Karlijn Visser is co-founder van Holistik, een online lifestyle magazine voor de stylish & sustainable do-gooder. Dus wie konden we beter vragen voor een interview over sustainability! Duurzaamheid staat centraal in haar leven. Met Holilstik probeert Karlijn ook anderen te inspireren meer voor groen te kiezen.
1. Wat is de aanleiding geweest dat je besloot duurzamer te gaan leven?
Het besef dat ik niet alleen op de wereld leef en er zeer waarschijnlijk nog veel generaties na mij op aarde zullen leven, deed me besluiten om duurzamer in het leven te staan. Ook bij het zien van schrikbarende beelden over de wereldwijde plastic vervuiling, met als gevolg daarvan de hoge sterfte van vissen en dieren. Zo kan het niet langer! En ik weet zeker dat je als individu een groot verschil kan maken.
2. Hoe ben jij ermee begonnen? Wat viel je mee en wat viel je tegen in het begin?
Kleine aanpassingen hebben al een groot effect. Ik ben erop alert dat ik zo min mogelijk apparaten thuis op ‘stand by’ heb staan. Dat scheelt elektriciteit en geld. Want het leuke is dat een duurzamer leven vaak ook bijdraagt aan je spaarpot. Daarnaast ben ik groot voorstander van de fiets in de stad. Zelfs als het regent, kan ik mezelf er niet toe zetten een taxi te bestellen. Nog een tip: stop altijd een katoenen tasje in je werktas voor als je na werk boodschappen wil doen. Dat voorkomt dat je een plastic tas nodig hebt bij de kassa.
3. Hoe kunnen mensen gemakkelijk kleine aanpassingen maken in hun lifestyle om meer duurzaam te gaan leven? Kleine lifestyle hacks.
Neem jezelf voor om bijvoorbeeld nooit meer kleding weg te gooien. Investeer liever in wat duurdere stuks waarvan je weet dat de tweedehandswinkel ze sowieso inneemt wanneer jij ze zat bent. Of wat Urban Goddess yogakleding bijvoorbeeld heel mooi doet, is dat je kleding die je niet meer draagt, kunt retourneren in verband met recycling. De beloning is een extra korting op je eerst volgende aankoop. Een super initiatief!
Waar ik ook bij stil sta (maar niet altijd lukt vanwege mijn werk) is reizen. Maak liever 1 of 2 grote reizen per jaar uit liefde voor het milieu, dan kleine tripjes waar je wel het vliegtuig voor nodig hebt. Als het gaat over verzorgingsproducten: probeer zo min mogelijk in spray-vorm te kopen vanwege de co2 uitstoot. Nog een leuke tip: deel abonnementen. Zo delen wij op de redactie alle magazines met elkaar. Heeft de een de Happinez uit? Dan krijgt de ander ‘m. Scheelt weer papier, dus bomen.
4. Veel mensen, en dan vooral vrouwen, zijn geneigd om impulsaankopen te doen. Een van de drie aankopen trekken we helemaal nooit aan. Welke drie vragen zouden mensen zichzelf moeten stellen voordat ze iets kopen?
1: Denk je dat je dit kledingstuk minimaal 30 x gaat dragen? Zo ja, dan doen!
2: Is het makkelijk te combineren met andere items uit je garderobe? Zo ja, dan hoef je bijv. bij een legging geen bijpassende top meer te kopen.
3: Is de impulsaankoop die je wil doen eerlijk gemaakt? Dus zonder kinderhanden of belastende materialen voor het milieu of jouw gezondheid?
5. Miskopen, hoe kun je ze voorkomen? Soms een bepaalde kleur heel leuk bij mij staan, maar wat minder leuk bij jou. Hoe kunnen mensen goed bepalen wat hun goed staat?
Investeer in een paar sessies met een personal shopper / stylist, en begin met een garderobe detox. Dat heb ik onlangs gedaan met Bodo Breg. Het was gênant: ik heb minimaal 7 vuilniszakken vol kleding naar de vintage winkel gebracht. Vanuit een opgeruimde kast waarin alles op kleur en soort ligt is er overzicht. Bodo wist mij precies te vertellen welke items goed met elkaar combineren, welke kleuren me opfleuren en wat mijn figuur ten goede komt. Daarmee hebben we een duurzame basis gelegd voor de rest van mijn kledingaankopen voor komende jaren.