Drie vragen aan Irina Verwer

irina Verwer

Irina is naast yogini ook vegan chef, schrijfster en (yoga)docente. Ze heeft haar eigen blog en schrijft daarnaast ook voor verschillende yoga magazines. Wij stelden haar drie vragen over wat yoga en meditatie voor haar betekent.

1. Hoe ben jij begonnen met yoga?

Jaren geleden kwam ik een artikel in een tijdschrift tegen met een foto van een oudere dame die mediteerde. Dezelfde week kwam ik er bij toeval achter dat er meditatie- en yogalessen in een naar koffie en centrale verwarming ruikend zaaltje gegeven werden. Ik ben meteen gestart – al wist ik niet precies wat yoga of meditatie was en had ik geen aanwijsbare reden om yoga te gaan beoefenen. Het voelde gewoon als iets wat ik moest proberen.

2. Welke vorm van yoga doe jij het liefst en waarom?

Toen ik in het naar koffie en centrale verwarming ruikende zaaltje startte was yoga nog lang niet zo groot als het nu is. De lessen die ik er volgde waren destijds de enige lessen in de wijde omgeving en bleken vrij rustig en meditatief te zijn – waarschijnlijk ook omdat de meeste deelnemers de zestig al (ruim) gepasseerd waren. Toen yoga bekender werd en ik allerlei verschillende vormen ontdekte, ben ik ze uit gaan proberen en heb ik hatha, vinyasa, ashtanga, anusara en yin docentenopleidingen gevolgd. Tegenwoordig meng ik al die vormen door elkaar. Iedere vorm heeft wel iets wat me erg aanspreekt. Ik vind het fijn om per moment te kunnen voelen waar ik behoefte aan heb en daar m’n practice op af te stemmen.

3. Wat is de grootste verandering die yoga in jouw leven heeft aangebracht?

Er is veel veranderd sinds ik yoga ben gaan beoefenen: ik heb meer contact met m’n lijf en emoties, ik kan beter aanvoelen en aangeven wat ik nodig heb. En yoga zit inmiddels in mijn system. Het is voor mij veel meer dan de paar houdingen op de mat – het is m’n werk, het is m’n passie en ligt aan de basis van alles wat ik doe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *