Yoga is feministisch: Hoe yoga vrouwen support

Yoga is feministisch_hoe yoga vrouwen support
Wereldwijd is ongeveer 80% van de yogabeoefenaars en yoga teachers vrouw. Zelfs in India, waar yoga is ontstaan, zijn er nu meer vrouwelijke dan mannelijke studenten. Waarom is yoga dan aantrekkelijker voor vrouwen en op welke manier support yoga vrouwen het meest?
 
 

Een luisterend oor

Er wordt minder naar vrouwen geluisterd dan naar mannen. Gender- en taalwetenschappers hebben keer op keer bewezen dat vrouwen vaker worden onderbroken, dat er minder gesprekstijd van hen wordt verwacht en dat ze meer open vragen stellen.
 
Yoga support vrouwen door yogi´s uit te nodigen om te luisteren, echt te luisteren, naar zichzelf. Kernaspecten van yoga zoals meditatie, pranayama en asana delen allemaal een onderliggend doel. Studenten hun eigen gedachten, gevoelens, ego’s en gedragingen laten bestuderen.
 
Dit kan een openbaring zijn voor vrouwen. Regelmatig vertellen studenten me een variatie op: “Ik dacht dat ik een stevige practice wilde, maar zodra we begonnen wist ik dat ik rust wilde”. In een wereld waar minder vaak naar vrouwen wordt geluisterd, kan het transformerend zijn om hen te leren naar zichzelf te luisteren.
 
 

Selfcare

Wereldwijd bestaat 67% van de gezondheids- en sociale zorg uit vrouwen. Daarnaast hebben ze veel vaker onbetaalde, informele taken zoals de zorg voor kinderen of zieke of oudere familieleden.
 
Het is dan ook niet verrassend dat vrouwen veel waarde hechten aan de essentie van yoga, namelijk zorgen voor jezelf. Een goede yogales moedigt studenten aan om ervaring, sensatie en zorg prioriteit te geven boven het uitvoeren van asanas of het opvolgen van instructies.
 
Als yoga teacher vertellen studenten me vaak aan het einde van de les dat ze ontroerd zijn, gehuild hebben of in slaap zijn gevallen! Dit alles wijst mij op mensen die in yoga een weg zoeken en vinden naar een dieper begrip van hun mentale en fysieke gesteldheid. In een wereld waar vrouwen vaker voor anderen zorgen, is yoga, al is het maar even, een kans om voor zichzelf te zorgen. Dat is nog een reden waarom yoga vrouwen support.
 
 

Lichamelijke verzorging

Dat “yoga is ontworpen voor jonge mannenlichamen” is een veelgehoorde kritiek op bepaalde yogastijlen. Hoewel dit misschien waar is (en duidelijk!) voor sommige yogasoorten, is er zoveel dat vrouwen lichamelijk kunnen winnen bij yoga.
 
Als je ooit een chaturanga press-up hebt geprobeerd, twijfel je er niet aan dat yoga kracht, bewegingsbereik en toewijding vereist. In een wereld die vrouwelijke kracht niet altijd promoot, support juist yoga vrouwen bij het ontwikkelen van een fysiek. Dit is goed voor de lange termijn, omdat het de botdichtheid, spierkracht, balans, longcapaciteit en coördinatie vergroot.
 
 

Yoga is feministisch

We hoeven alleen maar naar het wereldwijde patriarchaat, seksisme en misogynie te kijken en het te vergelijken met yoga’s bevordering van welzijn en zelfbegrip om te zien waarom er zoveel vrouwen naar yoga komen. Het is omdat yoga vrouwen juist support in plaats van tegenwerkt.
 
De volgende keer dat je naar je yoga mat stapt, kun je om je heen kijken en je realiseren: in een seksistische wereld, is yoga feministisch.
 

 

Yoga is feministisch_hoe yoga vrouwen support_UG blog

 

Flo Derounian is a teacher and lover of Embodied Flow, Yin & Restorative Yoga in Brighton, UK. As an academic researcher and teacher, Flo loves deep-diving into the science of movement and the nervous system to bring writing and teaching which helps students access their own ability to find peace. Find and follow her @floyogabrighton and www.floyogabrighton.co.uk