De geschiedenis van de Harembroek: van Oosterse traditie naar Westerse Yoga-studio’s

De geschiedenis van de harembroek

De geschiedenis van de Harembroek: van Oosterse traditie naar Westerse Yoga-studio’s

De harembroek is een comfortabel kledingstuk dat al eeuwenlang in verschillende delen van de wereld wordt gedragen. Het heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot het oude Perzië, tot aan yogi’s en yogini’s die harem broeken begonnen te dragen in de jaren 70 tijdens hun practices. In dit blog duiken we in de geschiedenis van de harembroek en ontdekken we hoe het een favoriet kledingstuk is geworden voor yoga-practitioners over de hele wereld.

Oorsprong van de harem broek

Het ontstaan van de harembroek begint bij het oude Perzië. Hier droegen mannen en vrouwen het als onderdeel van hun traditionele kleding. Later werd het kledingstuk populairder in het Ottomaanse Rijk. Het Ottomaanse Rijk was een Islamitisch Rijk dat bestond van 1299 tot 1922. Het nam een enorm gebied in van Noord-Afrika, Azië en Europa. Het rijk heeft door de eeuwen heen een grote invloed gehad op de mode in de regio. Dit kwam door het Hof van het Rijk, zij speelde namelijk een belangrijke rol in het bepalen van de mode. De sultans en hun hofhouding inspireerden de lokale bevolking door het dragen van weelderige en prachtige kleding. Dit droeg bij aan de populariteit van bepaalde kledingstukken, waaronder de harembroek. 

De introductie van de harembroek in Europa

In Europa werd de harembroek pas populairder in de 19e eeuw. De Franse modeontwerper Paul Poiret introduceerde in 1910 de harembroek in het Westen en was geïnspireerd door het Midden-Oosten. Op dat moment was een broek zonder rok erboven ‘not done’ voor vrouwen, maar Poiret wilde vrouwen bevrijden met de harem broek.Het werd gedragen door vrouwen in de ‘high society’ en later door dansers en kunstenaars. In de jaren 60  werd de harembroek opnieuw populair als onderdeel van de hippie-cultuur.

De Harem broek in de yoga-wereld

De harembroek werd in de jaren 70 populair onder de westerse yogi’s en yogini’s. Zij waren op zoek naar comfortabele en flexibele kleding om hun asana’s te beoefenen.

De comfortabele pasvorm en wijde pijpen maken het kledingstuk ideaal voor diverse oefeningen. Daarnaast biedt de harem broek veel bewegingsvrijheid en zorgt het voor ventilatie, wat vooral fijn is tijdens warmere yoga-sessies. Veel benefits dus waar je van kan genieten tijdens je yoga practice!

Harembroek in de moderne tijd

In de jaren 80 bracht beroemde rapper MC Hammer een muziekvideo uit waarin hij een harembroek droeg, waardoor de broek meer werd gedragen. Dit soort broeken werden toen mc hammer pants genoemd. Daarna maakte de harem broek opnieuw zijn entree in de jaren 2000 als onderdeel van de “boho”-stijl en als casual streetwear. Harem broeken worden in diverse stijlen, kleuren en materialen gemaakt, waardoor het een veelzijdig kledingstuk is dat geschikt is voor elke gelegenheid. Of je nu op zoek bent naar een comfy outfit voor je yoga practice, een casual outfit voor thuis of een chique avondlook, een harembroek is altijd een good pick!

Verschillende soorten

Er bestaan veel soorten yoga harembroeken die allemaal hun eigen unieke eigenschappen hebben. Zo zijn er bijvoorbeeld harembroeken met een strakkere pasvorm rond de bovenbenen en heupen met  wijd uitlopende pijpen. Er zijn ook harembroeken die een hoge tailleband hebben en extra ondersteuning bieden. Deze zijn erg geschikt voor intensieve yoga practices, zoals Vinyasa yoga of Ashtanga yoga. Een andere veelvoorkomende pasvorm is de harembroek met een lage tailleband. Deze is ideaal voor wat rustigere yogavormen, zoals Yin yoga of Restorative yoga.  Het kiezen van een juiste harem broek, hangt af van je persoonlijke voorkeur. Daarnaast zijn yoga harembroeken ook perfect om gewoon lekker in te loungen! 

 

Kortom, de geschiedenis van de harembroek is vrij bijzonder en het is fascinerend om te zien hoe het zich heeft ontwikkeld van traditionele kleding tot een geliefd kledingstuk voor yogi’s en fashionista’s over de hele wereld! Voor ons is het vooral een hele fijne toevoeging aan de yoga practice.

Ons model Tanisha draagt onze Dakini yoga harembroek met een Asana, yoga tee, beide in Urban Black