Duurzame mode

Duurzaam_winkelen

Steeds meer winkels bieden tegenwoordig eco producten aan. Van biologisch katoen en bamboe tot hennep en gerycelde materialen. Wij, van Urban Goddess, vinden het geweldig om dit te zien. Urban Goddess produceert alle yogakleding met biologisch certificering en wat oog voor mens en milieu. Dat betekent ook dat mensen die voor ons werken ook netjes betaald krijgen en een goede werkomgeving hebben. We zijn er constant mee bezig om te kijken waar het beter en groener kan. Maar waarom is dit zo belangrijk voor ons ? En hoe kan jij een steentje bijdragen? Wij geven je graag wat tips zodat jij nog duurzamer kunt gaan leven.

Waarom vinden wij dit zo belangrijk?

Niet biologische kleding wordt verbouwd en verwerkt met veel chemicaliën. Dit is zowel voor het milieu, als voor ons niet gezond. Ook hebben wij vaak genoeg horrorverhalen gehoord over overvolle naaistudio’s in derdewereldlanden waar de werknemers in vreselijke omstandigheden werken, over kinderarbeid en werknemers die briefjes achterlaten in kleding waarin ze om hulp vragen omdat ze veel te weinig betaald krijgen. In Nederland hebben wij het geluk dat er regels en wetten zijn die zorgen voor een goede werkomgeving en een eerlijk salaris. Dit is helaas niet het geval in andere landen en veel bedrijven maken daar misbruik van.
Wij zien graag een eerlijk salaris en goede werkomstandigheden voor al onze medewerkers, ook in het buitenland. Daarom gaan wij zelf naar onze fabrieken om te zien hoe de omstandhigheden daar zijn en werken wij alleen met GOTS gecertificeerde bedrijven. Dit is misschien een kleine stap voor zo’n groot probleem, maar als iedereen al zo’n kleine stap zet, wordt mode-industrie en de wereld er een stuk beter van.

Impact op het milieu

Daarnaast heeft de mode-industrie een grote impact op het milieu. Ongeveer 70% van ons textielafval komt bij het huishoudelijk afval terecht en wordt verbrand in een verbrandingsoven. Zonde! Vaak is het nog bruikbare stof en/of kan het gerecycled worden. Omdat vraag naar nieuwe kleding hoog is, ligt er hoge druk op verbruik van de grondstoffen die hier voor nodig zijn. Voor 1kg katoen is er 17.000 liter water nodig. Het maken en het verbranden van textiel zorgt voor een hoge CO2-uitstoot. Het Leger des Heils zegt dat ze met het inzamelen van tweedehands kleding al 80 kiloton aan CO2-uitstoot bespaard! Wij helpen dus graag mee aan dit doel om nog meer te besparen. En ervoor te zorgen dat de impact van de mode op het milieu minder groot wordt.
Als je meer wilt weten over de impact die de mode-industrie heeft op het milieu en de mensen die de kleding maken, kijk dan de film The True Cost, die is o.a. beschikbaar op Netflix of op de The True Cost website.

Wat kan jij doen om de last op het milieu te verlagen?

Niemand kan volledig duurzaam leven. Daar is de maatschappij helaas nog niet op ingericht en dat maakt het lastig. Daarnaast zijn producten en services die duurzaam zijn, vaak iets duurder en daarom past het misschien niet altijd in je budget. Maar alle kleine beetjes helpen en wij helpen je graag op weg. Soms gaat het niet eens over wat je koopt, maar juist over wat je niet koopt.

1. Heb ik echt nieuwe kleding nodig?

Stel je loopt door een winkelstraat en je ziet een superleuke top in de etalage hangen. Voordat je meteen naar binnen rent en de top koopt, bedenk dan of je het echt nodig hebt? Ga je het vaak dragen of alleen voor dat ene feestje?

Door alleen kleding te kopen wanneer je het echt nodig hebt, ben je al duurzaam bezig. Wie heeft er niet een items in de kast, die nauwelijks tot nooit gedragen wordt? Hoeveel impulsaankopen liggen daar stof te vangen omdat het achteraf toch net niet zo goed past, het lastig te combineren is, of niet zo lekker zit.

2. Ruim je kledingkast op

Over de kleding achterin je kast gesproken. Wanneer heb jij voor het laatst je garderobe uitgeruimd? Hoeveel items heb je in de kast liggen die je niet meer passen, niet meer leuk vindt of die erg versleten zijn?

Ruim regelmatig je kast op. Bijvoorbeeld is de overgang van de seizoenen een mooi moment om even door je garderobe heen te gaan. Alles wat je niet meer draagt, kun je nog veel goede dingen mee doen. vraag of een vriendin er iets leuks tussen ziet of geef het aan een kringloopwinkel of aan een goed doel zoals het Leger des Heils, die het recyclen voor je. Maar gooi het alsjeblieft niet in de prullenbak bij het algemene afval.

3. Upcycle je kleding

Je kunt ook leuke nieuwe kleding maken van je oude of niet gedragen kleding! Heb je bijvoorbeeld een jeans die kapot is bij de knie? Knip hem af en maak er een leuke korte broek van. Uitgekeken op dat T-shirt? Maak er een tanktop of een rokje van. Van veel kledingstukken kan je leuke, nieuwe items maken. Op YouTube hoef je alleen maar te zoeken op upcycle clothing, clothing DIY of upcycle kleding en je krijgt genoeg video’s. Zoals deze van Beauty Lab: https://www.youtube.com/watch?v=BxXejGtKe5k. Heb je een Urban Goddess yoga legging die je niet meer draagt en wil je deze upcyclen? Kijk hier hoe je deze op een leuke manier kan upcyclen: https://www.youtube.com/watch?v=6vN_ZQn4DXo of https://www.youtube.com/watch?v=b5Y6sN95ZCQ.

4. Certificeringen, materiaal en keurmerken

Mocht je toch echt nieuwe kleding nodig hebben, wees je dan bewust dat een shirt voor €5 hoogstwaarschijnlijk niet duurzaam is. En is er een grotere kans dat het door kinderhandjes gemaakt is. Duurdere merken zijn trouwens niet automatisch beter. Maar toch is een faire prijs vaak minder risico op kwalitatief slechte waren en oneerlijke handel.

Als je echt zeker wil zijn van je zaak, kun je letten op certificaten en/of keurmerken. Het materiaal waarvan de producten zijn gemaakt is ook belangrijk. Soms hebben merken of winkels bijvoorbeeld wel een duurzame lijn binnen bestaande collectie. Biologisch stof is duurzaam, zoals katoen, bamboe, hennep en linnen. Deze stoffen gaan lang mee en zijn op een duurzame manier geproduceerd. Daarnaast kan je let op certificaten zoals Global Organic Textile Standard (GOTS), EcoLabel, Fairtrade, SA8000 of soortgelijke certificeringen.

5. Kies voor Slow Fashion

Meegaan met de mode van het moment is niet erg duurzaam. Mede hierdoor is Fast Fashion ontstaan: in hoge tempo nieuwe collecties produceren en vaak van mindere kwaliteit. Kleding wordt hier echt gezien als wegwerpartikel. Kies in plaats van modetrends voor tijdloze kleding die echt bij jou past, prachtig zit en lang mooi blijft.

Nog een voordeel van duurzame kleding is: het gaat langer mee! Waar je met een top van 5 euro misschien een paar wasbeurten doet, kan je met een top van biologisch katoen zo een paar jaar mee doen als je er goed mee om gaat. Wij horen regelmatig van klanten dat ze nog steeds praktisch wonen in een yoga legging van ons die ze jaren geleden hebben gekocht.

6. Green Fashion Shops

Shop bij winkels die eerlijke, fairtrade producten verkopen. Dit hoeft niet eens veel duurder te zijn. Kijk naar een van onze Urban Goddess resellers, Wat Mooi die superleuke kleding aanbieden van allemaal duurzame merken. Dit soort winkels zie je steeds meer en daardoor wordt het steeds makkelijker om leuke duurzame kleding te vinden. Vroeger had duurzaam misschien een beetje geiten-wollen-sokken imago, nu is het helemaal hip en happening en zijn er echte hele hippe en mooie merken en kledinglijnen te vinden.

Met deze kleine veranderingen in je shopgedrag kun je al bijdragen aan een mooiere en groenere wereld. Op langere termijn kan het je ook veel geld besparen. Heb je zelf nog leuke tips om duurzaam te winkelen? Laat het ons zeker weten!

Namaste,

Daphne

Tekst: Daphne van den IJssel