Het is een belangrijk moment in je leven. Je hebt besloten om een yogales te volgen. Misschien heb je last van stress, misschien voelt je rug niet helemaal lekker of misschien wil je weten waarom andere yogis zo ontzettend enthousiast zijn over yoga. In any case, this is your moment om wat belangrijke wist-u-datjes op een rijtje te zetten, zodat jij vol zelfvertrouwen jouw yogamat kunt betreden.
1. Finding your style
Yoga is yoga toch? Eh, nee. Er zijn zoveel verschillende yogastijlen dat het wel goed is om je even te informeren naar wat de stijl precies inhoud en aansluit bij jouw verwachtingen en conditie. Daarnaast is de ene docent de andere niet, dus kijk even goed naar de website van de yogaschool of je daar een biootje ziet van de yogadocenten. Soms kun je daar een beetje idee krijgen van de docent. Maar soms moet je een yogales ervaren om te weten hoe een docent lesgeeft. De een zal meer spiritueel zijn dan de ander. De een zal muziek gebruiken, de ander niet. En alles heeft te maken met voorkeur en waar jij je goed bij voelt. En het allerbelangrijkste: kies een beginner-les uit.
2. Eten voor de les
Een fikse maaltijd eten voordat je op je hoofd gaat staan is geen goed idee. Dat is een ding wat zeker is. Het is een beetje de gouden regel dat je 2 uur voor een les niets meer eet. Heb je een lange dag erop zitten, weinig tijd en toch trek? Kies dan iets wat licht verteerbaar is zoals een smoothie, een soepje.
3. De juiste yogakleding
Zorg dat je goede comfortabele yogakleding aan hebt. Yogakleding is erg belangrijk omdat het echt ontworpen en gemaakt is voor een yoga practice. Yoga kleding is comfortabel, soepel, ademt en knelt niet. Als je meer wilt lezen over waarom het belangrijk is om yoga kleding aan te doen naar een yogales, kijk dan hier. Het is meestal ook erg handig om laagjes aan te doen, omdat je nog niet weet hoe warm of koud het in de zaal is, en hoe jouw lichaam op de yogales zal reageren. Met yogakleding in laagjes heb je alle opties om dingen aan en uit te doen als het nodig is.
Ons model draagt de yoga active wear sport BH Ananda Ojas in Rock Crystal met bijpassende high waist yoga legging Satya.
4. Meld je bij de yogadocent
We know, dat een nieuwe omgeving instappen soms een beetje awkward is, maar het is echt heel goed om even ‘hallo’ te zeggen tegen de docent en te melden dat je voor het eerst bent. Als je bepaalde lichamelijke klachten of beperkingen hebt, kun je dat rustig melden zonder dat de hele zaal mee hoeft te luisteren. Bovendien zitten er soms wel 40 mensen in een yogazaal. En ook al yogaleraren echt wel vaak hun best om mensen te onthouden, dat lukt vaak niet altijd. Als de yogadocent jouw gezicht even heeft gezien voor de les, ben je makkelijk herkenbaar en kan hij/zij jou ook beter in de gaten houden tijdens de les. Anders ben je misschien gewoon een face in the crowd, en weet de leraar misschien niet of dit jouw eerste, tiende of duizendste les is.
5. To OM or not to OM
Veel yogalessen beginnen en/of eindigen vaak met een chant van OM. Het ligt een beetje aan de docent. OM is een een serie van geluiden waar een oer-energie inzit volgens de yogatraditie. Het is bija-mantra. Wat het betekent kun je hier lezen. Behalve de energie en betekenis van OM, is het ook een mooie manier om de aandacht van iedereen op 1 lijn te krijgen in de zaal. Try it out, je hoeft er niet voor te kunnen zingen, want daar gaat het niet over. Maar je hoeft niet mee te chanten als je dat niet prettig vindt. Je kunt ook gewoon luisteren.
6. De zonnegroet
De zonnegroet is een serie van oefeningen die je in heel veel yogalessen zult tegenkomen in verschillende variaties. Vooral als je vinyasa, hatha flow of ashtanga gaat doen. Vaak wordt de zonnegroet gebruikt als opwarmer in een yogales. Dus kijk er niet raar van op als je het warm krijgt. Maar soms zijn de variaties het langste gedeelte van een les en wordt er zo naar verschillende yogaposes toe gewerkt.
7. Yoga is geen wedstrijd
Niemand kan ‘de beste zijn’ in yoga. En dat is eigenlijk als beginner iets om heel goed te onthouden. Yoga gaat echt om jou en jouw lichaam. You come as you are. En jouw lichaam heeft een verhaal, dingen meegemaakt, stress (fysiek, emotioneel en mentaal) het zit allemaal in jouw lichaam. Maar ook bijvoorbeeld, het feit dat je een kantoorbaan hebt en 8 uur per dag achter een computer zit. Dat zul je zeker terugvinden in je schouders, nek en rug. Op een yogamat ga het allemaal tegenkomen in je lichaam. En daarmee ga je werken. Jouw buurvrouw of de mat naast je is aan het werk met haar verhaal in haar lichaam. Daar hoef je helemaal niets van te vinden. Je weet haar verhaal niet, je weet niet wat haar lichaam wel en niet kan en wat wel en of niet goed voelt. Dus al ziet het eruit alsof ze ‘fantastisch is’ in yoga doordat ze de poses zo ‘goed’ doet als de docent, of zonder een druppeltje zweet. Het is haar story. Dus, focus je lekker op jezelf en voel je niet alsof je iets moet kunnen. Je gaat het allemaal ontdekken. En vergeet niet iedereen in de zaal is ooit een beginner geweest.
8. Pijn en te ver gaan is niet ok
Soms denken beginners, en zelfs gevorderden dat je soms gewoon maar door moet duwen om in een pose te komen. Of dat pijn erbij hoort. Dat is niet zo. Behandel je lichaam met respect. Een uitdaging is goed, maar zodra iets echt niet ok voelt in je lichaam, dan stop je. Je kunt je hand opsteken zodat de docent ziet dat er iets helemaal lekker gaat. Meestal kan hij/zij jou tips geven, hoe je je poses kunt aanpassen zodat het beter bij jouw lichaam past. Zit je hart in je keel? Het is echt ok om even te stoppen en even uit te rusten in kindhouding (child’s pose/ Balasana)
Ons model links draagt de Mandala yoga top in Urban Black en onze Bhaktified yoga legging ook in Urban Black. Het model rechts draagt onze Be Here Now yoga tank top in Urban Black en Bhaktified Anjali in Volcanic Glass.
9. Shavasana – ontspannings- en meditatie-oefeningen
Na het fysieke gedeelte van de les wordt er vaak een mediatie oefening of ontspanningsoefening gedaan. Dit kan op heel veel manieren. Soms begeleidt de yogadocent een heel ontspanningsproces, soms is het kort en is er daarna een periode van stilte of ontspannende muziek. De meeste mensen vinden dit het meest fantastische gedeelte van de yogales. Anderen vinden het een beetje apart. Probeer een beetje openminded te zijn, als het je lukt om goed te ontspannen kan het jouw lichaam meer rust geven dan een paar uur slaap. En ja, dat is wetenschappelijk bewezen.
10. Yoga Netiquette
- Neem geen telefoon mee in de les, of zet hem echt helemaal uit als je geen afscheid kunt nemen van je mobiel.
- Als je water meeneemt, wat zeker handig is, neem dan drinkfles/beker mee die helemaal met afsluitbaar drinkgedeelte. Zo voorkomt je dat als je fles omvalt, dat de hele vloer nat en vies wordt. Glazen zijn een big no no in een yogales.
- Yoga wordt gedaan op blote voeten. Als je last hebt van voetschimmel of andere besmettelijke huidaandoeningen, koop dan yogasokjes / pilatessokken. Zo voorkom je dat anderen het ook krijgen
- Respecteer gepaste stilte in de ruimte, veel mensen willen ook nog ontspannen voor de les, fluister als je toch wat wilt/moet zeggen
- Zorg voor persoonlijke hygiene, niets vervelender dan iemand die begint te zweten in een yoga t-shirt wat eigenlijk al in de was had moeten zitten. Zorg voor schone yogakleding elke keer als je naar een les gaat. En als je weet van jezelf dat jouw lichaam sneller ruikt, gebruik dan een natuurlijke deo.
- Geef mensen de ruimte, zorg ervoor dat er genoeg ruimte is tussen jou en je buren, zodat iedereen de ruimte heeft om zijn/haar practice te doen.
- Als je tussendoor naar het toilet moet, wat natuurlijk geen enkel probleem is, verlaat de zaal dan zo zacht en rustig mogelijk.
- In principe wordt er tijdens een les niet /nauwelijks gesproken, dus als je even wat wilt zeggen iemand doe dat dan met een zachte stem, en doe langere gesprekken na de les.
- Maak je mat goed schoon na de les. Het is gebruikelijk in bijna alle yogastudio’s om zelf je mat na de yogales goed schoon te maken met mat-cleaner.
Copyright: Urban Goddess yogakleding / Blissworkz BV 2019