6 dingen die je waarschijnlijk niet weet over Vinyasa yoga

6 dingen die je waarschijnlijk niet weet over Vinyasa yoga

Wat je moet weten over Vinyasa yoga

Vinyasa yoga is een zeer populaire vorm van yoga en is een veel beoefende practice onder de yogi’s. Ondanks deze populariteit is het een yogavorm die niet altijd goed begrepen wordt. Vinyasa yoga is zo veel meer dan de oefeningen en vloeiende bewegingen. Hoe meer je het beoefent, hoe meer je begint te ontdekken over Flow yoga. Dus, laten we er eens dieper in duiken! Hier zijn 6 yoga feiten die je misschien nog niet wist over Vinyasa yoga.

1. Het innerlijk doet er toe

Zoals je misschien weet, bestaat Vinyasa yoga uit Vinyasas’. Dit is een reeks dynamische poses die je in een bepaalde volgorde beoefent, terwijl je je beweging synchroniseert met je ademhaling. Je beweegt veel, wat betekent dat je ook veel kunt gaan zweten. Daarom wordt deze vorm van yoga vaak gezien als een work-out. Ook al is Vinyasa yoga een geweldige manier om veel verschillende spieren te trainen, een afgetraind lichaam is niet het enige waar je naar moet streven. De innerlijke practice speelt een grote rol door de toepassing van ademhalingsoefeningen en meditaties. Het gaat erom dat je jezelf, je geest en je lichaam beter leert kennen dan ooit tevoren. Dit zal je meer rust en ontspanning brengen. Al met al zul je je geweldig voelen na een Vinyasa yogales!
Zorg ervoor dat je yogakleding draagt die je niet beperkt in je bewegingsvrijheid tijdens je Vinyasa flow. Draag bijvoorbeeld een stretchy yoga legging met ademende stof. Zo krijg je het niet te warm als je veel beweegt. Combineer het met een cute yoga tank top, en je bent er helemaal klaar voor!

2. Je organen hebben er ook baat bij

Yoga heeft een hoop verschillende lagen. Als je begint met yoga, begin je met het leren kennen van alle verschillende houdingen en de alignment. Al het rekken en bewegen zal je helpen flexibeler te worden en meer spierkracht te ontwikkelen. Deze voordelen zijn geweldig, maar nog beter is wat zal volgen. Na een tijdje zul je merken dat de impact van de Vinyasa flow dieper gaat dan de oppervlakte van het lichaam. Als je spieren eenmaal open zijn, gaat het een niveau dieper, naar je gewrichten. Als je gewrichten volledig geopend zijn, begint het door te werken in je organen en klieren. Je organen profiteren van beweging, omdat de doorbloeding naar je spieren en organen toeneemt. Daarom kan een dynamische practice als Vinyasa helpen bij het verbeteren van de circulatie en het verminderen van verstopping in de organen. Als je meer wilt weten over de voordelen van Vinyasa yoga, lees dan dit artikel!

3. Je Vinyasa practice wordt langzaam een meditatie

Vanwege de grote hoeveelheid beweging, denken veel mensen dat Vinyasa yoga weinig stilte kent. Ja, Vinyasa yoga heeft een snelle flow, maar het is een practice gevuld met gecontroleerde ademhaling en focus elementen. ‘Vinyasa’ is een Sanskriet woord dat vaak vertaald wordt naar ‘zaken in de juiste volgorde zetten’. Het betekent ook ‘ademhaling naar beweging’. Je beweegt ritmisch, terwijl je ademhalings- en meditatietechnieken beoefent. Daardoor brengt Vinyasa je in een staat van bewustzijn net zoals je dat zou doen bij een meditatie. Meditatie houdt in dat je de geest kalmeert en focust, en dat is precies wat je doet in een meer gevorderde beoefening van Vinyasa. Het combineren van de fysieke oefening met een stabiele beoefening van pranayama, maakt dit een dynamische meditatie. Heb geduld, want je zult er zeker komen.

4. Zorgvuldigheid is beter dan snelheid

We beginnen met yoga met veel verschillende doelen in gedachten. Stress verminderen, spieren opbouwen, flexibiliteit verbeteren, of gewoon ontspannen. Bij Vinyasa yoga ga je snel door verschillende houdingen heen, waardoor je begint te zweten en je lichaam zichzelf reinigt. We all love the sweat, maar we mogen het belang van de juiste alignment niet vergeten. Wanneer je in een houding staat, of naar de volgende vloeit, is het essentieel om een goede vorm te behouden zodat je geen blessures oploopt.
De fysieke practice van yoga is altijd een middel geweest om het lichaam voor te bereiden op de staat van meditatie. Door te bewegen voel je je rustiger en minder afgeleid tijdens het mediteren. Omdat Flow yoga eigenlijk een dynamische meditatie is, is het belangrijk om de tijd te nemen en aandachtig te bewegen. Zo krijg je de kans om je houding te corrigeren. Dus, als je het gevoel hebt dat je te snel beweegt, doe het dan wat rustiger aan. Beweeg je lichaam met aandacht, en je zult meer voordelen gaan ervaren in je lichaam en geest.

5. Vinyasa yoga verbetert je ademhaling, ook off the mat

Deze komt misschien niet als een verrassing voor je. De ademhalingstechnieken die je beoefent tijdens je Vinyasa yoga flow hebben grote voordelen op je manier van ademen in het algemeen. In Vinyasa yoga adem je door je neus. Elke beweging heeft een ademhaling, wat je kan helpen om gefocust te blijven. Dit leert je niet alleen dieper te ademen, het filtert en verwarmt ook de lucht. Studies hebben aangetoond dat wanneer je een correcte ademhalingstechniek aanleert, de gemiddelde ademhalingsfrequentie bijna gehalveerd wordt, en het zuurstofgehalte in je bloed sterk verbetert. Een leuke extra bonus, don’t you think?

6. (Vinyasa) yoga kent 9 Drishti’s

In de meeste yogalessen, vooral ashtanga yoga, is een van de eerste dingen die je leert de Drishti. Dit is het focuspunt waar je je op richt tijdens je practice.  Dit wordt gebruikt om je dichter bij dharana (concentratie) en pratyahara (terugtrekking van de externe invloeden) te brengen. Het helpt je om gefocust te blijven in moeilijke houdingen zoals de tree pose. Dit is het focuspunt waar je je op richt terwijl je je beoefening doet, gebruikt om je dichter bij dharana (concentratie) en pratyahara (terugtrekking van de zintuigen) te brengen. Het helpt je om gefocust te blijven in moeilijke houdingen zoals de boomhouding. De meeste mensen kennen drie Drishti’s: het puntje van je neus, tussen je wenkbrauwen of op je navel. Er zijn eigenlijk negen kijkpunten, die je kunnen helpen geconcentreerd te blijven. Elke pose heeft een specifieke Drishti. Leer er hier meer over!