Mula Bandha: waarom yogi’s dit gebied trainen voor meer prana (levensenergie)

Mula Bandha

De Mula Bandha wordt vaak in één zin genoemd met yoga. Het staat voor het bronslot. Ofwel het einde van je ruggengraat die uitkomt in het bekkenbodemspier gebied. En flink getrainde bekkenbodemspieren kunnen veel goeds voor je doen. Wat dacht je van meer levensenergie én langer plezier in de slaapkamer?

Mula Bandha? Zo trainen yogi’s ‘m!

Al vaker hoorde ik de term Mula Bandha tijdens de yogales. Ik wist dat het met het aanspannen en naar binnen trekken van mijn bekkenbodemspieren te maken had. Dit in combinatie met de juiste ademhaling. Maar waarom zou je deze techniek überhaupt onder de knie willen krijgen? Het woord Bandha komt uit het Sanskriet en betekent spierslot. Het relateert in de yoga aan het samenspel tussen houdingen in combinatie met ademhalingstechniek. Het doel van dit samenspel is het opwekken van de levensenergie: Prana. De Mula Bandha wordt volgens yogi’s gezien als de belangrijkste Bandha. Yoga teacher Monique Christaans werkt veel met de Mula Bandha en kent de werking.

Wat is Mula Bandha?

‘Mula Bandha wordt ook wel bronslot genoemd: het einde van de ruggengraat die zich uit in het bekkenbodem gebied. Met het beoefenen van de Mula Bandha, houd je de adem in en de musculus pubococcygicus (een hangmat-achtige spier die hoort bij de bekkenbodem) aangespannen. Vervolgens spannen de buikspieren aan en lekt er geen Prana meer weg’.

Hoe werkt de Mula Bandha?

‘De Mula Bandha coördineert en stimuleert de energie van het rectum (de endeldarm), de geslachtsorganen en het navelpunt en brengt ze in evenwicht. Simpelweg bestaat hij uit drie bewegingen. De eerste is de samentrekking van de sluitspier van de anus. Deze wordt ‘op’ en ingetrokken alsof je je ontlasting inhoudt. Dan trek je de spieren van je geslachtsorganen samen en trek je ze op. Alsof je tijdens het plassen onderbreekt zeg maar. Als laatste trek je je buikspieren aan en trek je je navel naar de ruggengraat toe. De Mula Bandha heeft 2 functies; hij trekt de asana (eliminerende energie die in een natuurlijke flow naar beneden stroomt) omhoog naar je navel en tegelijkertijd trekt hij de Prana omlaag, richting de navel. Daar komen beide energieën samen en wekken psychische hitte op. Dit wakkert het vuur van de spijsvertering aan’.

Waarom moeten juist vrouwen de Mula Bandha activeren?

‘Met name vrouwen krijgen naarmate ze ouder wordt last van slappere bekkenbodem spieren. Dit kan ook veroorzaakt worden door een zwangerschap. Daarom is het extra belangrijk de Mula Bandha te activeren. Sterk getrainde bekkenbodemspieren zorgen voor een mooi evenwicht: zowel lichamelijk als emotioneel. Probeer eigenlijk bij alle actieve yoga oefeningen – zodra je met de onderste buikspieren werkt – de Mula Banda aan te spannen’.

Hoe kunnen sterke Mula Bandha’s je seksleven verrijken?

‘Met goed getrainde Mula Bandha’s heb je meer zin in sex. Why? Doordat je sterkere contracties afwisselt met ontspanning, ervaar je een intensere erotische spanning. Wat ook helpt is dat de doorbloeding van de vagina toeneemt. En dit stimuleert je libido. Bij mannen zorgen goed getrainde bekkenbodemspieren voor een latere zaadlozing. Zodra de man de Mula Bandha aanspant kan hij een vroegtijdige zaadlozing voorkomen. Zo genieten jullie samen langer van elkaar. Bij mannen is de oefening wel iets anders. Voor hen is het de kunst juist de penis spier te ontspannen’.

Tekst: Karlijn Visser
Bron: Holistik

Bio Holistik