Yoga voor Vruchtbaarheid: Hoe Yoga je Vruchtbaarheid Kan Bevorderen

Yoga voor Vruchtbaarheid_Hoe Yoga Je Vruchtbaarheid Kan Bevorderen

Probeer je zwanger te worden? Of misschien door middel van Geassisteerde voortplantingstechnologie (ART) of In-vitrofertilisatie (IVF)? Yoga heeft veel voordelen voor je vruchtbaarheid en je helpen als je zwanger wil worden.

Velen van ons hopen gemakkelijk zwanger te worden zodra we besluiten om een baby (of baby’s) te willen. Maar de realiteit is dat de weg naar het ouderschap tijd kan kosten. We kunnen alleen zwanger worden als we ovuleren, wat één keer per maand gebeurt, rond het midden van je menstruatiecyclus. Het sperma kan tot 5 dagen leven in het vrouwelijke voortplantingskanaal, dus er is hier een venster voor mogelijke zwangerschap. Dit betekent dat we een gezonde cyclus nodig hebben om ons voor te bereiden op de bevruchting.

Je bewust zijn van je menstruatiecyclus en je lichaam leren kennen zijn een voordeel als je een baby wilt. Dan weten we wanneer we ons in die vruchtbare periode bevinden. Vruchtbaarheid is niet alleen iets voor mensen die zwanger willen worden. Het gaat over een gezonde menstruatiecyclus in het algemeen. Als je je eenmaal bewust bent van de verschillende fasen van je cyclus, kun je ook je yoga practice afstemmen op je menstruatiecyclus om je vruchtbaarheid te vergroten.

 

Yoga houdingen voor vruchtbaarheid

Er zijn goede bewijzen dat yoga en ademhalingsoefeningen ons kunnen ondersteunen bij de reis naar het ouderschap. Door yoga, pranayama en mindfulness te beoefenen, kunnen we de stress en angst verminderen die met deze tijd gepaard kunnen gaan – ook voor mensen die ART of IVF gebruiken. Het is de perfecte tijd voor deze practices, zodat je je zeker voelt om door te gaan met zwangerschapsyoga en je vruchtbaarheid een boost te geven.

 

1. Zittende Bekken Flow

Begin in comfortabele kleermakerszit. Ga misschien op een blok of stevige kussens zitten om je zitvlak en houding te ondersteunen. Kantel het bekken naar voren en beweeg het bewustzijn naar je schaambeen, beweeg dan naar het rechter zitbeen, naar het staartbeen, naar het linker zitbeen en weer naar voren. Speel met deze cirkelvormige beweging van het bekken. Zorg ervoor dat je ook in de tegenovergestelde richting cirkelt.

Doel:

Hier bouw je bewustzijn op van de bekkenkom, misschien zelfs van de spieren, ligamenten, fascia en voortplantingsorganen. Stel je voor dat je Prana, of energie, naar de baarmoeder en eierstokken zou kunnen brengen. Hiermee kan je mobiliteit, vloeibaarheid en circulatie rond het bekken creëren.

 

2. Yoni Mudra

Na een poosje je bekken rond te hebben gedraaid, kom je tot een stilstand of een zacht wiegen terwijl je je handen in Yoni Mudra op de onderbuik laat rusten. Plaats de handpalmen op de buik, zet je duimen tegen elkaar duimen in de buurt van de navel en wijsvingers rond het schaambeen. Adem langzaam en diep.

Doel:

Beeld je de duimen in bij je baarmoeder en de pink bij je eierstokken. Ervaar de naar beneden wijzende driehoek als een eerbetoon aan de Heilige Yoni (het vrouwelijke voortplantingssysteem, evenals de symboliek van de Heilige Bron van het Universum en het Goddelijke vrouwelijke).

 

3. Liggende godin houding

Ga op je rug liggen met je knieën gebogen naar het plafond en je voeten plat op de vloer. Laat dan de knieën uit elkaar zakken zodat de voetzolen elkaar raken. Leg kussens onder je dijen ter ondersteuning. Pas de positie aan zodat deze comfortabel is. Je kunt de voeten dichter bij je brengen of verder weg plaatsen. Je wilt absoluut op je gemak zijn, zodat je een paar minuten in deze houding kunt ontspannen. Verder kun je de armen langs de zijkanten laten rusten of in Yoni Mudra (zie hierboven).

Doel:

De liggende Godin is als een Mudra om open te staan om te ontvangen – en zwanger te worden. Ervaar de openheid in de heupen en de voorkant van het bekken. Zo kan je onnodige spanning loslaten. Onnodige spanning loslaten. Laat het lichaam zich overgeven aan deze vorm. Adem met gemak, misschien met een paar keer uitademen door de mond. Zucht om stress of angst los te laten, wat je vruchtbaarheid zal bevorderen. 

 

4. Childs Pose – met druk

Kniel en ga op je hielen zitten in een Heldenhouding. Maak nu vuisten met je handen en plaats ze net boven het schaambeen. Zo laag mogelijk op de buik. Vouw over je benen en vuisten heen. Je buik drukt nu zachtjes tegen je handen. Als alternatief kun je ook wat flanellen oprollen en op de onderbuik leggen. Oefen alleen extra druk uit met je vuist als je weet dat je niet zwanger bent. Dit is een geweldige houding net na je menstruatie, voor de late folliculaire fase.

Doel:

Adem diep in je onderbuik en ervaar een zachte massage terwijl de buik bij elke inademing naar de handen toe beweegt en bij de uitademing weer loslaat. Stel je voor dat je een voedende bloedtoevoer en bloedsomloop creëert naar je eierstokken en eicellen- en naar je baarmoeder. Zo creëer je de perfecte omgeving voor een potentiële zwangerschap en een gezonde cyclus.

 

Dit zijn een paar yoga poses die je vruchtbaarheid kunnen bevorderen. Om de kracht van elke fase van de cyclus te ontdekken en je bewust te worden van de menstruatiecyclus in je yogabeoefening, kun je dit blog lezen over het afstemmen van je beoefening op je cyclus. En als je een ervaren yogini of yogadocent bent, wil je misschien ook mijn boek Teaching Yoga for the Menstrual Cycle – an Ayurvedic Approach lezen.

 

 

Stem je yoga practice af op je menstruatie cyclus _ foto Anja

 

 

Anja Brierley Lange (BSc, PGDip Āyurveda) is de auteur van Teaching yoga for the menstrual cycle – an Āyurvedic perspective en een ervaren yogadocente, Āyurvedic beoefenaar en teacher trainer. Ze geeft les sinds 2005 en heeft zich gespecialiseerd in yoga en Āyurveda met betrekking tot de vrouwelijke anatomie en fysiologie. Ze komt oorspronkelijk uit Denemarken, verhuisde naar Londen en woont nu aan de kust van Sussex, waar ze graag bij of in de zee is. Volg @anja_yogini en kijk op yogaembodied.com voor cursussen, lessen en inspiratie.