Loslaten Is Alles Hebben door Marlene Smits

loslaten_is_alles_hebben

Mijn man is een Buddha

Ik zeg het tegen iedereen. Ook tegen hem, want hij weet niet zo goed wat hij ervan moet denken als ik dat verkondig. Maar toch is het zo. Het is niet dat hij urenlang in perfecte meditatie pose de wereld liefde en licht schenkt. Maar hij is, zeg maar, meer een practische Buddha. Hij heeft compassie voor iedereen, probeert altijd het standpunt van de ander te zien en staat altijd klaar voor ieder die hulp of advies nodig heeft. Hij spuit wijze teksten als de beste. Het kan gaan om carriere-advies, verbouwadvies, maar vooral ook relatieadvies. Ik hoorde hem laatste tegen de zoveelste troosteloze vriendin die haar relatie had verbroken zeggen: ‘ Meid, loslaten is alles hebben’. Spijker op zijn kop.

We zijn zo gewend krampachtig vast te houden aan alles wat ons het gevoel van zekerheid en veiligheid heeft. Als je het leven als een weg ziet, leren we als dreumes lopen. Nietsvermoedend van wat er verderop ligt. Als kinderen en tieners rennen we vol enthousiasme en nieuwsgierigheid verder. Misschien wagen we als twintiger nog ergens een grote sprong of nemen we de touristische route.

Maar ergens komt er voor velen van ons een punt (meestal na een paar keer gevallen te zijn), waarop we zeggen, nee, heel veel verder hoef ik niet te gaan. Je weet nooit wat er verderop ligt en wat er allemaal kan gebeuren. En dus klampen we ons vast aan een stel metaforische strohalmen, in de naam van zekerheid en veiligheid. Dit ben ik, dit is mijn leven en dit mag niet veranderen, niet teveel in ieder geval. We houden vast aan onze relatie, onze baan, ons huis en onze identiteit. We houden vast aan wat we ‘nodig’ denken te hebben, aan onze verwachtigen van onszelf, anderen en het leven zelf.

Alles wat een mens wil

Gevoel van veiligheid en zekerheid is wat elk mens graag wil voelen. Maar wat als alle dingen die we in naam van veiligheid en zekerheid denken en doen, nu echt eens onder de loep nemen? Meestal is het een gedachte die het gevoel voedt, maar niet actualiteit. Echte zekerheid en veiligheid zit in jezelf. Dus wat nou als je dat allemaal los kon laten. Niets hoeft te zijn, niets hoeft te hebben, niets verwacht, niets invult, niets met je meeneemt van gister wat vandaag niet meer relevant is. Misschien is dat eng en klinkt het heel leeg, maar juist in die ruimte bestaat alles, en is alles mogelijk. Alles is dan vers en nieuw, en kun je jezelf, anderen en de wereld elke dag weer opnieuw ontdekken,. En daardoor kun je groeien, als mens en als ziel.

Je kunt heel practisch en fysiek beginnen met loslaten in een yogales. Bewust worden van wat en waar jij ‘vasthoud’ en onderzoekt of dat echt nodig is. Yin yoga is een fantastische manier om hier verdieping in te vinden en ruimte en inzicht te creeeren in je lijf. En zoals je zult zien voelt die ruimte niet kaal en naar, maar juist licht en blij. Hopelijk is dat dan een mooi begin om eens verder te kijken waar je in je leven onnodig vasthoud aan dingen, mensen en gedachten. En kunnen we weer met frisse ogen en vol vertrouwen als een enthousiast kind over ons levenspad rennen, helemaal in het totale ervaren van het moment. Want alleen dan, kun je het leven echt en puur ervaren. Geen gedachte kan dat evenaren. Dus nieuw mantra du jour: loslaten is alles hebben!

 

Tekst: Marlene Smits

Marlene blogger bio