Stilzitten in een wereld vol prikkels

Planking_Malka

Stilzitten – wie van ons kan dat nog heel goed? Vaak zoeken wij dan ook de actieve vormen van bewegen op, de flow lessen, de power yoga. Vroeger kon ik echt niet stilzitten. Als ik in een les was waar wij eventjes de ogen moesten sluiten, ging ik toch stiekem even kijken naar de mensen om me heen – deden ze allemaal mee en deed ik het wel goed dan? Ik was ongeduldig en ik wilde door naar het volgende deel van de les. Terugkijkend naar mezelf tien, vijftien jaar geleden ben ik nu overtuigd dat ik toen juíst beter had moeten leren om stilte te vinden.

Vaak als ik vertel dat ik Yin Yoga docent ben, krijg ik als reactie: “Oh ja, dat werkt voor mij niet, zo lang in die houdingen zitten en zo.” Als je nog nooit van Yin Yoga hebt gehoord, schrikt dit direct af – het klinkt alsof je onmogelijke dingen moet uitvoeren. Je denkt misschien dat het lichamelijk zwaar is om 3-5 minuten in een houding te blijven. Maar dat is in de meeste gevallen helemaal niet de reden achter deze uitspraak. Yin is een zachte en ontspannen vorm van yoga. De meeste mensen hebben niet moeite met de houdingen, maar moeite met stilzitten.

Prikkels non-stop

Wij krijgen de hele dag prikkels. Ga eens na hoeveel dingen jij tegelijk doet op een dag. Overleggen, je telefoon checken, mails sturen en daarbij bellen. We kunnen ons sowieso al moeilijk focussen op één handeling per moment. Je hele systeem is gericht op prikkels ontvangen en als die wegvallen, dan ga je ze maken. Gaat je hele zenuwstelsel aan de slag om die prikkels te creëren. Daarom zijn zoveel mensen uitgedaagd door  “in het moment zijn”: Dat is lastig want we hebben het verleerd. Op het moment dat je in een yin yogales komt, wordt je uitgedaagd. Niet door een lichamelijk actieve of snelle yogastijl, maar door je eigen mind. Want als je lichaam stil wordt, dan begint je hoofd overuren te maken.

Ons hele systeem is verslaafd aan prikkels en als die wegvallen, dan gaan we ze gewoon zelf maken.

Je begint na te denken over van alles en nog wat. Elk hersenspinsel dat langs komt, pak je op. Je baalt van wat er niet goed liep die dag, je plant alvast het avondeten voor de komende drie dagen, je realiseert je dat je bent vergeten die ene e-mail te beantwoorden. Je luistert dan ook vooral naar die eindeloze stroom van gedachten in plaats van je lichaam of de docent. De ware uitdaging ligt dus niet in het 5 minuten zitten in een Butterfly Pose. De ware uitdaging zit in je hoofd. In het stil krijgen van je eigen Monkey Mind dat van hot naar her springt.

Kies een ankerpunt

Mijn tip aan de deelnemers in de lessen is dan altijd: Kies een ankerpunt. Iets waar jij op kunt focussen. Je gedachten gaan sowieso een keer afdwalen, maar je hebt dan een tool om jezelf terug te brengen. Misschien ga je focussen op de lichamelijke sensatie. Of op het ritme van je ademhaling. Misschien ga je focussen op de muziek. Alles mag, als het maar voor jou werkt.

Misschien is dat de eerste keren nog ontzettend lastig, maar je zult zien dat je jezelf kunt aanleren om de focus te vinden, om je mind onder controle te krijgen. En het zal ook niet elke les even goed lukken, je blijft een mens, en elke dag is anders.

Maar na een tijdje zal je het zien. Dat het even helemaal stil wordt in jezelf. En dat je daarna alle antwoorden ineens heel duidelijk gaat zien.

 

Malka is yogadocente in en rondom Amsterdam. Zij geeft yin, yin yang en vinyasa flow lessen en organiseert Mini Retreats op bijzondere plekken. Alle yogalessen van Malka zijn gebaseerd op het principe van functionele yoga met het idee dat iedereen anders is en wij de houding gebruiken om het lichaam te ervaren. Op 30 mei vind het volgende Mini retreat plaats: Zomervlinders – met yin yang yoga XL, meditatie, picnic en een mini workshop stadstuinieren. Meld je aan via www.malkasyoga.com