Serious about Self-Care – yogaoefeningen voor stressmindering

Serious about self-care

Serious about Self-Care – yogaoefeningen voor stressmindering

Jezelf opladen is een menselijke basisbehoefte. Met de tijd die steeds sneller gaat en de vele uitdagingen die de wereld kent, is self-care geen luxe, maar een noodzaak. Hier zijn de favoriete manieren van ons team om yoga practices toe te passen voor self-care. Met een aantal gerichte manieren om op te laden, geef je jezelf de kracht om je eigen innerlijke harmonie, balans, welzijn, en fysieke, emotionele en spirituele gezondheid te creëren.
We weten allemaal dat stress niet goed voor ons is. De meesten van ons kennen yogatechnieken en oefeningen die stress helpen verminderen. Maar misschien beoefenen we ze niet vaak genoeg om er echt de vruchten van te plukken. Niet iedereen heeft tijd voor een dagelijkse yogales van 90 minuten, maar dat betekent niet dat we de practice over moeten slaan. Ook al lijkt 15-20 minuten opzij zetten voor wat liefdevolle zelfzorg niet veel, uiteindelijk zal het je fantastische resultaten geven op het gebied van stressvermindering en het ontwikkelen van kalmte en geluk. Dus, zeker de moeite waard! Maar wat voor self-care kun je doen in 20 minuten?
Tip: Doe je korte rustgevende oefening ‘s avonds om te zorgen voor een diepere slaap van betere kwaliteit.
Tip: Plan je self-care oefeningen van tevoren, net zoals je een vergadering zou plannen.

1. Beoefen pranayama

Een nuttige self-care tip die wij jou kunnen aanraden is het beoefenen van Pranayama. Langzaam en diep ademhalen vermindert angst en zorgt voor meer ontspanning. Het zorgt ervoor dat er zuurstof in je bloedbaan komt en het activeert endorfine, wat gevoelens van geluk en tevredenheid opwekt. Beoefen Nadi Shodana, de driedelige yoga-ademhaling, of box-ademhaling (4 tellen inademen, 4 tellen de adem vasthouden, 4 tellen uitademen en herhalen).

2. Mediteer

Meditatie verlaagt het cortisolgehalte, een hormoon dat stress veroorzaakt, door de alfa- of zelfs theta-golven in de hersenen te verhogen. Als je het moeilijk vindt om te mediteren zonder begeleiding, probeer dan Hayhouse meditaties op Spotify of zoek een leraar die je leuk vindt op YouTube. Een andere oplossing kan het lezen van onze meditatieguide zijn, die je veel verschillende meditatie-oefeningen laat zien. Op deze manier kun je een oefening vinden die het beste bij je past!

3. Oefen bewegingen

Je kunt een eenvoudige zonnegroetoefening nemen en die langzamer uitvoeren, terwijl je in elke houding meerdere keren ademhaalt. Thai chi of chi gong is ook een mooie manier om langzaam te bewegen. Of probeer de 10 mindful movements van Thich Nhat Hanh of deze extatische dansmeditatie. Er zijn zoveel manieren om mindful te bewegen waarmee je uit je hoofd en terug in je lichaam kunt keren en je meer geaard kunt voelen. Beweging helpt je om geblokkeerde energieën los te laten en verhoogt de stroom van prana of chi.

4. Beoefen kalmerende yoga houdingen

Kalmerende houdingen, zoals zittende vooroverbuigingen en staande achterover buigingen, zijn een perfecte methode van self-care. Ze verminderen spierspanning, kalmeren het zenuwstelsel, en stimuleren een rustige slaap. Ze helpen ook stresshormonen, zoals adrenaline en cortisol, te verminderen. In 20 minuten kun je een korte yin yoga reeks van 3 – 5 houdingen doen. Wij vinden het belangrijk om een plan te hebben voor je practice, vooral als je een beginner bent. Dan verlies je geen tijd met afvragen welke houdingen je moet doen, en hoe je ze moet uitvoeren.

5. Beoefen dankbaarheid

Neem de tijd om met dankbaarheid te oefenen, of je nu de gevoelens en gedachten van dankbaarheid in je oefening opneemt, of het bijhoudt in een dagboek.  Door van dankbaarheid een dagelijkse gewoonte te maken, kweek je een positieve houding en mindset. Dankbaarheid is een van de gemakkelijkste praktijken om vreugde en geluk in je leven te brengen.