5 meditatietechnieken waarbij je lekker níet stil hoeft te zitten

Meditatie

Goed nieuws voor alle beweeglijke types die nieuwsgierig zijn naar meditatie, maar bang zijn het niet te ‘kunnen’ omdat ze niet houden van lang stil zitten: om te mediteren, hoef je niet op te houden met bewegen. Roanne van Voorst helpt je op weg met 5 verrassende technieken!

5 verrassende meditatietechnieken waarbij je niet stil hoeft te zitten

Om te mediteren hoef je trouwens ook je ogen niet te sluiten, zoals je mensen in een yogaschool of een Aziatisch klooster misschien weleens hebt zien doen, laat staan er je benen voor in een ingewikkelde lotushouding te leggen. Er bestaan namelijk verschillende meditatietechnieken waarbij je gewoon mag blijven bewegen, en die je toch dezelfde voordelen brengen als de ‘standaard’ gezeten meditatie.

Pauze van het dagelijks leven

Meditatie is namelijk niets meer dan het trainen van je geest, om je volledige aandacht van buiten naar binnen te kunnen richten. Het is pauze nemen van je dagelijks leven – van alles wat je ziet, hoort en ervaart, en in plaats daarvan op een ontdekkingstocht door je innerlijke leven te gaan. Je onderzoekt, als het ware, je lichaam, je brein, en je gevoelswereld. Als je je even afsluit van wat er allemaal om je heen gebeurt, kun je je bewust worden van alle lichamelijke signalen, emoties en gedachten die er ieder moment door je lijf razen. Je voelt bijvoorbeeld ineens hoe moe je bent, dat je nog een beetje verdrietig bent om dat vervelende gesprek met die collega vanmiddag, of je merkt dat je in gedachten alweer bezig bent met het maken van een boodschappenlijst voor dit weekend. Door even in te checken met jezelf – hoe gaat het met mij, op dit moment? Wat speelt er allemaal in mijn lichaam, mijn hart, mijn hoofd? – leer je niet alleen jezelf beter kennen, maar wordt het ook gemakkelijker om te luisteren naar wat je lichaam je probeert te vertellen. Je kunt besluiten dat het misschien nodig is om een middagdutje te doen, je collega een verzoenend sms-je te sturen, of je kunt bewust dat boodschappenlijstje uit je gedachten te zetten: dat komt morgen wel.

5 x meditatietechnieken

Hoe je die ontdekkingstocht maakt, doet er eigenlijk niet veel toe. De Boeddha zei dat je op 3 manieren kunt mediteren: zittend, liggend of lopend – maar eigenlijk voldoen alle manieren die het jou mogelijk maken je aandacht naar binnen en het huidige moment te brengen. Dus geef je inner meditator nog een kans, en probeer het eens met één van deze 5 technieken:

1) Intuïtief bewegen

Een nummer lang, in je huiskamer, gewoon in je favoriete joggingbroek en op je blote voeten. Probeer niet bezig te zijn met hoe het eruit ziet, maar voel je voeten op de vloer, de lucht tegen je armen, je versnelde hartslag. Laat je meevoeren door de muziek, en beweeg intuïtief – zoals je lichaam dat prettig lijkt te vinden.

2) Morning pages techniek

Docente Julia Cameron ontwikkelde de ‘morning pages’ techniek: daarbij schrijf je iedere ochtend 3 pagina’s vol, onafgebroken en zonder te oordelen over wat je schrijft. Het gaat niet om het eindresultaat – je hoeft geen meesterwerk te fabriceren, en als je niet weet wat je moet schrijven, schrijf je dát op, desnoods drie bladzijden lang. Het gaat erom dat je je gedachten de vrije loop laat zonder te willen bepalen wat je zou ‘moeten’ denken of schrijven.

3) Stil staan

Mijn goede vriendin, auteur en innerpreneur Geertje Couwenbergh mediteert het liefst buiten, terwijl ze naar de natuur om zich heen kijkt. Met volle aandacht bestudeert ze een bloem, volgt ze een vlinder, of voelt ze hoe de wind door haar haren blaast. Haar naam voor deze self-made techniek: ‘Just standing’.

4) Een klusje doen

Vouw je was op, ruim je afwasmachine uit, stofzuig – doe whatever klusje je toch al moest doen, maar doe het deze keer met volledige aandacht op de fysieke en mentale sensaties die je erbij ervaart. Word je bewust van de structuur van het materiaal dat je vasthoudt, merk welke spieren je aanspant, en welke gedachten of gevoelens er bij je opkomen. Ook als dat weerstand is (‘wat een rotklusje’): het gaat er niet om wat je denkt, maar dat je mérkt wat je denkt.

5) Orgastische meditatie

En als je dat allemaal niet spannend genoeg vindt, kun je altijd nog de Orgastische Meditatie (OM) proberen. ‘Stroking’ is een meditatieve oefening waarbij een partner 15 minuten lang de clitoris van een vrouw ‘aait’ (stroke-t). Dat gebeurt volgens een vaste techniek die je kunt oefenen op een officiële OM-cursus of door het af te kijken op een van de vele You-Tube filmpjes die er inmiddels op internet circuleren. Volgens ervaren OM-ers is de techniek niet zozeer seksueel opwindend, maar vooral therapeutisch en kalmerend, en met name geschikt voor ‘tired en wired’ vrouwen.

Tekst: Evelyn van Hasselt
Bron: Holistik

Bio Holistik