De kracht van hartcoherentie: waarom yoga en meditatie letterlijk je wereld kunnen veranderen

Hartcoherentie - yoga en meditatie veranderen de wereld - Urban Goddess

Ken jij het woord hartcoherentie al? Daarmee kunnen yoga en meditatie je leven veranderen. Maar die positieve transformatie gaat nog veel verder dan alleen je eigen leven. Yoga en meditatie kunnen letterlijk de wereld veranderen als we het samen doen. En dat is helemaal niet zo zweverig als het klinkt.

Hoe? Daarvoor moeten we eerst weten waarom we ons zoveel beter voelen als we yoga of meditatie beoefenen. Spoiler alert: het heeft onder andere te maken met iets magisch dat ‘hartcoherentie’ wordt genoemd. Hoe dat werkt en hoe je jouw omgeving op een positieve manier kunt beïnvloeden? Dat lees je hier.

Dit zijn de positieve effecten van yoga en meditatie

Als je weleens yoga of meditatie beoefent, heb je zelf vast al de positieve effecten ervan ervaren. Het vermindert stress, zorgt dat de gelukshormonen in je brein vrijkomen, maakt je bewuster en maakt je lichaam en geest sterker en flexibeler. Maar bovenal: je voelt je vaak beter op het moment dat je van je yogamat of je meditatiekussen af stapt.

Die (vaak) meer positieve stemming neem je mee in de rest van je dag. Johan Noorloos, oprichter van De Nieuwe Yogaschool, verwoordt het zo: ‘Yoga begint pas als je van de mat afstapt’.

Je hebt meer ruimte voor het leven van alledag als je zelf meer ruimte voelt. Ruimte om iemand in het verkeer voor te laten gaan met een glimlach bijvoorbeeld, in plaats van geïrriteerd te raken. Zo verspreid je met een klein gebaar al een beetje meer positieve energie in je omgeving. Maar het gaat verder dan dat.

Waarom voel je je beter als je yoga of meditatie beoefent?

Wanneer je yoga of meditatie beoefent, gebeurt er iets in je lichaam. Je zakt vanuit je hoofd meer in je lijf en je ademhaling vertraagt. Dat heeft een effect op je hartslag en andere ritmes in je lichaam, zoals je hersengolven.

Die samenhang tussen je ademhaling, hartritme en hersengolven noemen we ook wel ‘hartcoherentie’. ‘Coherent’ betekent ‘samenhangend’. Hoe mooier je ademhaling met je hartslag samenvalt, hoe hoger je hartcoherentie. En dat heeft een waanzinnig effect. Je hartcoherentie bepaalt namelijk mede hoe je je fysiek, emotioneel en mentaal voelt.

Hoe meer je hart en andere innerlijke ritmes en processen synchroniseren, hoe meer we ons in harmonie en in een staat van ‘flow’ voelen. Energie kan dan namelijk optimaal stromen en dat maakt dat we ons fysiek, mentaal en emotioneel beter voelen.

Ervaar je daarentegen psychische klachten, zoals stress? Dan is de kans groot dat op dat moment je hartcoherentie wat lager is. Met andere woorden: je innerlijke ritmes vallen minder goed samen en je zit minder lekker in je vel.

Yoga en meditatie kunnen in dat geval dus helpen om je hartcoherentie te verbeteren en in een natuurlijke staat van balans terug te keren. Simpelweg door je bewust te worden van je ademhaling, je hartslag en signalen van onbalans (zoals spanning in je lijf) begint er al iets te verschuiven.

En dat heeft een enorm rimpeleffect, zoals je hieronder kunt lezen. Niet alleen op ons eigen welzijn, maar ook op onze omgeving.

Zo heb jij direct een positieve invloed op je omgeving

Het effect van je hartcoherentie gaat letterlijk verder dan ons eigen lichaam. Er gebeurt iets magisch wanneer onze innerlijke ritmes optimaal synchroniseren. Er ontstaat een krachtig veld van energie om ons hart dat ver voorbij ons fysieke lichaam gaat.

Ons hele lichaam wordt omgeven door dit elektromagnetische veld. Het kan op drie meter afstand al gemeten worden met een magnetocardiogram. Hoe hoger de hartcoherentie, hoe krachtiger het energieveld. Dat betekent dat we ons continu in elkaars energieveld begeven. Je kunt je dus voorstellen welk effect onze gemoedstoestand op onze omgeving heeft.

Je kunt het hartveld van anderen letterlijk voelen. Volgens het Institute of HeartMath (een instituut dat de verbinding tussen hoofd en hart onderzoekt) is het zelfs één van de belangrijkste dragers van informatie tussen mensen. Je kunt het bijvoorbeeld voelen wanneer iemand bergen positieve energie uitstraalt (hoge hartcoherentie) of wanneer iemand door spanning of stress minder in verbinding staat met hun hart (lagere hartcoherentie).

Leven en handelen vanuit een coherente hartstaat heeft dus direct een positief effect op je omgeving.

Waarom je met yoga en meditatie de wereld kan veranderen

Je weet nu hoe yoga en meditatie je hartcoherentie beïnvloeden en hoe je daarmee direct invloed hebt op je omgeving.

Stel je nu voor dat je in een groep mediteert of yoga beoefent. Je hartcoherentie wordt hoger, terwijl je in elkaars energieveld bent. Je kunt je voorstellen dat je daarmee samen een krachtig veld van energie creëert.

Je hebt het misschien zelf ervaren in een yogales of groepsmeditatie. Het is alsof er een bepaalde synergie ontstaat. Misschien voelt het makkelijker om te verstillen tijdens meditatie of een Yinles, of voel je je opgelift door de energie van anderen in een pittige Vinyasales. En dat voelt goed. Dat is niet alleen heel fijn voor jezelf, maar ook voor de wereld om je heen.

En dat is zelfs wetenschappelijk aangetoond. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat er een rimpeleffect is op de omgeving wanneer mensen samenkomen om te mediteren. In steden waar vaak wordt gemediteerd, worden minder misdaden gepleegd en zijn er minder ongelukken. Dit wordt ook wel het Maharishi Effect genoemd. Het Maharishi effect toont aan dat als slechts 1% van de bevolking mediteert, dit de kwaliteit van leven voor de hele bevolking meetbaar verbetert. En dat vanaf je meditatiekussen…

Zo kunnen we samen met yoga en meditatie ons eigen leven en de wereld om ons heen letterlijk veranderen. Ga dus lekker vaak op je meditatiekussen zitten en neem je buurvrouw mee naar een fijne groepsles. Want hoe meer jij je yoga legging en meditatiekussen vindt, hoe mooier de wereld om je heen.