Bewust leven vanuit je vrouwelijke kracht: drie empowering practices ter ere van Internationale Vrouwendag

IMG_2927 landscape

In de aanloop naar International Women’s Day staat Instagram vol mensen met opgestoken handen. Een steunbetuiging aan de campagne #ChooseToChallenge. Een wereldwijde oproep om niets voor lief te nemen en je uit te spreken tegen ongelijkheid, stereotypering en gender bias. Een super belangrijke boodschap waar we helemaal achter staan. Maar geen zorgen: je hoeft niet je telefoon in te duiken, op de barricades te springen of de confrontatie met je baas aan te gaan uit solidariteit naar onze sisters. Wij draaien het liever om. Hoe kunnen we bewust leven en onze vrouwelijkheid omzetten in onze grootste kracht? Hier dus wat empowering practices uit de yoga traditie ter ere van International Women’s day. Verweef ze in je dagelijkse leven en je kunt de hele wereld aan!

Tip 1: ontwaak in je vrouwelijke seksualiteit

Seksuele energie is de allerkrachtigse energie. Het is de puurste vorm van levensenergie die, eenmaal geactiveerd, je creativiteit laat stromen en veel plezier oplevert. Seksueel ontwaken is een proces van bewustwording van de zones die vrouwen onderscheiden van mannen. Ben je bijvoorbeeld wel eens overvallen door plotselinge emotie tijdens een heup-openende yin yoga pose? Je bent niet de enige. Je lichaam slaat namelijk veel spanning en trauma op in dit gebied.

Om seksueel te ontwaken is het belangrijk om de verbinding met je bekkenbodemgebied te herstellen. Ook buiten de slaapkamer kun je dat met liefdevolle aandacht oefenen, legt Layla Martin oprichter van het Tantric Institute of Integrated Sexuality uit in een interview. Bewust seks hebben is namelijk net als bewust ademen, bewust een natuurwandeling maken of je aandachtig insmeren met een olie of crèmepje. De kern is dat je helemaal in het hier en nu aanwezig bent met al je zintuigen. En voor de ladies die het aandurven: experimenteer op 8 maart eens met een tantrische oefening. Zie het als een International Women’s Day cadeautje aan jezelf (en je partner).

Tip 2: stem je work-outs af op je cyclus

In de hippietijd stond de pil symbool voor vrouwenemancipatie. Puur en alleen vrijen voor het genot, wat een bevrijding! Die keuzevrijheid is natuurlijk super. Maar de keerzijde van de pil is dat je het contact met je natuurlijke cyclus verliest. Een groeiende groep vrouwen kiest daarom voor ‘natuurlijke’ anticonceptie met thermometers, apps en tabellen. Het blijft een lastige afweging, maar mocht helemaal klaar voor zijn voor een bewust leven volgens je vrouwelijke cyclus. Dan is een van de perks dat je je work-outs kunt afstemmen op de verschillende stadia van je cyclus. Op die manier kun je optimaal presteren in de sportschool zonder jezelf geweld aan te doen. Vuistregel daarbij is dat je zwaarder kunt trainen in de aanloop naar je ovulatie. En na je eisprong geen HIIT of cardio meer, maar eerder een lekkere wandeling of yogales. Powerrr to you!

Tip 3: yin for the win

Yin en yang, de maan en de zon, de vrouwelijke en mannelijke energie. Het zijn tegenpolen die ieder van ons belichaamt. In yoga vertaalt yin en yang zich naar een zachtere, langzamere en juist een meer actieve en fysiek intense practice. Merk je dat je in je dagelijkse leven erg in je hoofd zit en vooral bezig bent met doelgericht presteren en doordouwen? Grote kans dat je vanuit een mannelijke energie handelt. Niet zo gek, want carrièregerichte vrouwen hebben zich in de afgelopen decennia naar bedrijfstop moeten ‘vechten’ om gelijke kansen te krijgen als mannen. En vaak niet door te leiden vanuit hun vrouwelijke kracht.

In comes yin yoga: een ode aan je vrouwelijke kracht. Een heerlijke langzame yogavorm waarbij je vijf tot twintig minuten in een houding blijft. “Yin is een prachtige practice waarin je met intentie en mindfulness van human-doing, naar human-being kunt gaan. Vol overgave kun je gewoon even ‘zijn’’”, zegt Marlene Smits. Als ladyboss van Urban Goddess en yin yogadocent weet ze wat het betekent om met vrouwelijke overgave te leiden. Een diepe yin practice bevrijd je tijdelijk van alle rollen die je in het dagelijks leven draagt. “Als je nog dieper verstilt, kun je zelfs even niemand zijn, geen man, geen vrouw, geen moeder, geen dochter, zonder naam, zonder verleden, zonder gedachten, zonder to-do lijstjes. Er blijft dan niets over, behalve puur bewustzijn. En dat is pure joy!”

 

Het model in de foto draagt onze OM tanktop in off-black.