Meditatie practice: drie tips om je meditatie te verdiepen

IMG_0519

Je bent al een tijdje op dreef met meditatieoefeningen op een meditatie-app. In gestolen minuutjes piep je er tussenuit om je oordopjes in te doen en even tot jezelf te komen. Hoeveel impact die korte meditaties hebben is wel duidelijk, maar nu wil je meer. Hoe verdiep je je meditatie practice? Deze drie tips helpen je op weg.

Tip 1: Verdieping in je meditatie practice begint met een goede voorbereiding.

Een van de grootste barrières om te beginnen met mediteren is het stilzitten. Helemaal niets anders doen dan zitten ademen is voor de meeste beginners een onaantrekkelijk vooruitzicht.

Veel meditatie-apps hebben daar slim op ingespeeld door een instapmodel aan te bieden. Van geleide meditaties en visualisaties voor de visueel ingestelde creatieveling tot loopmeditaties voor de zenuwpees die niet stil kan zitten. Vast kenmerk van deze laagdrempelige meditaties is dat je ze overal en op elk moment kunt doen: lopend, liggend, achter je bureau of op de wc. Die paar minuten meditatie worden helemaal volgepraat. Alles om de monkey mind van de meditatiebeginner te temmen.

Er écht voor gaan zitten is een grote overstap, maar wel een belangrijke als je je meditatie practice wil verdiepen. Gelukkig hoeft zittende meditatie geen straf te zijn. Zorg dat je een plek in je huis omtovert tot je vaste meditatiehoek en maak het er knus. Steek een kaarsje aan of brand een wierrookstokje – dan kom je meteen in de stemming. Doe een paar yogaoefeningen voordat je begint, zodat je tijdens de meditatie geen last krijgt van pijntjes.

De bedoeling is dat je je comfortabel maar niet té comfortabel voelt, anders loop je het risico in slaap te vallen. Daar hebben de goeroes iets op bedacht: de kleermakerszit, ook wel Sukhasana in het Sanskriet. Letterlijk vertaald is het ‘de gemakkelijke houding’, maar na een kwartier voelt deze houding niet meer zo easy. Als je moeiteloos een half uur mediteert in Sukhasana, probeer dan eens de halve of hele lotushouding. Daag jezelf uit en zoek net dat beetje ongemak op waardoor je wakker blijft.

Een dikke yogamat of schapenvachtje is fijn om op te zitten, vooral als je gevoelige knieën hebt. Een meditatiekussen of een bolster helpen je met je rechte houding. Comfortabele yogakleding, zoals een Shaktified yogalegging van biologisch katoen en een warme yoga top, zorgt voor zo min mogelijk afleiding. Kou of vervelend zittende kleding is dan geen excuus meer. Als je je meditatienestje helemaal hebt afgebouwd, sluit dan je ogen. Geef je over en omarm het stilzitten.

Tip 2: Laat de kracht van rituelen voor je werken 

Verdieping in je meditatie practice begint simpelweg met heel veel oefening. Om meditatie een vast onderdeel te maken van je leven moet je er elke dag tijd voor vrijmaken, zonder daar weer al te streng in te worden. Als het je een dag niet lukt of je hebt echt geen zin, probeer je er dan toe te zetten om toch, al is het maar vijf minuutjes, te mediteren. Lukt ook dat niet, zie het dan als een oefening in geweldloosheid. Vergeef jezelf en pak de draad de volgende dag gewoon weer op.

Een goede tool om meditatie te verweven in je dagelijkse leven is habit stacking. Een term van de geroemde Wall Street Journal auteur, S.J. Scott. In zijn boek laat hij zien hoe je jezelf nieuwe gewoontes aan kan leren door ze aan al bestaande gewoontes te schakelen. Je gebruikt een simpel trucje uit de gedragswetenschap om ervoor te zorgen dat je hersenen niet meer tegenstribbelen.

Wat is het eerste dat je doet als je wakker wordt? Je gaat naar het toilet, dan poets je je tanden. Als je meteen daarna de kaarsen aansteekt en begint te mediteren, dan wordt dat ook onderdeel van je routine. Het onbewuste brein wordt op die manier aangesproken. Maar meditatie gaat toch juist over bewustwording? Ik hoor het je denken. Dat klopt. De meditatie zelf is een oefening in bewustzijn, maar je hoeft niet telkens opnieuw de discipline op te brengen om je ertoe te zetten, want dat doe je op de automatische piloot.

Tip 3: Begin met mediteren voordat de zon opkomt

In plaats van sleutelen aan je meditatie practice zelf, probeer eens het tijdstip waarop je mediteert te veranderen. In India zijn ze daar heel specifiek over. Brahmamuhurtha, oftewel ‘De tijd van de Schepper’, begint om 4:24 in de ochtend en eindigt om 05:12 voordat de zon opkomt. Het wordt gezien als de meest geschikte tijd voor geestelijke activiteiten. Als je ooit net voor zonsopkomst door de grachten van Amsterdam hebt gefietst, dan kan je er je vast iets bij voorstellen. Ongestoord mediteren als de rest van het land nog slaapt verhoogt het effect ervan. Op dat moment staat er, al is het maar voor even, helemaal niets tussen jou en de rest van het universum.