Chanting OM

ommarlene

De bron van alles wat is

OM is misschien de meest bekende mantra van allemaal. Meestal chant je dat voor en na een yoga- of meditatieles en staan we er verder niet helemaal bij stil wat OM eigenlijk is. Daarom misschien een leuk moment om wat dieper in te gaan op OM. De rishis of zieners hebben OM eeuwen geleden ontdekt tijdens meditatie. In de Mandukya Unpanishad staat dat OM het universum is en alles wat daarin heeft bestaan, wat er nu in bestaat en dat wat nog zal gaan bestaan. En dat wat verleden, heden en toekomst ontstijgt is ook OM. Kortom, OM is alles in de grootst mogelijke zin van het woord. De bron van alles wat is. Het idee is eigenlijk dat je OM kunt gebruiken om de ultieme waarheid in te zien, ook wel verlichting of superconsciousness genoemd. Mocht je daar niet gelijk aankomen, is dat helemaal niet erg, want OM is een fantastische meditatie waar je in ieder geval heel zen van wordt.

De 4 grootste aandachtspunten

Er zitten 4 aspecten en aandachtspunten aan het chanten van OM. De klank OM bestaat eigenlijk uit 4 geluiden A, U, M en stilte. Het A of AAA – geluid vibreer je vanuit je buik (hara) en laat je naar boven komen en voel je voornamelijk diep in je keel. Dit geluid staat voor het creatieve aspect van het universum, dus het begin of ontstaan van iets. De tweede klank is U of OOO en gaat over de organiserende energie van het universum, hoe iets een plek krijgt. Dit geluid komt echt vanuit de zonnevlecht en gaat dan naar de keel en mondholte. De derde klank M of MMM krijg je door je lippen op elkaar te doen en dat geluid vibreer je in je hoofd, je derde oog (ajna) en je kruin (sahasrara). M staat voor het transformatieve aspect van het universum, dus dat alles weer verandert. Het laatste geluid van OM is stilte (anagata) en dat is het aspect van puur bewustzijn of zelfrealisatie.

De beste houding

OM kunt je het beste zittend chanten, in een meditatieve pose als easy pose (sukhasana), halve of hele lotushouding (padmasana). Je handen kun je in een mudra doen of gewoon laten rusten in je schoot of op je knieën. Het is fijn om je ogen te sluiten en, als je kunt, je ogen omhoog te rollen richting je zogenaamde derde oog (ajna). Concentreer je eerst op de ademhaling en adem eerst een paar minuten diep in en uit voordat je begint met de mantra. Je ademt dan diep in, laat de adem in je borst, ribben en buik vloeien en op de uitademing begin je met OM.

Laat alle geluiden en aspecten van OM vloeiend in elkaar overlopen. Je kunt OM zo lang chanten als je wilt, maar om het echt te kunnen ervaren zul je iets tussen de 10 en 20 minuten moeten doen. Helemaal mooi is het om met meerdere mensen OM te chanten. Je krijgt dan het gevoel van een zee van geluid en vibratie en dat kan heel krachtig zijn. Maar of je nu gewoon 3 keer OM chant in de les of er een lange meditatie van wilt maken, stil staan bij de verschillende klanken, energieën en plaatsen in ons lichaam waar die klanken uit voortkomen kan je ervaring van OM alleen maar verdiepen.

Tekst: Marlene Smits
Afbeelding: Marlene Smits

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *