Moderne yoga, zoals we die in de meeste yogalessen in het Westen kennen, is een uitstekende vorm van lichaamsbeweging. Je kunt de yoga principes van bewustzijn, mindfulness, ademhaling en focus toepassen op elke vorm van beweging of lichaamsinspanning. Inclusief krachttraining doen, gewichten heffen of op een crosstrainer zitten.
Natuurlijk zijn naar de sportschool gaan en yogales volgen twee heel verschillende ervaringen. Beide zijn goed voor onze gezondheid en ons welzijn, en het is heel goed om ze samen te doen.
Verschillen tussen yoga en krachttraining
- Yoga zorgt voor mindful bewegen tussen houdingen en bewustzijn terwijl we in statische houdingen blijven. Het kan heel meditatief en kalmerend zijn. De ervaring in de sportschool is vaak gericht op reps en gewicht door beweging. We richten ons vaak op vooruitgang en persoonlijke records.
- Bij yoga gebruiken we soms hulpmiddelen zoals yogablokken of yogariemen, maar meestal gebruiken we ons eigen lichaam op een yogamat. In de sportschool gebruiken we machines of gewichten.
- Bij yoga blijven we meestal op de mat. In de sportschool gaan we echter van de ene machine naar de andere. Van het ene deel van de sportschool naar het andere, afhankelijk van je sportschoolroutine.
- In een yoga practice blijven we door verschillende houdingen stromen, houden we de houding een tijdje vast of hebben we een moment van Shavasana (of rust) tussen de yogahoudingen. Er is echter altijd een gevoel van flow. In de sportschool doe je misschien een aantal herhalingen, rek je even uit of rust je even uit om vervolgens een andere set of oefening te doen.
Voordelen van de sportschool voor yogi’s
Wat ik zo fijn vind aan krachttraining is de verschillende focus. Het is mijn self practice en ik kan er nog steeds mindfulness en adembewustzijn beoefenen. Maar krachttraining biedt ook iets wat mijn yoga practice niet doet:
Gewichtheffen voor gezonde botten
Misschien wil je je lichaam niet bulkier of meer gesculpt maken, maar gewichtheffen is erg belangrijk voor onze lichamelijke gezondheid. Vooral voor iedereen die aanleg heeft voor osteoporose. Osteoporose komt vaak voor, vooral bij vrouwen rond en na de menopauze. Je wilt je botmassa vergroten voordat je in de perimenopauze komt. Maar zelfs als je in de perimenopauze of postmenopauze bent, kan het gebruik van gewichten je botmassa vergroten.
Spiermassa ondersteunen
Daarnaast hebben vrouwen ook te maken met toegenomen spierverlies wanneer we de tijd rond de menopauze naderen. Dit komt door hormonale veranderingen. Daarom moeten we meer en zwaardere gewichten tillen en krachttraining is hier uitstekend voor.
Trekken en duwen
In yoga kunnen we wat duw-oefeningen doen waarbij we ons lichaamsgewicht gebruiken, zoals in plank pose, downward-facing-dog en handstanden. Maar we gebruiken niet veel trekkracht voor onze spiervezels. Dit is iets wat we kunnen leren van krachttraining.
Isoleren en een andere kijk
Verken geïsoleerde spiergroepen en full-body work-outs. De sportschool is een uitstekende plek om geïsoleerde delen van ons lichaam te verkennen, terwijl je gewichten en machines gebruikt.
Compensatie en balans
Merk je waar je compenseert voor een zwakker of misschien minder flexibel deel van je lichaam? We kunnen dit ook in yoga onderzoeken, maar als we de yoga-principes van langzamere mindful bewegingen toepassen, kunnen we dit ook in onze gym sessies tijdens de krachttraining onderzoeken. Ook hier kunnen we toewerken naar het creëren van balans.
Yoga practices en krachttraining in de sportschool
Naar de sportschool gaan heeft mijn yoga practice positief beïnvloed. Zeker op het gebied van kracht, maar ik heb ook een ander lichaamsbewustzijn doordat ik mijn lichaam op een andere manier gebruik.
We kennen alle voordelen van yoga waar sportschoolgangers enorm van kunnen profiteren, zoals mindfulness, bewustzijn, alignement en ademhaling. En natuurlijk ook stretching en mobiliteitstraining. De twee kunnen prachtig samenwerken en zorgen voor kracht, stabiliteit, mobiliteit en flexibiliteit in lichaam en geest. De meeste van onze
duurzame yoga kleding kun je zowel naar je yoga class als naar je krachttraining in de sportschool dragen. Zo kun je shinen tijdens elke vorm van beweging.
Anja Brierley Lange (BSc, PGDip Āyurveda) is de auteur van Teaching yoga for the menstrual cycle – an Āyurvedic perspective en een ervaren yogadocente, Āyurvedic beoefenaar en teacher trainer. Ze geeft les sinds 2005 en heeft zich gespecialiseerd in yoga en Āyurveda met betrekking tot de vrouwelijke anatomie en fysiologie. Ze komt oorspronkelijk uit Denemarken, verhuisde naar Londen en woont nu aan de kust van Sussex, waar ze graag bij of in de zee is. Volg @anja_yogini en kijk op yogaembodied.com voor cursussen, lessen en inspiratie.