Voetreflextherapie: wat het is en waarom het werkt

Voetreflextherapie - wat is het

Voetreflextherapie: wat het is en waarom het werkt

Wist je dat het masseren van je voeten effect heeft op zowel je lichaam als geest? Een voetmassage kan fysieke en mentale klachten verminderen. Je kan reflexologie toepassen op de voeten, handen, oren en het gezicht. Voetreflextherapie richt zich op de voeten en komt oorspronkelijk uit de oude Oosterse cultuur.

Reflexologie wordt vaak met een ontspannen massage wordt verward. De therapeutische benadering is een holistische methode en het veranderd de manier waarop we denken over het behoud van onze gezondheid.

Wat is voetreflextherapie?

Je hele lijf – je spieren, organen en weefsel – is weerspiegeld in je voeten. Voetreflextherapie heeft een ontgiftende werking. Door je voeten op de juiste manier te masseren, kunnen afvalstoffen sneller worden weggevoerd. Dit komt door het masseren en activeren van bepaalde drukpunten op de voeten.

De relatie tussen de drukpunten en het lichaam zelf is niet duidelijk in termen van de moderne wetenschap. Dat komt omdat het nog niet wetenschappelijk onderzocht is of bewezen. De Oost-Aziatische geneeskunde verklaart deze relatie – afhankelijk van de culturele context – met Chi, Ki of Prana. De paden die deze energiestroom gebruikt worden meridianen of nadi’s genoemd en mogen niet verward worden met het zenuwstelsel. In wezen verwijst het naar het menselijk lichaamsmechanisme dat het ondersteunt, voedt en doet werken.

Hoe werkt het?

Er zijn veel verschillende reflexologie kaarten te vinden die de relatie tonen tussen de drukpunten en de corresponderende plaats in het lichaam. Al deze kaarten verschillen van elkaar wat eigenlijk alleen maar voor verwarring zorgt, maar het is belangrijk te weten dat reflexologie geen diagnostische benadering is. Voetreflextherapie is een holistische methode die eerder gericht is op het herstellen van de gezondheid van binnenuit, dan op het behandelen van een ziekte (met uitwendige medicatie).

Welke plekken?

Bartosz Korkuć, een ervaren behandelaar op het gebied van voetreflextherapie, zegt zich zowel op de voetzolen als op de gebieden net erboven en rond de enkels te richten. Bij een basis- en ‘openende’ behandeling doorloopt hij alle drukpunten die gelokaliseerd zijn. De vervolgbehandelingen worden gericht op de problemen die mogelijk om meer aandacht vragen.

Het kan bijvoorbeeld gaan om een mechanisch letsel, een ontgiftingskuur of een stoornis van het endocriene systeem. Dit in combinatie met een gesprek samen met de patiënt, zorgt ervoor dat hij kan ontdekken wat diegene nodig heeft.

Is het mogelijk om jezelf te behandelen?

Voetreflextherapie is een complexe methode die gemakkelijk lijkt, maar dat niet is. Wel zijn er een aantal basistechnieken beschikbaar voor iedereen die graag wil leren. Bartosz is van mening dat het een vorm van zelfzorg is waarbij alleen je consistentie de limiet is. Er zijn volgens hem verschillende dingen om rekening mee te houden als je een reflexologie behandeling boekt.

Je kunt het een beetje vergelijken met meditatie, iedereen die mediteert weet dat er altijd een enorme hoeveelheid afleiding en onrust plaatsvindt voordat er een dieper gevoel van vervulling optreedt. Doorzettingsvermogen is belangrijk omdat je meerdere behandelingen nodig gaat hebben. Daarnaast kan een behandeling heel pijnlijn zijn. De reflexen dragen enorme hoeveelheden geblokkeerde Chi en het realiseren daarvan wordt meestal ervaren als sterke fysieke of emotionele pijn.

Waarom werkt het?

Eigenlijk heeft iedereen baat bij deze massagetechniek. In een aantal gevallen is voetreflextherapie niet gewenst omdat dit nadelige effecten kan veroorzaken (contra-indicaties). Elk lijf is natuurlijk anders, dus wil je weten of een voetreflex behandeling iets voor jou is? Neem contact op met een ervaren masseur. Bartosz is te vinden bij MovementMatters in Amsterdam.

Hoe bereid je je voor op een behandeling?

Ben je benieuwd geraakt naar voetreflextherapie? Zorg er voor dat je goed gehydrateerd bent net voor de behandeling en tot aan 48 uur daarna. Dat is cruciaal omdat je lichaam in deze periode veel ontgiftende mechanismen zal activeren die je stemming, cognitie en slaapkwaliteit sterk kunnen beïnvloeden. Je nieren moeten dit allemaal verwerken en je zult dit waarschijnlijk als onaangenaam ervaren, rust dus goed uit na een behandeling. Zorg er voor dat je comfortabele kleding aan trekt zodat de behandelaar goed bij je voeten en enkels kan en jij je goed kan focussen op de behandeling! Zoals onze Yogabroek Flared Pranafied.

Reflexologie is een geweldige kans om jezelf te onderzoeken en leren kennen, so treat yourself!