder ritsen en knopen. Meestal hebben yoga studios’s dekentjes voor de Shavasana. Maar die zijn niet overal even warm. Dus altijd handig om zelf nog iets van een yoga vest, yoga sjaal, yoga deken of wrap mee te nemen om extra diep van je Shavasana te kunnen genieten.