Zo overleef je jouw eerste yogales: 10 tips! door Karlijn Visser

deer yoga pose

Voordat je op je bol kunt staan, zul je toch echt die eerste yoga les moeten overleven. En dat kan best een beetje spannend zijn als je niet thuis bent in de yoga etiquette. Vandaar dat yoga-teacher Suze Retera en ik een lijst maakten van 10 tips die je als yoga groentje wil weten voordat je de mat op stapt.

10 tips om je eerste yoga les te overleven

Suze Retera
Alles begint natuurlijk bij het kiezen van een les die bij jou past. De meeste studio’s werken met verschillende levels. Ga als beginner voor een level 1 of een basisles. Restorative yoga en Yin yoga zijn in principe geschikt voor iedereen zonder ervaring. Suze adviseert in elk geval altijd om eerst een beginners workshop te volgen om de basishoudingen en yoga-uitgangspunten onder de knie te krijgen. Eenmaal een keus gemaakt? Dan komt onderstaand lijstje vast van pas.

1. Yoga outfit

Trek comfortabele kleding aan die mee beweegt en waar jij je lekker in voelt. Het hoeft heus geen strak, modieus pakje te zijn (mag wel hoor, kijk dan vooral bij Lululemon of de Soulwear-lijn van Rituals). Suze’s advies: ‘Elastische kleding die aansluit komt je practice ten goede. Zo blijf je niet met voet en al in je slobberbroek hangen wanneer je je voet tussen je handen probeert te plaatsen. Of wat te denken een te ruim shirt – waar je af en toe ook in slaapt – dat ineens over je hoofd valt in downward dog. Daarnaast is het voordeel van aansluitende kleding dat de docent ziet hoe je de houding uitvoert en je daardoor gerichtere aanwijzingen kan geven’.

2. Be on time

Suze: ‘Kom zo’n 15 minuten voordat de les begint opdraven. Dan kunnen ze je nog even wegwijs maken in de studio en heb je alle tijd om je rustig op je mat te installeren. Afhankelijk van het type les pak je een blok, kussen en/of een fleece dekentje die de yogaschool als het goed is verschaft. Overhaast binnen hollen is zowel voor jou als de andere deelnemers geen fijne start en maakt de overgang naar een ontspannen yoga les nogal abrupt’.

3. Schoenen uit

Bij sommige yoga studio’s laat je je schoenen meteen achter op de deurmat of iets milder, in de kleedkamer. Noem het een ongeschreven wet. Suze: ‘Je loopt nooit met schoenen of slippers aan de yoga-ruimte in. Even wennen misschien, maar wanneer je je matje uitrolt is het toch een fijn idee dat niemand met zijn vieze schoenen over diezelfde vloer heeft gelopen’.

4. Noble Silence

Zodra je binnenstapt bij de gemiddelde yoga school voel je het: luidkeels lachen en bijpraten is hier niet de bedoeling. Voor de les begint zoekt iedereen rustig een plekje in stilte. Dit in tegenstelling tot het gekwetter bij de dumbells in de sportschool. Suze: ‘Voordat de les begint keren leerlingen al meer naar binnen. Om je heen zie je de een zitten mediteren, de ander doet een paar stretches of gaat nog lekker even liggen. Het helpt met de overgang van een drukke werkdag, waarbij alle aandacht naar buiten gericht is, naar een yoga les waarin je gaat ontvangen en alle gedachtes van de dag loslaat’. Niet super sociaal dus. Maar geloof ons: de route naar binnen is een challenging en bumpy road waar je je handen vol aan zult hebben.

5. Blessures melden

Suze: ‘Ook na je eerste les is dit belangrijk! De docent kan meestal niet aan je zien wanneer je een blessure hebt. En een eventuele zwangerschap laat zich ook pas na de nodige maanden duidelijk zien. De docent zal het erg waarderen als je dit soort zaken van tevoren aangeeft. De docent kan je dan gericht aangepaste oefeningen geven waar nodig, en weet wat er aan de hand is als je bepaalde oefeningen misschien niet doet’.

6. Take a peacefull break

Suze: ‘Ook al is het een groepsles, onthoud dat het uiteindelijk om jouw yoga practice gaat. De docent zal een les geven die zoveel mogelijk bij het gemiddelde van de groep past. Mocht het te pittig worden? Wees dan vrij om een korte pauze te nemen in ‘child pose’. Uiteindelijk voel jij alleen hoe je ademhaling is. Het doel is niet jezelf over je grenzen pushen, maar om aanwezig te blijven in je lichaam en je ademhaling te volgen. Pak de draad gewoon weer op wanneer je daar klaar voor bent’.

7. Niet eten voor de les

Suze: ‘Veel yoga houdingen zijn ondersteboven, of zorgen voor twists in je buik. En geloof me, die voelen lang niet zo lekker als je net gegeten hebt. Daarnaast kan de les dynamisch zijn waardoor je lichaam al het bloed naar je spieren stuurt en de bloedtoevoer naar je spijsvertering vermindert. Het eten wordt dus niet goed verteerd tijdens de les en geeft geen energie. Het maakt je juist moe en belast het lichaam. Eet 2 uur voor de les begint niet meer. Zie het als een staaltje ‘intermitted fasting’. Als je toch het gevoel hebt dat je iets wil eten voor de les, probeer het dan te houden bij een stuk fruit, een healthy bar of een juice’.

8. Stop met vergelijken

Net als in het dagelijks leven is de verleiding op de yogamat ook groot om jezelf met je buurvrouw te vergelijken. Niet doen! Dit is precies de reden waarom je yoga practice eigenlijk pas begint zodra je daarna de mat af stapt. Suze: ‘We hebben allemaal een ander lichaam. De een wordt nu eenmaal flexibel geboren en de ander beschikt over meer kracht. Sommige van je mede-studenten hebben er al een jarenlange yoga practice (of een achtergrond in turnen) op zitten, terwijl jij net voor het eerst op de mat staat. Flexibel zijn is niet altijd beter. Respecteer de grenzen die je lichaam aangeeft, zo haal je het optimale uit de les. Flexibiliteit volgt vanzelf’.

Namaste

9. Betekenis Namasté

Suze: ‘Er zijn meerdere vertalingen voor Namasté. Over het algemeen komen ze op het volgende neer ‘Het licht in mij, groet het licht in jou.’ Zie het als een uitwisseling van respect na de les. Maar ook als een erkenning dat we allen voortkomen uit hetzelfde, gemaakt zijn van hetzelfde, en allemaal een licht in ons dragen. Dit sluit mooi aan bij de non-dualistische filosofie van yoga. Daarom wordt Namasté (met de handen tegen elkaar bij je hart) veelal gebruikt als begroeting aan het begin of einde van de les’.

10. Clean-up your mat

Dacht je dat corvee klusjes na de basisschool tot het verleden behoorden? Mooi niet. Na een yoga-les wordt er van elke student verwacht dat ze zorg draagt voor het schoonmaken van de mat waar zo’n anderhalf uur op gewerkt is. Hoe? Zoek de spray met water en etherische oliën. Pak een prop papier en spray deze royaal in om vervolgens je mat mee af te nemen. Een simpel en suf klusje. Maar als je niet als het asootje van de groep gezien wil worden, raden we je toch aan om die cleaning-spray te pakken te krijgen.

TIP

Waar moet je nou wezen voor al dit moois? Naar deze yogascholen in Amsterdam en Den Haag sturen we je met een gerust hart toe: Delight Yoga (hier geeft onze eigen Marlene les), De Nieuwe Yoga School, de Bewustzijn School, Studio 191, Thrive, The Conscious Club (hier geeft Suze zelf les) en Sukha yoga.

Tekst: Karlijn Visser / Suze Retera
Bron: http://holistik.nl/tips-yogales/
Beeld Suze: Christian Krinninger en The Conscious Club
Hoofd afbeelding: Harold Pereira

Bio Holistik