Zo kun je je (yoga) kleding langer mooi houden

kleding langer mooi houden - Urban Goddess

Met deze tips houd je je yoga kleding & andere fashion treasures mooi

Als je je kleding langer mooi wilt houden, dan is het belangrijk dat je er goed mee om gaat. De mode-industrie is een enorme bron van vervuiling. Niet zo gek ook als je bedenkt dat de meeste items na zo’n 2 jaar al worden weggegooid omdat ze versleten, verkleurd of uitgerekt zijn. Wat zonde! Wij hebben vandaag 9 makkelijke tips voor je hoe je je kleding langer mooi kunt houden. Goed nieuws: het is geen hogere wiskunde, alleen een beetje TLC.

Werk aan de fast fashion mindset

We leven in een wereld waar kleren nog veel te vaak als wegwerp artikelen worden gezien. We kopen liever iets nieuws dan keer op keer dezelfde outfit de dragen. Tijd voor verandering! Investeer in kleding die je écht leuk vindt, die goed zit en je je best laat voelen. Echte love items zou je niet zomaar weggooien.

Investeer in hoge kwaliteit 

De grote fast fashion merken komen elk jaar met steeds meer micro-collections. Het doel is simpel: dat we meer en vaker kleding kopen. Maar wist je dat veel fast fashion items expres zo gemaakt worden dat ze snel weer uit elkaar vallen? Maak een betere keuze voor jezelf én het milieu en investeer in kleding van hoge kwaliteit, die langer mee gaat.

Berg je kleding goed op

Wees eerlijk, heb je thuis ook “the chair”? Dat ene plekje in je slaapkamer waar je elke avond je kleding maar op gooit? Zo ja, dan is het tijd voor iets nieuws. De manier hoe je je kleding opbergt heeft namelijk grote impact op de levensduur van de kleding. De stof heeft ruimte nodig om te ademen, probeer je kledingkast dus niet te vol te proppen. Houd het koel en droog, zonder veel direct zonlicht. Te veel wrijving veroorzaakt kreukels, maar zorgt ook ervoor dat de kleuren vervagen. Zware items, zoals dikke truien, kun je beter opvouwen dan hangen om de vorm te houden.

Was je kleding minder vaak

Je hoeft je kleding echt niet altijd na één keer dragen te wassen. Hang de kleding buiten op of naast het raam voor een snelle opfrisser als er geen vlekken opzitten. Vieze sportkleding? Gooi ze in de vriezer; dit helpt tegen bacteriën en nare geurtjes. Het klinkt gek, maar werkt echt.

Was je kleding op de juiste manier

Kijk altijd goed op de labeltjes voor wasinstructies. Als je twijfelt, ga voor een lage temperatuur – werkt even goed en voorkomt dat je kleding gaat krimpen! Gooi je wasmachine niet te vol, anders wordt je kleding niet goed gespoeld. Net zoals in de kast kan wrijving ook in de wasmachine voor nare verrassingen zorgen. Alle items met ritsen of metalen stukjes kun je daarom beter apart wassen.

Wees zuinig met wasmiddel

Veel helpt veel? Nee, juist niet. Te veel (of het verkeerde) wasmiddel is heel slecht voor je kleding. Kans is dat de kleding niet goed gespoeld wordt, en dan krijg je zeepvlekken (en ga je alles dus nog een keer wassen). Voor yogakleding van Urban Goddess raden we altijd biologisch wasmiddel aan.

Niet in de droger

De meeste kledingstukken kun je beter niet in de droger gooien, ook als het er niet specifiek op staat. De stof kan door de hitte en wrijving sneller slijten, zodat je sneller met gaatjes in je kleding zit. Hang liever alles netjes op en geniet van de frisse geur in huis. Bovendien kun je zo best wat geld sparen, drogers gebruiken namelijk onwijs veel energie.

Niet strijken

Als je je kleding na het wassen netjes ophangt, hoef je vaak helemaal niet te strijken. Is je shirt toch verkreukt, kun je hem in de badkamer ophangen terwijl jij doucht – door de hoge luchtvochtigheid wordt je kleding op een zachte manier gestoomd. Dit is ook een fijne oplossing voor delicate stoffen die niet in de wasmachine mogen.

Leer hoe je kleine gaatjes zelf kunt repareren.

Geef je favoriete shirtje niet op alleen omdat er een klein gaatje in zit, maar leer hoe je dit zelf kunt oplossen. Vraag je oma (of YouTube) voor een tutorial en ga zelf aan de slag. Je portemonnee en het milieu zullen dankbaar zijn. En jij hebt gelijk een nieuwe hobby!

 

Met deze tips kun je je kleding nog langer mooi houden. Heb je nog meer handige tips? Deel ze met ons op social media en inspireer anderen!