De basis van yoga: kom alles te weten over Hatha yoga

Hatha yoga_ alles wat je moet weten over Hatha yoga

De ins en outs van Hatha yoga

Hatha yoga is dé yoga stijl voor beginnende yogi’s. Je leert je ademhaling te controleren en brengt je lichaam en geest samen. Kortom, het biedt je alle tools die je nodig hebt voor de practice van yoga. In dit blog kom je alles te weten over Hatha yoga en hoe je als beginner veilig kan doorstromen naar andere yoga stijlen.

Wat is Hatha yoga?

Hatha yoga: wat is dat? Hatha yoga wordt vaak gezien als de basis van yoga, omdat deze stijl het uitgangspunt is voor veel fysieke yoga stijlen. Het is niet voor niets één van de populairste vormen van yoga. Bij Hatha yoga houd je de houdingen langer vast, waardoor je leert om langer in een asana te blijven. Hatha yoga draait niet alleen om het versterken van je lichaam. Je gaat ook aan de slag met je innerlijke kracht. Zo creëer je meer bewustzijn voor je eigen lichaam. Hoe voel ik me? Welke emoties treden er op? Dat zijn vragen die je jezelf waarschijnlijk zal stellen tijdens de yoga practice. Zo leer je jezelf beter kennen, wat perfect is als je net begint met yoga.

Balans tussen lichaam en geest

De main goal van Hatha yoga is het samenbrengen van je lichaam en geest. Nu vraag je je waarschijnlijk af wat daarmee bedoeld wordt. We can explain. Je lichaam en geest zijn met elkaar verbonden. Als je bijvoorbeeld gestrest bent, zal je lichaam daar ook klachten van ervaren. Andersom zorgt meer lichaamsbeweging voor een helder brein en beter humeur. Door yogahoudingen te combineren met ademhalingsoefeningen, wordt je hoofd rustiger en wordt spanning in je lichaam bestreden. Zo komen je lichaam en geest weer in evenwicht. 

Betere ademhaling

Bij Hatha yoga ontwikkel je flexibiliteit en kracht, maar ben je ook veel bezig met het verbeteren van je ademhaling. Tijdens een Hatha yoga practice wordt veel gewerkt met ademhalingstechnieken, ofwel Pranayama.  Deze oefeningen zorgen voor meer bewustwording van je ademhaling. Zo leer je je adem beter te beheersen tijdens je yoga practice.

Expand your potential one breath at a time

Er worden verschillende soorten ademhalingen toegepast in een Hatha yogales. Elke ademhaling heeft een ander doel. Bijvoorbeeld het detoxen van je lichaam, bereiken van een meditatieve staat of het reguleren van je emoties. Er is super veel mogelijk als je je focust op je ademhaling. Wat alle breaths gemeen hebben? Meer zuurstof in je lichaam! Dit zorgt voor een lagere broeddruk, een betere stofwisseling en meer ontspanning. Go check it out!

Ademhalings oefeningen Hatha yoga

De ideale yoga vorm voor beginners

Ben je nog niet zo bekend in de wereld van yoga en heb je geen idee waar je moet beginnen? Dan is is Hatha yoga jouw perfecte match, want Hatha yoga is perfect voor beginners! Een Hatha yoga practice bevat namelijk veel basis asana’s. Deze hatha yoga houdingen worden tijdens de yogales duidelijk uitgelegd, zodat je er zeker van kan zijn dat je de juiste alignment hebt. Geen blessures voor jou!

Hatha yoga is een complete yogavorm die de belangrijkste yoga-elementen combineert. Hatha yoga oefeningen bevatten lichamelijke oefeningen, ademhalingstechnieken en meditatie; het wordt allemaal toegepast zodat je alle vaardigheden en technieken stap voor stap kan ontwikkelen. Met een Hatha basis kan je makkelijker doorstromen naar andere yogavormen.

Back to the roots

Ook als je al langer yoga doet, is een Hatha yoga practice een goed idee. Als je een boek voor de tweede keer leest of een film opnieuw kijkt, zul je nieuwe dingen opmerken die je daarvoor nog niet gezien had. Hetzelfde geldt voor Hatha yoga. Het kan leuk zijn om eens terug te gaan naar een Hatha yogales. Wie weet ontdek je dan weer wat nieuws! Dit kan zorgen voor meer verdieping van je yoga practice.

Zonnegroet

De zonnegroet, of Surya Namaskar, is een ritueel van 12 stappen dat veel voorkomt bij Hatha yoga. Het vormt daarnaast de basis voor Ashtanga en Vinyasa yoga, twee yoga vormen die zijn afgeleid van het oorspronkelijke Hatha yoga. De zonnegroet wordt vaak gedaan als warming-up voor verdere yoga bewegingen, maar is ook een yoga practice op zichzelf.

Je gezondheid krijgt een goede boost door de zonnegroet. Tijdens deze practice leer je de bewegingen van je lichaam te harmoniseren met je ademhaling. Je ademhaling geeft het tempo aan. Alles in je lichaam wordt in balans gebracht door de soepele bewegingen die telkens terugkeren naar het middelpunt. Het vormt de basis van alles wat je nodig hebt bij yoga en zorgt ervoor dat je flexibel en gezond blijft.

Wat doe je aan naar Hatha yoga?

Net als bij andere yoga vormen, is het bij Hatha yoga belangrijk dat je comfortabele yoga kleding draagt. Genoeg bewegingsvrijheid is key. Ga dus vooral op zoek naar stretchy yoga kleding voor dames, zodat je niet uit je concentratie wordt gehaald door knellende yoga wear. Kies bijvoorbeeld een fijne yoga broek van organisch katoen. Deze stof ademt lekker, wat ideaal is voor mensen met een gevoelige huid. Combineer het met een zachte dames yoga top and you’re good to go!