Ahimsa – Leven in lijn met je waarden

Ahimsa

Wanneer je iemand vraagt waar ze aan denken bij het woord yoga. Dan komt er al snel een beeld naar boven van een lenige yogi in een ingewikkeld uitziende houding, of zelfs een acrobatische arm-balans. In ieder geval roept het vaak een plaatje op van een fysieke houding, of asana.

 Maar als je wat dieper in de yoga duikt, kom je er al snel achter dat er veel meer te ontdekken is dan de houdingen alleen. Sterker nog, van de acht traditionele aspecten of takken van yoga, zoals omschreven in de Yoga Sutras van Patanjali, is asana er maar één. De rest van de aspecten zijn voor een groot deel gericht op ons interne zijn en ons handelen in het dagelijks leven.

8 Limbs of Yoga

Binnen de acht takken van yoga, is er een die gericht is op morele keuzes en disciplines (de Yamas). Daarvan is er eentje Ahimsa: geweldloosheid. Deze geweldloosheid wordt heel breed geïnterpreteerd; voor sommigen betekent het bijvoorbeeld simpelweg het zich ontzien van het creëren van pijn of fysiek letsel bij andere mensen; sommige yogi’s kiezen ervoor om in lijn met Ahimsa geen of minder vlees te eten. Het uit zich ook vaak als uitnodiging binnen de yoga les, om met zachtheid met ons eigen lijf om te gaan; niet keihard door te pushen als we eigenlijk al moe zijn of niet verder te stretchen dan we kunnen. Zelfs mentaal is het vaak behulpzaam als herinnering om iets liefdevoller te zijn in gedachten naar onszelf toe, ons eigen lijf, en de mensen om ons heen.

Bewust shoppen

Geweldloosheid – of misschien liever, het maken van keuzes die positief zijn voor alle betrokkenen – kan zich ook uiten in ons gedrag als consument. Laten we eerlijk zijn: winkelen is vaak gewoon hartstikke leuk! Maar helaas komt er steeds meer informatie omhoog die toont hoe vreselijk het proces van het maken van kleding is, met name in de ‘fast fashion’ industrie. De documentaire True Cost (te zien op Netflix) geeft hier de schokkende realiteit van weer. Omstandigheden voor boeren, kledingmakers en fabriekswerkers zijn vaak afschuwelijk, om niet te spreken over wat voor loon ze daar vervolgens voor krijgen.

Goed gevoel

Gelukkig kunnen we zelf ook andere keuzes maken. Er komen steeds meer merken die zich inzetten voor fair fashion, meer duurzaamheid en milieuvriendelijkheid, met goede werkomstandigheden voor de mensen die de kleding maken. Urban Goddess yogakleding is zo’n merk. Naast het feit dat alle producten eerlijk en biologisch geproduceerd worden, straalt dat ook door in andere facetten van het merk, zoals bijvoorbeeld de recente tegenhanger op Black Friday: Green Friday, waarbij er naast korting op de yoga wear ook nog eens 5% van de order gedoneerd werd aan een Ocean Cleanup actie.

Door als consument iets bewuster om te gaan met de keuzes die we maken op het gebied van shoppen en kleding, kunnen we op een kleine manier een steentje bijdragen aan het welzijn van mensen en natuur, én dus onze yoga ‘off the mat’ practice versterken. En dat voelt goed!