Hoe yogatherapie de controle over je lijf kan teruggeven

controle-over-je-lijf-met-yogatherapie

Yogatherapie voor traumaverwerking

Niet iedereen weet het, maar yoga heeft ook een therapeutische toepassing. Zo kan het ingezet worden om mentale klachten en trauma’s te verhelpen. Yogatherapeut Anneke Sips vertelde ons meer over de kracht en belang van yoga bij traumaverwerking. “Yogatherapie gaat om het terugpakken van de controle over jouw eigen lichaam en leven.”

Op maat gemaakte sessies

“Ik maak gebruik van trauma-informed yogasessies. De sessie wordt dan specifiek afgestemd op de cliënt”, vertelt Anneke. Hierbij wordt voornamelijk rekening gehouden met het taalgebruik. Taal en stem zijn namelijk krachtige tools om traumaslachtoffers op gemak te stellen. Daartegenover bestaat de kans dat het trauma verergerd kan worden door de verkeerde toepassing van taal.

“Een van de voornaamste gevoelens die bij trauma naar voren komt, is het gevoel van beklemming. Op het moment van het voorval had het slachtoffer geen keuze om iets anders mee te maken. Anders hadden ze dat wel gedaan. Daardoor vergeten slachtoffers vaak dat ze keuzes mogen maken in het leven.” Yogatherapie kan ingezet worden om deze gedachte te doorbreken. Door herhaaldelijk te benoemen dat de cliënt een keuze heeft en deze mag maken, creëer je een veilige ruimte. “Ik nodig mijn cliënten bijvoorbeeld uit om hun been op te tillen, ze mogen zelf kiezen welke. Dat werkt een stuk beter dan het geven van directieve aanwijzingen die in normale yogalessen gebruikt worden. Vertellen wat je wel en niet moet doen, versterkt het trauma alleen maar”, aldus Anneke.

Ander persoon andere behandeling

De duur van de yogatherapie behandeling staat niet vast. Anneke kijkt vooral naar de hulp die de cliënten verlangen en waar ze aan willen werken. “Er zijn mensen die een paar keer komen om van examenstress af te komen. Dat is meestal snel weer over. Aan de andere kant heb ik cliënten met verslavingen, relatieproblemen of misbruikverleden. Dit soort problemen hebben veel tijd en aandacht nodig om te slijten.”

Of yoga als aanvulling op reguliere therapie of opzichzelfstaand ingezet moet worden, verschilt volgens Anneke ook per geval.  “Yogatherapie kan zeker als aanvulling worden toegepast. Het heeft geen bijwerkingen dus dat is een groot voordeel. Er wordt tegenwoordig meer onderzoek gedaan naar yoga als opzichzelfstaande therapie. Uit mijn ervaring is gebleken dat het zeker mogelijk is, zolang de cliënt volledig open staat voor de toepassing van yoga.”

Yogatools

“Het internet vertelt je dat een Uttanasana (vooroverbuiging) werkt tegen depressie, maar niet bij iedereen werkt het zo makkelijk.” Volgens Anneke kan je beter kijken wat bij de persoon past dan bij de diagnose. Iedereen heeft andere klachten en niemand is hetzelfde. Het kan ook zijn dat een Uttanasana onveilig voelt voor iemand. “Ik kijk per persoon wat werkt en wat niet.”

Anneke gebruikt voor haar yogatherapie behandeling een holistische aanpak. Ze kijkt naar haar cliënt in zijn geheel en zoekt een oplossing voor lichaam, adem en geest. In dit krachtige trio krijgt het traumaslachtoffer de ruimte om zelf keuzes te maken. “Ik probeer het slachtoffer uit de donkere tijd te trekken, maar ik ben niet degene die de keuzes maakt. Ik wandel eromheen en noem navigatietools op die we zouden kunnen gebruiken. Ze mogen zelf kiezen hoe ze het aanpakken.”

Om de geest te leren beheersen, wordt bijvoorbeeld gebruikt gemaakt van aandachtstraining en meditaties. De cliënt mag zijn aandacht richten op iets naar keuze, zoals de ademhaling, een beeldje of de grond. Dit kan helpen om de geest tot rust te brengen en creëert bewustwording voor het hebben van verschillende mogelijkheden. “Deze keuzemogelijkheid werkt erg empowering. Ze zijn zelf verantwoordelijk voor hun proces van de yogatherapie en de uitkomst ervan. Ik bied alleen tools zodat ze zelf verder kunnen.”

The power within

De yogatherapie zorgt ervoor dat traumaslachtoffers zich weer thuis voelen in hun eigen lichaam. Klachten die de meeste slachtoffers hebben, zijn regelmatige herbelevingen, gevoeligheid voor triggers en rondlopen met het verhaal achter hun trauma. Het lichaam en het trauma zijn één geworden.

Ze leren weer verbinding te maken met zichzelf zonder het trauma daarbij naar voren te roepen. “Het gaat om leren voelen en leren omgaan met je lichaam, adem en geest. Leren dat gevoelens niet weggestopt hoeven worden en leren dat jij de baas bent, degene die keuzes mag maken.” Zo ontwikkelen ze de kracht om hun gedachten en emoties te reguleren.

Zo hoopt Anneke dat cliënten met yogatherapie de controle over hun lijf en leven terugkrijgen en weer van zichzelf kunnen houden.  “Ik zie het doel van de yogatherapie als het Sanskriet woord: Svasta. Dit betekent zijn, of in dit geval worden, als jezelf. Het is een mooi proces om iemand te zien leren wie ze zijn. Het zijn niet alleen slachtoffers, dus ik ben er om samen op zoek te gaan naar hun ware aard. In de hoop dat ze hiervan kunnen houden.”

Naast yogatherapeut is Anneke gespecialiseerd in het opleiden van yogadocenten.  Volgens haar is het verstandig als elke yoga-docent basiskennis heeft over traumaverwerking. Dat kan door de module’s te volgen die Anneke aanbiedt. Meer weten?
www.networkyogatherapy.com