Drie manieren om je yoga practice zachter te maken

Drie manieren om je yoga practice zachter te maken_Urban Goddess yoga blog
 
Of je nu strakke hamstrings of ingesleten gedachtepatronen probeert te verzachten, yoga heeft het verbazingwekkende vermogen om spanning te verlichten. De yogawereld stapt steeds meer over van stijve en voorgeschreven stijlen naar meer belichaamde, vloeiende practices.
 
Zogenaamde ’embodied’ technieken worden steeds meer erkend door en gebaseerd op de wetenschap. Ze benadrukken de rol van het zenuwstelsel bij het verplaatsen van spanning van het bewegende lichaam, de denkende geest en de emoties. Hier zijn drie technieken om je yoga zachter te maken  voor die fuzzy, feel-good practice.
 
 

Yoga en aanraking

Aanraken is transformerend. Het kan zenuwen kalmeren, sociale banden vormen en zelfs atletische teamprestaties verbeteren.
 
De Covid-19 pandemie heeft terechte en inzichtelijke discussies losgemaakt over hands-on assisteren in yogalessen, maar er zijn manieren waarop we aanraking in yoga kunnen integreren om het zachter te maken en alle kalmerende voordelen te plukken die de wetenschap nu bevestigt.
 
Mijn favoriete manier om aanraking te gebruiken is aan het begin van de les. Ik laat studenten hun handen overal (ja, overal!) op het lichaam laten landen waar dat goed voelt, en dan drukken, borstelen, strelen, tikken of knijpen.
 
Dit helpt studenten niet alleen om controle te krijgen over hun practice en deze aan te passen aan hun individuele lichaam en ervaring, maar het kan ook het zenuwstelsel kalmeren, de bloeddruk verlagen en de nervus vagus stimuleren.
 
 

De kracht van beeld

Stel je voor dat een parel warme olie van je voorhoofd over je neusbrug, je lippen, je keel en je hart naar het centrum van je hart rolt. Ik durf te wedden dat je net een langere uitademing hebt genomen aan het einde van die zin.
 
Het gebruik van beelden, en in het bijzonder bepaalde woorden die onze menselijke basisbehoeften aanspreken, zoals ‘warmte’, ‘veiligheid’ en ‘licht’, kan een groot effect hebben op hoe makkelijk we ons kunnen ontspannen. Ook in yogalessen moeten we er niet van uitgaan dat alleen wierook en weinig licht ervoor zorgen dat alle studenten zich welkom en veilig voelen. De taal die we gebruiken kan helpen om die geruststelling te geven.
 
Probeer de volgende keer dat je begint aan je yoga practice deze techniek om het zachter te maken. Ga op je rug liggen en stel je voor dat de huid en spieren van je bovenrug zich verspreiden en glad worden als een zijden laken. Visualiseer hoe iemand warm water over je bekken en schoudergewrichten giet. Stel je voor dat je met je hoofd achterover leunt op de schouder van een geliefde… en verzacht.
 
 
 

Je adem verzachten

Als je een paar yogalessen hebt gevolgd, heb je waarschijnlijk gehoord van ujjayi of de ‘oceaanadem’. Deze traditionele pranayama techniek creëert een zuchtend geluid in de adem door de keel lichtjes dicht te knijpen. Maar kun je dit doen zonder de kaak aan te spannen? In mijn ervaring is het eenvoudiger en zachter om de voordelen van een ‘texture breathing’ te voelen door te zuchten.
 
De wetenschap heeft inmiddels bewezen dat de ‘fysiologische zucht‘ effectief is bij het verminderen van stress en angst. Andere zuchttechnieken die je aan je practice kunt toevoegen zijn hoorbaar uitademen door de mond, of de lippen tuiten en de adem door de lippen blazen.
 
 
Als dit artikel je heeft geïnspireerd, heb ik hier een korte video gemaakt met technieken om je yoga practice zachter te maken… enjoy!
 
 
 

Yoga is feministisch_hoe yoga vrouwen support_UG blog

 

Flo Derounian is een docente en liefhebster van Embodied Flow, Yin & Restorative Yoga gevestigd in Brighton, Verenigd Koninkrijk. Als academisch onderzoeker en docent duikt Flo graag diep in de wetenschap van beweging en het zenuwstelsel om les te geven en te schrijven waarmee ze studenten helpt toegang te krijgen tot hun eigen vermogen om rust te vinden. Volg haar via @floyogabrighton en www.floyogabrighton.co.uk