Thuiswerken: 5 Tips Voor een Stressvrije Werkdag Vanuit Huis

Thuiswerken: tips voor een stressvrije werkdag

Ben jij dit jaar ook begonnen met thuiswerken? Zelfs na maanden om te wennen voelt het soms misschien als of er geen eind komt aan de to-do lijstjes. De lijn tussen werk en privé wordt vaag. En wat wordt je toch snel afgeleid, van je partner of kinderen, of van allemaal klusjes in huis die ineens je naam lijken te roepen. Terwijl sommigen juist extra productief zijn als ze thuis werken, kan het ook veel extra stress opleveren. Herkenbaar? Lees snel verder voor 5 handige tips voor een stressvrije werkdag, ook als je thuis werkt.

Thuiswerken: Zo creëer je een stressvrije thuiswerk routine

Creëer een fijne werkplek voor jezelf

Thuiswerken kan soms best een uitdaging zijn, zeker als je geen aparte kamer hebt waar je lekker kunt focussen. Maar werken tussen bergen van was of op je bed? Geen goed idee. Ons brein heeft (meestal) een rustige, opgeruimde werkplek nodig om écht te kunnen focussen. Werk je dus noodgedwongen aan je keukentafel, zorg ervoor dat je deze eerst opruimt. Maak het niet te makkelijk om afgeleid te worden. Ook fijn: ’s avonds kun je je werk goed afsluiten door je tijdelijke bureau weer om te toveren in een keukentafel.

Structuur is belangrijk

Heb je de laatste tijd wel eens (ongepland) langer doorgewerkt? Zonder reistijd mist je werkdag ineens een duidelijk begin en einde. De lijn tussen werk en privé wordt vaag. Daarom is één ding belangrijker dan ooit: structuur. Creëer een nieuwe ochtendroutine die een seintje aan je hersenen geeft dat het nú tijd is om te werken. Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn: zet alles klaar wat je nodig hebt, of maak een lekker kopje koffie. Even belangrijk: een manier om je werkdag af te sluiten. Maak een ommetje of volg een kort yogalesje om de focus van je hoofd naar je lichaam te brengen. En over je lichaam gesproken…

Kom in beweging

Beweging houdt je gezond en fit, maar helpt ook als geen ander om van stress af te komen. Of je nou een ochtendmens bent of een nachtuil, probeer om elke dag ten minste 30 minuten te bewegen. Je kunt in de ochtend lekker stretchen, na de lunch een stukje wandelen of gelijk na je werk de sportschool induiken. Dit geeft structuur aan je dag én zorgt voor nieuwe energie en creativiteit.

Verwacht niet te veel

Je collega’s vinden thuiswerken fantastisch en zijn super productief, maar jij hebt er nog moeite mee. Het is gewoon anders, en dat is oké. Accepteer dat je op sommige dagen iets minder gedaan krijgt dan je zou willen. Je kunt niet elke dag 100% geven. Wees realistisch, en wees lief tegen jezelf.

Disconnect

We blijven vaak de hele dag naar een beeldscherm staren. Zeker als je veel achter je computer zit is het een goed idee om je telefoon wat vaker te laten liggen. Ga niet eindeloos scrollen tijdens je lunchpauze. En aan het eind van de dag, lees eens een boek of pak een long-lost hobby weer op. Ga naar buiten, doe iets leuks met je gezin en vergeet je mobiel eventjes.

 

Dit zijn 5 tips hoe je thuiswerken iets leuker kunt maken voor jezelf. Heb jij nog tips hoe je thuis stressvrij kunt werken? Deel ze dan via social media en inspireer anderen!