Waarom je je man mee zou moeten nemen naar de yoga

yoga voor mannen

Jij gaat lekker naar de yoga les… maar je man vindt er niks aan. Te zweverig. Alleen voor vrouwen. Je hebt zijn smoesjes al vaker gehoord. Zou jij je man ook wat vaker (of überhaupt) op de yogamat willen zien, maar is hij nog niet helemaal overtuigd? We hebben 10 redenen voor je hoezo yoga juist goed is voor mannen!

10 x waarom mannen ook aan yoga zouden moeten doen

In onze Westerse wereld wordt yoga de afgelopen decennia massaal door vrouwen omarmd. Ook de mannen lijken steeds vaker overstag te gaan. Op zich is dat niet zo gek, want 2000 jaar lang werd yoga juist vooral door mannen beoefend. Van topsporters tot advocaten, van studenten tot beroepsmilitairen: de practice helpt hen om hun dagelijkse bezigheden meer kwaliteit te geven. Hier lees je hóe!

1) STERKER ÉN LENIGER

Vindt je man sporten leuk? Goed zo! Voetbal, krachttraining, hardlopen – stretchen is een essentieel onderdeel voor het beoefenen van iedere sport en je gezondheid. Mannen die veel sporten hebben vaak korte hamstrings. Yoga is de perfecte basis voor de rest van zijn work-outs. Zo kan hij stretchen beter leren integreren in andere vormen van sport. Daar wordt hij alleen maar beter van.

2) MINDER BLESSURES

Blessures zijn vervelend, maar met yoga kun je ze makkelijk voorkomen. Zo hebben hardlopers baat bij lange spieren en de meditatieve ademhaling. En helpt yoga krachtsporters om flexibel te blijven. In het boek Yoga & Mannen wordt dieper ingegaan op hoe yoga een waardevolle aanvulling kan zijn op sport. Vooral de combinaties met voetbal en hardlopen worden uitgelicht.

3) BETERE HOUDING

Yoga leert je beter rechtop staan en helpt een betere lichaamshouding aan te nemen. Veel klachten zoals pijn in de onderrug, nek en schouder of knieproblemen zijn een gevolg van een verkeerde houding. Of een disbalans in het lichaam, waardoor er veel druk op de spieren en gewrichten ontstaat. Yoga kan helpen deze balans te herstellen.

4) DETOX VOOR JE LICHAAM

Bij het woord detox rolt je lief waarschijnlijk met de ogen. Maar geen zorg, hij hoeft geen groene sapjes te drinken. Yoga is al detox genoeg. Als je tijdens een yogales je spieren samentrekt, help je het lymfatisch systeem om tegen infecties te vechten, verkeerde cellen te vernietigen en afvalstoffen te verwijderen. Het buigen, strekken en jezelf in allerlei posities wringen geeft het lichaam een full-organ massage, waarbij de bloedsomloop en de lymfevaten gestimuleerd worden en afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Bonus points als hij daarna wél nog een groen sapje wil drinken met jou 😉

5) BETER UITHOUDINGSVERMOGEN

Het beoefenen van bepaalde yogahoudingen verlaagt het hartritme, verhoogt het uithoudingsvermogen en verbetert de zuurstofopname. Ook heeft het een positieve uitwerking op een gezond cholesterolgehalte – een gehalte onder de 5. En dat verkleint weer je kans op hartklachten. Kortom, je man gaat langer leven. Dat zou reden genoeg moeten zijn, toch?

6) RUSTIG BLIJVEN ONDER STRESS

Dat stress niet goed voor ons is, weet inmiddels waarschijnlijk iedereen. Regelmatig yoga beoefenen zorgt voor meer ontspanning in het lichaam, waardoor je bloeddruk lager wordt. Daarbij zorgt bewustwording van je lichaam ervoor dat je rustiger kunt blijven in stressvolle situaties. Het actieve zenuwstelsel wordt tot rust gebracht.

7) MEER GEVOEL

Veel mannen vinden het nog steeds lastig om over hun gevoelens te praten. Tijdens een yogales hoeft hij gelukkig helemaal niet te praten, maar het kan wel helpen. Yoga versterkt het vermogen je open te stellen voor gevoelens van liefde, vreugde en compassie. Onderzoek wijst uit dat liefde en verbondenheid niet alleen een goed gevoel kunnen opleveren, maar dat ze echt fysiek goed voor je zijn. Zo blijkt bijvoorbeeld dat hartpatiënten die liefdesgevoelens ervaren 50% minder beschadigde slagaderen hebben dan patiënten die deze gevoelens niet ervaren.

8) BETERE SEKS

Zo krijg je zeker zijn aandacht. Yoga is van invloed op je testosteronniveau. Een Russisch onderzoek in 2001 toont aan dat vooral de Cobra pose de aanmaak van testosteron bevordert. Het niveau nam toe met 33% tijdens deze pose bij mannelijke deelnemers aan het onderzoek. En het hormoon testosteron speelt een belangrijke rol bij gevoelens van opwinding. Zo kan het regelmatig beoefenen van yoga dus een positieve uitwerking hebben op je seksleven.

9) CARRIÈRE BOOST

Door yoga kun je het autonome zenuwstelsel beïnvloeden, om daarmee stress te reduceren. Het maakt je arbeidsproductiever, efficiënter en creatiever als nooit tevoren. In Yoga & Mannen wordt de negatieve uitwerking van stress uitgebreid beschreven. Daarnaast wordt wetenschappelijk onderbouwd hoe yoga en meditatie stress verlagend kunnen werken en welke positieve effecten dit geeft.

10) GRENZEN VERLEGGEN

Yoga leert je je grenzen te verkennen en te verleggen. Het bewust luisteren naar je lichaam stimuleert je om de ruimte te nemen die je nodig hebt. Om je hart te volgen. Je dromen waar te maken. En om anderen te inspireren dat ook te doen.

Is hij eindelijk overtuigd en wil ie een keertje met je mee gaan? Check dan eerst even onze tips voor je allererste yogales ever.

 

Bron: Holistik

Foto: Harold Pereira. Ons model draagt de Yoga Broek Arjuna van Renegade Guru in de kleur Urban Black.