Yoga For Beauty

Stralend_mooi_poses_1

Yoga For Beauty: Stresshormonen en hormoonhuishouding

We doen yoga om flexibel te worden, om fysieke klachten tegen te gaan of te managen of omdat het gewoon geweldig voelt voor je lichaam en je geest. Maar wist je dat je met yoga en meditatie ook nog eens werkt aan een stralend uiterlijk?

Steeds meer wordt duidelijk dat schoonheid niet alleen uit een potje crème komt. Inmiddels is men er wel achter dat een mooi en gezond uiterlijk ook te maken heeft met wat er aan de binnenkant van je lijf gebeurt. Voldoende water en gezond en gebalanceerd eten is natuurlijk een must.

Zo zijn bepaalde stoffen als collageen, vitamines, mineralen, hylaronzuur belangrijk als bouwstenen voor goede celregenaratie en elasticiteit en dus een mooie huid. En dus werden de nutraceuticals geboren, supplementen die je slikt om mooiere huid, sterkere nagels of minder cellulitis te creeeren. We weten ook dat alcohol, sigaretten en junk food niet bijdragen aan je schoonheid.

Toch na jaren voor mode en gezondheidsbladen geschreven te hebben, en zelf 20 jaar aan yoga en meditatie te doen, heb ik een hele andere kijk op de zaak gekregen: schoonheid zit op een veel subtieler niveau en ergens is het veel complexer dan ‘smeer dit op je gezicht, eet gezond en slik deze supplementen’. We gaan in dit stuk wat dieper kijken naar een aspect van disbalans in tijden van stress. Iets waar de meeste mensen mee te maken hebben in hun dagelijkse leven.

Je hormoonhuishouding

Je kunt nog zoveel blaadjes sla eten, maar als je hormonen uit balans zijn, is de kans groot dat je niet helemaal je stralende zelf kunt zijn. Sommige mensen krijgen last van kleine ontstekingen, vooral in het gezicht en vaak specifiek rond de mond als de vrouwlijke hormonen uit balans zijn. Maar je hebt ook andere soorten hormonen die veel invloed op je uiterlijk hebben zoals stresshormonen als cortisol en adrenaline (epinephrine) die door de bijnieren worden aangemaakt.

Deze hormonen kunnen andere hormonen en lichaamsfuncties onderdrukken of juist versterken. Cortisol wordt bijvoorbeeld aangemaakt door het lichaam als je stress hebt. En als je je gewoon eventjes druk maakt is er niets aan de hand, want dan komt het cortisol niveau vanzelf weer naar beneden. Maar als je lange perioden van stress hebt dan heeft dat zeker invloed op je spijsvertering, je bloedsomloop, je slaap, je fitheid en je mood. En ander verschijnsel is dat je bijnieren uitgeput kunnen raken door de grote hoeveelheden stresshormonen die het produceert. De reguliere artsen erkennen dit probleem nog niet zo vaak, al is het in de alternatieve en voornamelijk de traditionele chinese geneeswijze een begrip.

Langdurige stress

De gevolgen van langduring verhoogd cortisol kunnen zijn:

  • Verslechterde spijsvertering; je haalt niet het maximale uit je voeding en je verteerd je eten niet meer goed en je kunt zelfs ontstekingen krijgen in je darmwand en met een verhoogd percentage giftstoffen, gisten en bacterien te maken krijgen. Als je niet voldoende nutrienten uit je voeding kunt halen (al eet je nog zo gezond) dan heb je niet de bouwstoffen om je cellen op een goede manier te vernieuwen.
  • Onderdrukken van goed functioneren van je immuunsysteem, waardoor allergieen, maar ook ontstekingen chaos kunnen veroorzaken in je systeem. Je bent dan natuurlijk ook minder weerbaar tegen griep. Ook schijnt de kans op autoimmunziekten wordt verhoogd volgens wetenschappelijk onderzoek.
  • Slechte circulatie en dus niet alleen koude handen en voeten, maar je hele systeem krijgt daardoor een tekort aan zuurstof, voedingsstoffen en water op sommige plekken met slechte doorbloeding in het lichaam.
  • Oververmoeidheid en toch heel slecht slapen. Een goede nachtrust natuurlijk erg belangrijk voor je lichaam om zich te regenereren. Er zijn periodes van 2 uur verbonden aan wanneer verschillende organen zich vernieuwen in de chinese geneeskunde. Voor de lever is dat bijvoorbeeld tussen tussen 1 en 3 ‘s nachts. Je lever heb je natuurlijk nodig om alle gistoffen in je lichaam te verwerken. Het is dus van cruciaal belang dat die goed werkt. Na een slechte nacht voel je je overdag ook niet fit, waardoor je misschien ook minder actief bent. En dan raakt de balans tussen lekker bewegen en actief zijn en diepe en kwalitatief goede slaap weg.

Terug Naar Balans met korte Yin & Yang practice

Zoals je merkt, hebben we maar 1 hormoon uitgelicht en wordt het al aardig complex, want het heeft invloed op je hele systeem. Gelukkig zijn er ook yoga- en medatieoefeningen die je hormoonhuishouding (en met name de bijnieren) helpen weer in balans te komen. En zoals met veel dingen is het gewoon een kwestie van doen.

1. Ga zitten in een makkelijk zithouding met een rechte rug. Je kunt kiezen voor sukhasana (easy pose), virasana (hero pose) of padmasana (lotus pose variatie). Breng je handen samen voor je hart waarbij je de rug van je handpalmen tegen elkaar laat botsen. Je vingers zijn gestrekt en vormen lotus mudra. Dit doe je op een inademing. Op de uitademing strek je je armen uit naar de zijkanten met de handpalmen geflext. Dit herhaal je voor jezelf in een comfortabel ritme. 3 – 7 minuten. Blijf even 1 of 2 minuten stil zitten voor de rebound effect zoals ze zeggen.

2. We strekken onze benen recht vooruit met de armen vooruit gestrekt, en de vingers zijn naar binnen gekrult, maar de duim blijft uitsteken. Op een inademing kom je naar voren en op de uitademing naar achter. Hou je armen paralel met de grond. Je krijgt dus een soort roeibeweging. 3 minuten. (voor mensen die het gevoel hebben dat ze naar achteren vallen als de met de benen vooruitgestrekt zitten, kunnen die op een opgevouwen dekentje of laag kussentje zitten.)

3. Bewegende halve brug oefening: Ga liggen op de grond en breng je voeten dicht naar je billen. Pak met je handen je enkels vast en breng je heupen omhoog in een halve brug op een inademing. En weer naar beneden op een uitademing. 2- 3 minuten.

4. Kom zitten in de baddha konasana (vlinder), misschien weer met een kleine verhoging als dat nodig is, breng je kin omlaag en kom wervel voor wervel naar beneden in een vooroverbuiging. Je kunt props plaatsen onder de benen als die erg omhoog staan en je spanning voelt. Je kunt ook een kussen of blok onder je voorhoofd plaatsen of op de voeten. Let op, heb je ernstige rugklachten, dan hou je je rug recht in plaats van gebold. 3 – 5 minuten.

5. Kom langzaam naar boven en doe de ruitenwissers, laat je knieen zitten van links naar rechts bewegen. 1 minuut

6. Halve Sphinx pose, kom liggen op je buik en breng je ellebogen onder je schouders en kijk hoe je onderrug voelt. Mocht het te heftig voelen, dan strek je je armen zet je je handen verder naar voren. Als je meer stretch wilt voelen in de onderrug, zet je je handen dichterbij je lichaam. Buig de knie van je linkerbeen. Blijf zo 2- 3 minuten liggen en neem pauze door helemaal plat op je buik te liggen en doe dan de andere kant.

7. Twist, ga liggen op je rug en breng je knieen naar je borst. Laat beide shouders op de grond terwijl je je knieen beiden naar links brengt. Als je knieen hoog in de lucht blijven zweven, dan kun je een prop onder of tussen je knieen plaatsen zodat je dieper kunt ontspannen. in deze pose. Blijf 3 minuten liggen, breng de knieen weer naar de borst en doe dan de andere kant. Belangrijk is dat je diep en rustig met je buik blijft ademhalen.

 

Stralend_mooi_blog_Marlen_Smits

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stralend_mooi_blog_oefeningen_deel_2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stralend_mooi_oefeningen_deel_3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Text: Marlene Smits
Fotograaf: Sido Wijga
Gepubliceerd in: OM Magazine
Follow my blog with Bloglovin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *