Balans in je lichaam betekent balans in je leven
Op zoek naar balans in je lichaam en leven betekent op zoek naar de balans tussen inspanning en ontspanning. Het zoeken naar het evenwicht tussen gedrevenheid, niks doen en ontspannen is voor iedereen anders. De één is rusteloos en kan moeilijk een moment stilzitten om te ontspannen, terwijl de ander zich misschien iets te weinig inspant. In welk geval je je ook bevindt, het is de moeite waard om even stil te staan bij jezelf en je lichaam. Wij kunnen je daarbij helpen.
Sthira Sukham Asanam
De balans tussen ontspanning en inspanning komt van de Yoga Sutra “Sthira Sukham Asanam”. De letterlijke vertaling hiervan is: “elke asana moet stabiel en comfortabel zijn.” Waar Sthira staat voor de moeite, steadiness en kracht, verwijst Sukha naar het gemak en de ontspanning. Deze spreuk kan vanaf de yogamat meegenomen worden naar het dagelijks leven. Alles in je leven vraagt om balans tussen Sthira en Sukha.
De drijfveer achter de inspanning
Het evenwicht kan gevonden worden door, for starters, te onderzoeken naar je motivatie om bepaalde acties uit te voeren. Doe je iets omdat het moet? Van jezelf? Of van anderen? Als je iets doet omdat het moet, kan het zijn dat er mentale dwang achter zit. Je kiest er niet uit jezelf voor om bijvoorbeeld te werken, of te sporten. Dit kan zorgen voor weerstand in je lichaam, wat de inspanning een stuk lastiger zal maken.
Een goede motivatie kan beschreven worden als inspired action. Op dat moment handel je vanuit een vrije wil en merk je een gevoel van ontspanning. Wanneer je bijvoorbeeld aan het hardlopen bent, en je dit doet omdat je het fijn vindt, komt er een punt waarop het allemaal vanzelf gaat. Door te voelen hoe prettig de beweging voelt in je lichaam, kan je zonder veel moeite verder gaan. Met deze effortless ease kom je in een lekkere flow terecht. De inspanning wordt hierdoor een stuk minder zwaar en voelt eerder als ontspanning. Je lichaam heeft dan een balans gevonden tussen inspanning en ontspanning. Deze drijfveer werkt dus veel beter dan een stem die zegt dat je móet hardlopen, want “je vrienden doen het ook” en “anders krijg je geen summer body”.
Wanneer je werk niet meewerkt
Dat we in een maatschappij leven waar veel van ons gevraagd wordt, is niks nieuws. Maar misschien is het handig om even stil te staan bij het effect dat dit op jou heeft. Het kan zijn dat de hoge verwachtingen van de huidige arbeidsmarkt jou bijvoorbeeld een berg spanning opleveren.
Het komt steeds vaker voor dat mensen last hebben van de druk op de werkvloer. Het idee dat je je constant moet inspannen en moet blijven pushen en altijd maar het beste resultaat moet neerzetten, kan zorgen voor weerstand in je lichaam. Je werkt niet meer met plezier als je over je grenzen heengaat. Onthoud dat je lichaam in balans moet zijn. Met inspanning komt ook ontspanning, dus gun jezelf dat ook. Voel je grenzen en geef ze aan.
Balans in je sociale leven
Weerstand kan op alle gebieden in je leven naar voren komen. Zeker in de huidige maatschappij, waarbij één keer knipperen resulteert in het gevoel dat je achterloopt, is het niet gek dat je je veel moet inspannen. Werken, sporten voor een gezond lichaam, je vrienden bezoeken. De druk is hoog als je iedere dag alle activiteiten moet zien te combineren. Het lijkt alsof iedereen blijft rennen, springen, en vliegen totdat we erbij neervallen. Stilzitten in een wereld voor prikkels lijkt soms onmogelijk.
Misschien handig dus, om eens na te gaan waar de spanning bij jou vandaan komt. Waar zit de mentale dwang en waar zit je effortless ease? Merk je te veel inspanning, of juist ontspanning? Het kan zijn dat je geen zin hebt om met je vrienden af te spreken, maar veel sociale druk ervaart. Herkenbaar, want de Fear Of Missing Out ligt tegenwoordig bij veel mensen op de loer. Misschien is het niet handig om vanuit die gedachte een avond met je vrienden te zitten. Je dwingt jezelf om het te doen, wat zal het zorgen voor spanning in je lichaam, omdat het je lichaam uit balans haalt. Dit maakt het lastig om in het moment te blijven en te ervaren wat je meemaakt. Is dat je tijd waard?
Listen to what the body has to say
Hear us out. We roepen je niet op om niet meer te werken of te stoppen met afspreken met je vrienden. Het is supernormaal dat er dingen van je gevraagd worden en deze activiteiten zijn de dingen die je leven opfleuren. Het gaat erom dat je let op de signalen in je lichaam.
Een van de keypoints van yoga is luisteren naar je lichaam. Probeer te achterhalen waar je weerstand voor voelt. Waar ligt de inspanning en waar de ontspanning? Je lichaam laat het je weten. Je spieren spannen zich aan als je ergens geen zin in hebt. Luister naar deze weerstand en voorkom spanning in je lichaam en leven. Zoek wat meer Sukha als je zelf te veel Sthira voelt en breng alles in je lichaam weer in balans.
Als je eens goed bij je lichaam stil wilt staan is een bodyscan meditatie een goed idee. Dat is een mindfulness oefening waarbij je aandacht schenkt aan ieder stukje van je lichaam van binnenuit. Deze scan helpt je om bewust te worden van de dingen die je voelt. Zit er ergens spanning? Voel je ergens ongemak? Waar je overdag meestal in je hoofd zit, breng je de focus nu naar je lichaam. Hierdoor leer je je lichaam kennen en kan je erachter komen of er weerstand zit in je lichaam. Een ontspannen oefening dus om een stil te staan, of in dit geval liggen, bij jezelf. Lees hier meer over de mindfulness bodyscan.