Drie vragen aan Dienke Rozendom

Drie vragen aan Dienke

Dienke Rozendom is in haar dagelijkse leven psychologe, yogini en model. Je kunt haar veel op onze Urban Goddess foto’s terug vinden. Wij stelden haar drie vragen over wat yoga voor haar betekent:

1. Waarom heb jij je verdiept in yoga en mindfulness?

Ik ben psychologe en merkte dat de laatste jaren steeds meer gebruik werd gemaakt van Oosterse invloeden in de behandeling. Zo ontstond er een aantal jaar geleden Mindfulness Based Cognitive Therapy. Ik besloot me te verdiepen in meditatie en yoga en nam mijn eerste lessen. Ik merkte dat er op andere niveaus dan enkel op het cognitieve vlak voor mijzelf dingen gingen bewegen. Lichaamsbewustzijn is voor mij nu onlosmakelijk verbonden met een florerend leven. In mijn eigen therapie maak ik ook gebruik van een lichaamsgerichte benadering en ooit wil ik nog een opleiding tot yogadocente/yogatherapeut gaan doen om me nog zelfverzekerder te voelen in het gebruik van elementen uit yoga in de behandeling. Ik volg momenteel de opleiding tot Somatic Experiencing Practitioner, en hierin zitten veel raakvlakken met yoga/meditatie.

2. Wat is jouw ultieme yoga/lifestyle tip?

Laat je yoga/meditatie practice niet een ‘moeten’ /dwangmatig karakter krijgen. Zodra je merkt dat je het liever van het lijstje wilt afstrepen dan dat je er intrinsiek van geniet tijdens het proces, ga dan over naar een andere vorm van mindfulness in je leven. Zodra het moet gaat het naar mijn mening zijn doel volledig voorbij. Je kan mindfulness bijvoorbeeld in je leven brengen tijdens het doen van de (af)was, je eten, het opruimen en op je werk.

3. Maak de zin af: “Yoga (of mindfulness) is voor mij …”

…de ultieme vorm van (zelf)compassie, acceptatie en het loslaten van de controle”. De practice heeft voor mij iedere keer weer iets anders te brengen. De ene keer gaat het vanzelf, de andere keer heb ik er totaal geen zin in. Elke keer brengt het mij weer iets nieuws en helpt het mij mijn huidige stemming/situatie te accepteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *