De “Beginnen met Yoga” Gids

Beginnen met yoga

Misschien komt het volgende scenario je bekend voor: iedereen om je heen lijkt wel aan yoga te doen en bij jou begint het ook te kriebelen; misschien moet ik ook maar eens beginnen met yoga! Maar waar moet je beginnen?

Dat dacht ik ook toen ik net begon met yoga. Waar moet ik beginnen? Er zijn zoveel verschillende stijlen en zoveel manieren om yoga te volgen: retreats, yogascholen en online lessen. Ik ben begonnen met yoga kort nadat ik bij Urban Goddess kwam werken en ik had gelukkig iemand om mij op weg te helpen. Ik wil graag hetzelfde voor jullie doen en ik geef jullie dan ook graag tips over hoe je het beste kunt beginnen.

Keuze 1: Yogaschool of online lessen?

Dit is een persoonlijk voorkeur. Ben jij iemand die goed is in zelfstudie of heb je liever iemand die jou echt begeleid? In bijna elke stad en dorp is vaak wel een yoga klas die je kan volgen. Online zijn er ook vele opties. Zo heb je Ekhart Yoga, YogaGlow of YogaOnline waar je lessen kan volgens van verschillende stijlen, ook als beginner.

Ik ben zelf fan van lessen volgen bij een yogaschool en ik zal je vertellen waarom. Vooral in het begin is het misschien handig dat je naar een echte school gaat. De docent legt vaak niet alleen uit hoe je de pose moet doen maar loopt soms (niet in alle vormen en niet in alle scholen) ook rondt en helpt je om jouw houding en positie te verbeteren. Zo weet je hoe de asana aan hoort te voelen. Ook geven ze vaak iets meer persoonlijke tips over hoe je veilig in en uit de asanas (yogahoudingen) komt. Zo voorkom je blessures. Heb je een tijdje les gevolgd en weet je de meeste asanas wel? Dan kan je uiteraard overstappen naar online lessen als je dat prettiger vindt. Maar het blijft een persoonlijke voorkeur. Online lessen vergt wat meer discipline maar als je net zoals zoveel yogi’s bent, sta je voor je het weet dagelijks op de mat om even tot rust te komen!

Keuze 2: Welke stijl past bij mij?

Voor het geval je er nog niet achter was, yoga is niet gewoon yoga. Er zijn een heleboel verschillende soorten yoga. Ik leg een paar stijlen die veel in Nederland voorkomen aan je uit zodat je een idee kan krijgen van wat het beste bij jou zou passen.

Yin Yoga

Yin yoga is een rustige vorm van yoga. Het bestaat uit een stuk minder asanas dan de wat actievere vormen. Vaak zijn de asanas ook dicht bij de grond. Elke asana wordt ook langer aangehouden dan de meeste andere vormen van yoga en elke asana wordt gelinkt aan elkaar in een flow. Deze stijl focust zich op je gewrichten en bindweefsel in plaats van spieren. Het doel is om je meer flexibel te maken, je bloeddoorstroom te bevorderen en de energiebanen in je lichaam te stimuleren. Deze vorm is goed geschikt voor alle niveaus.

Hatha Yoga

Hatha yoga is een goede optie voor beginners. Het is echt de basis van yoga en de meeste stijlen zijn vanuit Hatha opgebouwd. Het brengt fysieke oefeningen samen met ademhalingsoefeningen. Het gaat op een rustige manier door de asanas heen maar richt zich ondertussen erg op houding. Het woord Hatha betekent eigenlijk eigenzinnig of krachtig – en verwijst naar een reeks houdingen die zijn ontworpen om de huid, de spieren en de botten op één lijn te brengen.

Kundalini Yoga

Kundalini yoga is een vorm van yoga die zich erg richt op de spirituele kant van yoga. Met Kundalini zorg je ervoor dat je chakra’s (energiezones in je lichaam) zich openen. Dit zorgt voor een goede balans in hoe de energie door je lichaam stroomt. Tijdens Kundalini wordt er veel gebruik gemaakt van meditatie en ademhalingstechnieken. Deze vorm is iets minder geschikt voor de beginnende yogi maar er kan zeker naar toe gewerkt worden met bijvoorbeeld Hatha yoga. Nog een voordeel van Kundalini yoga is dat het effect direct voelbaar is, in tegenstelling tot andere vormen van yoga, omdat het direct op je zenuw- en klierenstelsel werkt.

Bikram Yoga / Hot yoga

Bikram yoga, of hot yoga zoals het ook wel genoemd wordt, is een intensieve vorm van yoga die in een warme ruimte van ongeveer 34 tot 40 graden wordt beoefend. Omdat je in een warme ruimte bent en tegelijkertijd actief bezig bent ga je zweten. Hiermee zorg je ervoor dat je je lichaam ontgift. Een ander verschil met andere stijlen is dat je geen zonnegroet doet. Dit is een serie van asanas die je vaak doet als opwarming van het lichaam. Doordat je in een warme ruimte bent, hoeft dit niet. Doordat je spieren lekker warm blijven, heb je ook minder kans op blessures. Bij deze stijl moet je er rekening mee houden dat het dus erg warm is, hier moet je wel tegen kunnen. Lessen duren 90 minuten en bestaat uit 26 asanas. Geschikt voor alle niveaus.

Vinyasa flow

Vinyasa flow komt vanuit Astanga yoga. In Vinyasa Flow worden asanas op een vloeiende, soepele manier afgewisseld, je “flowt” als het waren van de ene asana in de andere. Je kan het zien als een soort dans. Vinyasa Flow is een van de sportievere stijlen van yoga en haalt vaak inspiratie uit de bewegingen die je bijvoorbeeld tijdens het surfen maakt of het gaat bijvoorbeeld op het ritme van muziek. De focus ligt op de ademhaling en van de ene pose naar de volgende te gaan. Niet zozeer op de uitlijning van je lichaam tijdens de houding. Ook deze vorm is geschikt voor alle niveaus.

Start vandaag nog

Dus kies een stijl uit die het beste bij jou past en probeer het uit. Je kan online ook vaak, op Youtube bijvoorbeeld, lessen uitproberen van verschillende stijlen. Zo kan je ook testen wat jou het beste ligt. Yoga is persoonlijk dus kijk niet naar je vrienden, collega’s of buurvrouw maar naar wat jij eruit wilt halen voor jezelf. Ik hoop dat je met deze informatie een keuze kan maken en vandaag kan gaan beginnen aan jouw yoga practice! Ga je naar een yogaschool om lessen te volgen? Kijk dan ook nog even deze 10 tips door voor jouw eerste yoga les! Zo begin je meteen goed!

Namaste!

Daphne

 

Tekst: Daphne van den IJssel