5 Redenen Waarom Biologisch Katoen Beter is Dan Gewoon Katoen

biologisch katoen

5 Redenen Waarom Biologisch Katoen Beter is Dan Gewoon Katoen

Als je even een kijkje neemt in je kledingkast, dan is de kans groot dat je veel kleding van katoen zult vinden. Geen verrassing natuurlijk. Katoen is één van de meest gebruikte materialen in de mode-industrie. Met zo’n grote vraag kun je je voorstellen dat de katoenproductie in de loop der jaren drastisch is veranderd. Genetisch gemodificeerde zaden en giftige chemicaliën laten de productie steeds sneller draaien. Om je een idee te geven: er is een hele pond chemicaliën nodig om genoeg katoen te produceren voor slechts drie T-shirts. Gelukkig is er een alternatief! Wat is biologisch katoen? Lees verder voor meer informatie over de verschillen tussen biologisch katoen en gewoon katoen. Spoiler alert: biologisch katoen is altijd de betere keuze.

Organic cotton is better

Waarom wij voor biologisch katoen kiezen – en waarom jij dat ook zou moeten doen

1. Het is milieuvriendelijk.

De productie van conventioneel katoen gebruikt ongeveer 16% van alle insecticiden ter wereld. Boeren moeten hun gewas beschermen tegen ongedierte en insecten, logisch. Maar die chemicaliën komen ook in de grond terecht, in het water, en in de plantjes zelf. Als je ter vergelijking denkt aan biologische landbouw, denk dan aan mooie, gezonde velden. Ze worden niet behandeld met synthetische pesticiden of meststoffen. Dat betekent geen giftige chemicaliën die de grond of planten vergiftigen. In plaats daarvan gebruiken boeren duurzame processen zoals vruchtwisseling of nuttige insecten. Zo kunnen ze de bodemvruchtbaarheid behouden en de biodiversiteit zelfs nog stimuleren.

2. Het is een veilige en gezonde optie.

Omdat er geen giftige chemicaliën nodig zijn om biologisch katoen te verbouwen, worden boeren niet blootgesteld aan die gifstoffen. Hun werkomgeving is veel veiliger dan die van reguliere katoenboeren. Wij als consumenten worden ook beschermd: we krijgen niet dezelfde chemicaliën op onze huid en absorberen ze niet in ons systeem zoals we zouden doen met veel niet-biologische of synthetische materialen. Biologisch katoen is veilig en hypoallergeen. Dat maakt het ideaal voor de gevoelige huid.

3. Het bespaart water en vermindert watervervuiling. 

Ja, eigenlijk hoort dit tot het eerste punt over de bescherming van het milieu, maar we vinden dit té belangrijk om het niet nog een keer te benadrukken. Katoen is een zeer waterintensieve teelt. Gemiddeld kost het ongeveer 2700 liter water om een gewoon shirtje te maken. Daarom gebruiken duurzame boeren slimme manieren om watergebruik te besparen en te maximaliseren. Zoals het opvangen van regenwater. Ook kan de gezonde bodem van duurzame landbouw zelf meer vocht vasthouden. Daardoor hoeft minder extra water worden toegevoegd. Op deze manier kan het waterverbruik tot 90% worden verminderd! Daarnaast is het water dat wordt gebruikt in de biologische landbouw niet vervuild met chemicaliën. Dus het grondwater en daarmee ook de zoetwaterbronnen zijn niet verontreinigd. Je weet het inmiddels: een gezond milieu, gezonde boeren, gezonde consumenten. Wat wil je nog meer?

4. Het heeft een kleinere ecologische voetafdruk.

De duurzame productieprocessen van biologische katoenboeren verminderen de hoeveelheid CO2-uitstoot. Hoe? Ze hebben simpelweg minder energie nodig tijdens de productie: 62% minder energie dan conventionele katoenproductie. Lees meer over wat wij doen om onze ecologische voetafdruk verder te verkleinen en hoe jij ook kunt helpen.

5. Het is comfortabel en van hogere kwaliteit.

Biologisch katoen voelt beter aan dan conventioneel katoen. Dit heeft te maken met de chemicaliën. De draden van niet-biologisch katoen kunnen beschadigd raken. Daardoor voelen ze wat ruwer aan en breken ze sneller. Biologisch katoen voelt daarentegen zachter aan op je huid en gaat waarschijnlijk ook langer mee. Dus hoewel kleding van biologisch katoen iets duurder kan zijn, zul je er wel meer uit halen. Een duurzame keuze dus.

Hoe weet ik of katoen biologisch is?

Kijk eens goed op de labels van je kleding en check de merken waar je van koopt. Certificaten zoals GOTS (Global Organic Textile Standard) en OCS (Organic Content Standard) garanderen kwaliteit, verantwoorde toeleveringsketens en ethische landbouw. Hier vind je meer informatie over de productie van onze yoga kleding. Daarnaast kun je hier voorbeelden vinden van biologisch katoen kleding voor dames.

Dit zijn ze, de belangrijkste redenen waarom biologisch katoen kleding beter is dan van conventioneel katoen. Wij van Urban Goddess gebruiken al jaren biologisch katoen om hippe, comfortabele yogakleding te maken. We staan achter de positieve impact van de keuze voor biologisch. Bedankt dat je ons helpt om de wereld elke dag een beetje groener te maken! 🙂