Vrijetijdsziekte: hoezo je vaak ziek wordt zodra je op vakantie bent

vrijetijdsziekte-urban goddess

Zomer is vakantie tijd voor velen. Lekker genieten en eindelijk even niets doen. Heerlijk! Maar net als je op je vakantiebestemming bent beland voel je je opeens helemaal niet lekker meer. Vervelend, maar zo gek nog niet. Je krijgt te maken met ‘vrijetijdsziekte’. Wat dat precies is en hoe je het kunt voorkomen lees je hier.

Vrijetijdsziekte: hoezo je vaak ziek wordt zodra je op vakantie bent

Het is me al een paar keer overkomen: ik leef máánden naar mijn vakantie toe en zodra ik ben aangekomen op de plaats van bestemming stort ik in. Ik voel me grieperig, heb last van mijn keel en ben bekaf. Dat ik niet de enige ben die met bonkende koppijn aan het zwembad ligt, blijkt uit het feit dat er een woord voor de algehele malaise tijdens de eerste dagen van je vakantie is: vrijetijdsziekte.

VRIJETIJDSZIEKTE

Vrijetijdsziekte heeft alles te maken met de periode vlak voor vertrek. Op de dagen voordat je in het vliegtuig of de auto stapt, ben je vaak veel drukker dan normaal. Je moet op je werk nog van alles afhandelen, inkopen doen, je koffers pakken en, oh ja, ook nog 3 kilo afvallen om in je bikini te passen. Je lijf reageert hierop alsof je door een roofdier wordt opgejaagd. Er wordt extra cortisol en adrenaline aangemaakt en je komt in de ‘overlevingsmodus’. Bij een gezonde stressreactie volgt na een tijdje het signaal ‘veilig’. Je lijf kan nu weer ontspannen en werken aan herstel. Maar als de stress langere tijd aanhoudt tijdens alle vakantievoorbereidingen gaat er teveel energie naar de ‘overlevingsstand’. Dit heeft tot gevolg dat je immuunsysteem wordt ondermijnd. Terwijl je dát nou juist hard nodig hebt om beschermd te zijn tegen virussen en bacteriën. Zeker als je naar een compleet andere omgeving afreist en lang onderweg bent.

ZIEK OP VAKANTIE

Zodra je op de plaats van bestemming bent aangekomen geven je hersenen het seintje ‘veilig’ af. Je lichaam komt op dat moment wel in de ruststand, maar je weerstand kan ongemerkt behoorlijk zijn afgenomen. Daarvoor ben je vatbaarder voor virussen. Ook heb je nog wat schade in te halen. Je hebt immers dagenlang op de toppen van je kunnen gepresteerd en voelt nu pas dat je fysiek en mentaal flink uitgeput bent. Als je daar bovenop nog een lange vlucht hebt gemaakt is je bioritme ontregelt. Kijk dus niet gek op als je de eerste dagen van je vakantie onrustig en prikkelbaar bent.

VOORKOMEN

Vrijetijdsziekte in de toekomst voorkomen? Het is een open deur, maar wat helpt is eerder vrij nemen. Gun jezelf een paar dagen om een beetje op adem te komen, rustig je koffers te pakken en uitgeslapen op reis te gaan. Zijn yoga en meditatie al een vaste deel van je dag? Neem dan nog wat extra tijd voor je practice – bonus points als je partner of familie mee doen. Zo begint de vakantie voor iedereen lekker ontspannen. Probeer ook een dag eerder thuis te komen. Je hebt dan nét wat meer tijd om op je gemak je koffers uit te pakken en te acclimatiseren. Dit alles lijkt misschien zonde van je vakantiedagen, maar is het echt waard. Want onder een palmboom zitten mokken, dát is pas zonde!

 

Foto: Harold Pereira. Ons model Miriam draagt de Good Karma Top in Urban Black.