Yoganettiquette & waarom yogakleding belangrijk is

IMG_1756

Yoga is booming and we know it! En omdat het zo populair is, trekken mensen en masse naar de yoga studio. Super! Er is alleen iets waar ik af en toe verrast door ben, en dat is de kleding die mensen aanhebben. Dat klinkt misschien heel triviaal, want wat maakt het uit zou je denken. Maar toch is yoga kleding belangrijk, vooral voor jezelf en ook een beetje ook voor de yoga-ende medemens.

Doorzichtige yoga broeken – no go!

De keren dat ik als leraar, en ik ben best wat gewend, toch even moest slikken als ik iemand in een doorzichtige broek in een downdog of een ploeg zag liggen, zijn niet meer te tellen. Soms zijn de broeken zo doorzichtig dat ik het kant van het ondergoed in groot detail kan zien soms met bijbehorend inlegkruisje. Dat wil je jezelf, je achterbuurvrouw op de mat en de leraar niet te vergeten, toch niet aan doen? Begrijp me niet verkeerd, ik ben helemaal voor nudisme, maar dan wel bewuste nudisme.

Iedereen weet dat er tijdens de yogales veel gerekt en gestrekt wordt, dus wat je aan hebt, rekt en strekt met je mee. Een legging die je casual draagt of kleding bedoelt voor andere sporten, zijn dus vaak echt niet geschikt. Of als je denkt van wel, doe dat de test, ga met je billen voor de spiegel staan en buk voorover en check your ass yourself.

Ander spul

Ik zie ook mensen in hardloopbroeken, jeans, thaise fisherman pants, you name it, I have seen it. Hardloopbroeken of andere sportbroeken hebben vaak ritsjes onderin bij de kuiten of achterop je onderrug, end dat is fantastisch handig als je gaat hardlopen of fitnessen, maar om nou op van die ritsjes te liggen in een duif pose of shavasana lijkt me niet echt ontspannend.

Alles wat strak om je buik zit is niet geschikt voor een yogales, dus geen jeans, broeken met een knoop of strakke band. Je kunt je niet vrij bewegen en knellende kleding kan zelfs gevaarlijk zijn voor je aders en bloedvaten.

Dus zoals je voor andere fysieke activiteiten specifieke kleding zou dragen, is dat voor yoga eigenlijk ook echt belangrijk. Yogakleding is echt ontworpen voor yoga. Vooral een yogabroek of yogalegging is echt geen overbodige luxe. De broeken moeten om je lichaam zitten, maar nergens knellen en het liefst ook niet doorschijnen. Bovendien geeft een lange yogabroek ook grip. Denk maar eens aan boom pose.

Yoga shorts, doen of niet?

Terug komend op boom pose, het is moeilijk om grip te houden met blote benen. Persoonlijk vind ik shorts niet heel handig. Zeker niet als ze los zitten, maar dat is meer uit overweging dat je je private parts niet onbewust aan het showcasen bent. Strakke te korte shorts zijn meestal ook problematisch. Maar voor hot yoga, bikram yoga en Iyegngar zijn yoga shorts wel done. Dus als je voor een yoga short gaat, kies er dan een met een redelijke binnenbeenlengte, zodat er geen verrassingen uit je pijp kunnen vallen.

Yoga tops

Als top kun je meestal ook wel met een gewoon t-shirt of sport top uit de voeten. Het is handig als jouw yoga top lang genoeg is om jouw rug, nieren en bijnieren bedekt te houden zodat ze geen kou vatten. Dit is natuurlijk vooral in de koude maanden een issue.

En wat voor yoga broeken geldt, geldt eigenlijk ook wel voor yoga tops. Je wil eigelijk het liefst iets aan wat zacht is, en om je lichaam zit, niet knelt en ter preventie van vallende borsten tijdens hoofdstand, schouderstand of down dog, is het handig om of een wat hogere bh of hogersluitende yoga top aan de doen.

Uiteindelijk gaat het erom dat je je comfortabel voelt in alle opzichten, dat je bewegingsvrijheid hebt en dat er niets knelt of irriteert. Enjoy!

 

Tekst: Marlene Smits
Image: Urban Goddess/ Dienke Rozendom

Marlene blogger bio

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *