Hoe yin yoga je hele leven kan transformeren (ja, ook die van jou!)

De magie van yin yoga en wat het voor je kan doen

Yin yoga is erg populair de laatste tijd. In een samenleving waar yang energie domineert en stilte schaars wordt (en zelfs oncomfortabel), verlangen we naar momenten om rustig te worden en ons opnieuw te verbinden met onszelf. En dat is waar yin te pas komt. We zijn samen gaan zitten met de bekende yin yoga expert en schrijver Skadi van Paasschen over wie, wat en waarom.

Yin lessen zijn erg populair op het moment. Waarom is dat?

Skadi: “Het is een fijn en comfortabel moment voor jezelf, want onze hele samenleving is erg yang (actief). Er zijn inmiddels niet zo veel momenten meer waar je echt stil kan blijven. Voor de meeste mensen is het geen optie om een moment stil en relaxed te zijn tijdens het werken, bijvoorbeeld. En we zijn allemaal opgevoed met deze mentaliteit van werken, werken, werken, wat er voor zorgt dat het voor de meeste mensen erg moeilijk is om zichzelf stil te laten zijn, zonder enige reden, zonder dat ze zich schuldig voelen.

Maar in een yin les heb je geen andere optie dan gewoon relaxed en stil te zijn. En ik denk dat veel mensen dit echt nodig hebben en willen ervaren hoe fijn het is om een plek te hebben waar dit mag. Op een dieper level ben je dan dichter bij je gedachten en gevoelens, en op een fysiek level, je bindweefsel. Tijd en stilte is wat we nodig hebben om alles op een rijtje te krijgen in ons hoofd.”

Maar tv kijken of naar muziek luisteren kan ook ontspannend zijn, toch?

“Ja, maar tv kijken betekent dat je actief informatie binnenkrijgt, dus dat is yang. Je hersenen zijn op dat moment nog steeds actief, dus je kan niet naar binnen keren, in je lichaam en geest. Maar als je op de bank zit zonder enige externe prikkels, dan is het yin.”

Wat is het grootste verschil tussen yin en yang yoga?

“Yin draait om kalm en stil worden, diepe stretches en naar binnen keren. En yang draait meer om de spieren, hoe het eruit ziet en je adem afstemmen op de bewegingen. De focus ligt dan vooral op het lichaam, en niet zozeer op de effect van yoga, misschien alleen de after-effects. De focus tijdens yin ligt meer op het emotionele, mentale, fysieke en energie lichamen. En deze vier lichamen zijn onlosmakelijk met elkaar verweven.

Yin yoga kan erg lastig zijn, omdat het in onze samenleving soms oncomfortabel en awkward is als externe prikkels verdwijnen, de stilte naar binnen dringt, en je compleet en alleen op jezelf gefocust bent.

“Absoluut. Voor sommigen is het niet zo makkelijk. Dat is waarom ik in mijn lessen altijd vertel waarom ik bepaalde poses kies en wat het met je lichaam doet. Of ik vertel kleine ‘verhaaltjes voor het slapen gaan’, zodat mensen ontspannen en naar binnen keren. Maar het hangt er ook vanaf of je meer een yin of yang persoon bent (bij Ayurveda heb je pitta, kapha of vata, bijvoorbeeld), en soms of je meer een introvert of extrovert bent. Maar ook dingen als hoeveel koffie en suiker je op dat moment in je lichaam hebt”.

Is yin yoga voordelig voor iedereen?

“Ik denk van wel. Vaak zijn namelijk de mensen die denken dat ze het niet nodig hebben, de mensen die het echt nodig hebben. En mensen die veel van yin houden, hebben misschien meer yang nodig. Ik herken dit in mezelf; soms als ik teveel in energie heb, wordt ik te langzaam. Dus dan moet ik meer vuur creëren in mijn lichaam en meer yang oefeningen doen. Dus, zorg ervoor dat je niet alleen het type yoga beoefent die je heel erg leuk vindt, maar ook evalueert wat je lichaam op dat moment nodig heeft.”

Maakt het uit of je ‘s ochtends of ‘s avonds yin yoga beoefent?

“Het verschil is dat in de ochtend je lichaam en bindweefsel nog een beetje stijf zijn, dus het is goed om alles te rekken, en dieper in je bindweefsel te rekken. In de avond ben je al losgemaakt tijdens de duur van je dag, en zal je meer in je spieren rekken. Dat is alleen minder voordelig voor je bindweefsel, wat erg belangrijk is tijdens yin yoga.”

Ik heb gehoord dat stress vaak een reden is om aan yin yoga te beginnen.

“Klopt, alleen stress maakt het juist lastiger om aan yin te doen. Maar je moet een keer de cyclus doorbreken, dus dit kan een goede eerste stap zijn. Het is niet alleen de stilte in de les, maar ook de diepe rekoefeningen dat je zenuwstelsel kunnen kalmeren, wat alles te maken heeft met gevoelens van stress.”

Wat heb je zelf geleerd van yin yoga?

“Om naar binnen te kijken. Het heeft me geholpen dingen duidelijker te zien en dingen eerder te herkennen. Het heeft me ook geleerd om meer en beter voor mezelf te zorgen, op mentaal, fysiek en emotioneel vlak. Het zorgt ervoor dat je je vaker afvraagt wat je écht nodig hebt. Je leert jezelf te volgen, in plaats van de leiding van anderen te volgen, of wat de wereld je vertelt. Yin yoga leert je eerlijker en opener met jezelf om te gaan.”

Je hebt een boek geschreven genaamd ‘Yoga geeft ruimte‘, kan je dit uitleggen?

“Ik vergelijk yin yoga altijd met een glas water met een beetje vuil erin. Wanneer er veel beweging is, wordt het water helemaal vuil, omdat het zand overal naartoe beweegt. Maar als je het glas gewoon op de tafel laat staan, zal het vuil naar beneden dwarrelen, en uiteindelijk op de bodem blijven liggen, wat de rest van het water weer helder maakt. Dat is ook wat tijdens je yoga practice gebeurt. Het creëert ruimte in je lichaam en geest, stimuleert de flow van ‘chi’ (energie) en je wordt helderder, meer gefocused, en gelukkiger. En die staat van leven brengt ook meer ruimte in je hele leven.”

Leuk om te weten: Skadi’s prachtige boek was gefotografeerd bij onze geliefde fotograaf Harold Pereira.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *