Zwarte Noedels met pittige rode kool en kruidige tempeh

Zwartenoedels

Als je, net als ik, een biologisch groentenpakket hebt, krijg je de laatste en komende weken ongetwijfeld veel kolen in je tas of krat.
Van voorgaande jaren herinner ik me dat ik de kolen op een gegeven moment wel zat was, maar op dit moment geniet ik er nog van. Ik geniet van de stevigheid, de structuur van de bladeren, de veelzijdigheid, de enorme voedingswaarde en het gevoel van stabiliteit die ze me bieden. En ik geniet van de uitdaging om met iedere kool iets anders, iets nieuws, te maken.

Rode kool salade, groene kool wraps, dahl met verschillende geroerbakte kolen, rode kool met kikkererwtenpannenkoekjes en macadamiaroom – en deze heerlijke zwarte noedels met pittige rode kool en kruidige tempeh!

Zwarte rijstnoedels voor twee personen

Ingrediënten

1 blok biologische tempeh
1 eetlepel kokosolie
1 eetlepel garam masala
1 theelepel kurkuma
1 rode kool
1 verse rode peper, de pitjes verwijderd
1 eetlepel olijfolie
2 eetlepels versgeperst citroensap
2 eetlepels tahini
¼ theelepel kaneel
zout en peper naar smaak
¼ – 1 cup water
2 eetlepels rozijnen

Bereiding

Kook de zwarte rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd ondertussen de tempeh in blokjes en bak deze in de kokosolie tot de stukjes knapperig en lichtbruin zijn. Voeg de garam masala en kurkuma toe. Bak kort, tot de garam masala geur verspreid, en draai het vuur uit.
Snijd de rode kool in stukken en stop deze stukken met de rode peper in een food processor. Maal tot de kool korrelig is. Voeg de olijfolie, het citroensap, de tahini, de kaneel en zout en peper naar smaak toe. Meng kort. Voeg het water toe en meng tot een gladdere saus. Begin met de kleinste hoeveelheid en voeg eventueel meer toe. Schep de rozijnen door de rode kool pesto.
Verdeel de zwarte rijstnoedels over twee of drie borden. Schep hier de rode kool pesto overheen. Verdeel de tempeh over de borden.

Tekst, foto’s & recept: Irina Verwer