Diepe ontspanning door Yoga Nidra

Als je het woord yoga hoort denk je snel aan ingewikkelde poses en insta-meisjes die zo bendy zijn dat je écht niet snapt hoe het allemaal kan. Maar dat is niet altijd het geval. Yoga Nidra vraagt namelijk weinig tot geen fysieke inspanning. Door meditatie oefeningen kun je je hoofd op orde brengen, je zenuwstelsel kalmeren en een intens diepe rust ervaren. Deze diepe staat van ontspanning activeert het zelfgenezend vermogen van je lichaam. Heerlijk!

Yoga Nidra: een sluiproute naar diepe ontspanning voor de moderne mens

Vind je de laatste minuten van een yogales, waarbij je stil onder een dekentje in savasana ligt, stiekem het aller fijnst? Dan is Yoga Nidra echt iets voor jou. Ik neem je daarom mee in de wereld van de slaapmeditatie, dat zeer welkom in een tijd die steeds sneller, harder en virtueler wordt.

YOGA NIDRA: GELEIDE MEDITATIE

Voor de moderne, vaak gestreste mens kan meditatie veel goeds doen. Mediteren kan stress, angst en soms depressie verlichten. Maar naast de bekende meditatie oefeningen, is er een oude yoga practice die je in een diepe staat van ontspanning brengt. Deze geleide meditatie, die we Yoga Nidra noemen, stamt uit de jaren ‘40-‘50 van de vorige eeuw. Dat wil zeggen: de Yoga Nidra zoals wij het kennen. De technieken zijn namelijk al veel ouder. Yoga Nidra heeft wortels in de Upanishads en Vedische teksten en komt ook voor in de meest bekende yogatekst: Patanjali’s Yoga Sutra. Patanjali leefde twee eeuwen voor Christus en wordt ook wel ‘de vader’ van de yoga genoemd.

MODERNE MENS

Bijna iedereen vindt Yoga Nidra fijn. Ook mensen die nog nooit yoga of meditatie hebben beoefend. 90% van de deelnemers van mijn lessen kwam na de eerste sessie terug voor meer. De afgelopen jaren ben ik deze methode gaan testen met duizenden mensen. Daardoor heb ik ervaren welke technieken binnen de Yoga Nidra wel en niet aanslaan bij de moderne mens met de stressgerelateerde klachten van deze tijd. En op welke manier deelnemers in een heel diepe staat van rust en connectie met zichzelf kunnen komen. Daarom gebruik ik nu de volgende ingrediënten in mijn sessies:

  • Ademhalingsoefeningen
  • Ontspannings- en bewustzijnstechnieken
  • Gecombineerd met hypnose en visualisaties.

DEEP SLEEP STATE

Tijdens een slaapyoga-sessies word je eerst heel rustig en stil. Vervolgens kom je in een fase waarin je je overheersende overtuigingen en angsten kunt loslaten. En krijg je de kans een diep verlangen te manifesteren om uiteindelijk te eindigen in de heerlijke zogenaamde ‘Deep Sleep State’ waarin je lichaam keer op keer terugkeert naar de meest pure staat en daarmee het zelfhelend vermogen activeert. Er gebeurt dus een hoop. Dit alles voelt als een prachtige reis, liggend in een warm bad. Bijna alsof je slaapt terwijl je wakker bent, en in feite is dat ook zo. En dat voelt ontspannen en fijn. Maar vooral: hiermee reset je jouw gezondheid, je mind en je leven volledig.

HERSENHELFTEN

Ik weet dat het misschien wat ongeloofwaardig klinkt, want hoe kun je slapen terwijl je wakker bent?! Dit lijkt echter de perfecte oplossing voor een drukke werkweek. Maar het zit iets ingewikkelder in elkaar. Dit heeft onder andere te maken met het grote effect dat de Yoga Nidra op je hersenen heeft. Beide hersenhelften worden in balans gebracht zodat de actie- en ontspanningssystemen (een soort gas- en rempedaal) in je lichaam eindelijk weer goed gaan samenwerken. Je gaat van de brainwave-staat alpha, naar theta en vervolgens naar delta. Waardoor je lichaam in slaap valt en je mind bijna niet meer actief is. Theta is de hypnosestaat en delta is de meest herstellende staat, waarin je lichaam zichzelf gaat genezen. Een bijzondere slaapmeditatie dus.

KRACHTIGE ONDERSTEUNING

Op welk punt je je op dit moment ook in je leven bevindt, Yoga Nidra is op alle gebieden een gemakkelijke en krachtige ondersteuning. Het is een:

  • nieuwe dimensie van rust
  • natuurlijke antidepressiva
  • prachtig hulpmiddel bij burn-out
  • alternatief voor slaapmedicatie
  • ondersteuning bij een ernstige ziekte

En dit is nog maar het topje van de ijsberg. Gelukkig is de wetenschap momenteel druk bezig met het onderzoeken van deze bijzondere vorm van geleide meditatie. Ben je benieuwd wat Yoga Nidra voor jou kan doen? Er zit vast wel een yoga studio bij jou in de buurt die ook Yoga Nidra lessen aanbiedt. Give it a try! Graag een bijpassende outfit? Kies voor heerlijk zachte items van biologisch katoen. Ideaal zijn bijvoorbeeld de selectie uit onze Loungewear categorie.

 

Foto: Harold Pereira.

Bron: Holistik