Yoga en Koud Watertherapie: Een Perfecte Combinatie

Koud water therapie en yoga combineren - blog header

Yoga is een goede aanvulling op de populaire beoefening van koud watertherapie. Als je het ijskoude water in gaat, kun je te maken krijgen met gevoelens van angst, onzekerheid of misschien opwinding. Dankzij je ervaring met yoga kun je je zenuwstelsel en ademhaling beter onder controle krijgen. Dit is belangrijk, omdat je pas echt kunt ontspannen in het koude water als je in staat bent om rustig te blijven ademen.

 

Waarom zijn ijsbaden zo populair?

Je kunt tegenwoordig bijna niet door Instagram scrollen zonder iemand te zien die zich in een ijsbad stort, of een groep mensen die in hun wolhoedjes de koude zee inrennen. En dan zijn er nog de talloze podcasts over de voordelen van koude waterdips. De trend is duidelijk in opkomst, maar waarom is dat eigenlijk?

 

De voordelen van koud watertherapie

Koud watertherapie heeft vele voordelen. Het wordt veel gebruikt voor herstel in de sport, en er zijn genoeg anekdotische verhalen en wetenschappelijke studies die de positieve effecten onderschrijven. Toch is het belangrijk om te weten dat niet iedereen geschikt is voor deze vorm van stress. Voor mensen met bepaalde gezondheidsproblemen is koude therapie misschien niet de beste optie. Daarnaast moet je je altijd bewust zijn van de risico’s die gepaard gaan met wateractiviteiten, vooral in koud water. Als je in de zee zwemt, is het essentieel om rekening te houden met getijden, stromingen en golven, en het is altijd veiliger om niet alleen te zwemmen.

Koud watertherapie is dus niet voor iedereen, en het is belangrijk om je vooraf goed in te lezen. Het kan handig zijn om een lokale zwemgroep te vinden, of de eerste keren onder begeleiding van een expert te doen. Gebruik daarnaast altijd je gezonde verstand.

Voor mij persoonlijk is koud watertherapie een vorm van meditatie, een manier om mijn geest tot rust te brengen, vergelijkbaar met yoga.

 

Koud watertherapie: altijd al een traditie?

Hoewel het nu vooral dankzij sociale media en populaire figuren zoals Wim Hof in de schijnwerpers staat, is koud watertherapie al eeuwenoud. In veel landen is het een traditionele praktijk om in ijskoud water te duiken, bijvoorbeeld in meren of rivieren, vaak gecombineerd met een sauna. Dit is dus niets nieuws, hoewel we het nu pas steeds vaker zien op social media.

Mijn moeder, die dit jaar 80 wordt, heeft als kind al regelmatig in het bevroren water van de Kopenhagense haven gedipt. Ze had ademhalingsproblemen, en men dacht destijds dat het zou helpen. (En dat deed het ook!). Haar vader was een van de leden van de “zeepiratenclub”, en hij nam haar mee. Het ritueel was simpel: een groep mensen kwam samen, dook het koude water in, ging daarna naar een soort sauna met een houtkachel om op te warmen, en dan nog een keer het koude water in. Het ijs moest in die tijd echt doorbroken worden.

In veel Scandinavische landen is het onderdompelen in koud water en het combineren met sauna een eeuwenoude traditie.

 

Yoga gebruiken om koud watertherapie te ondersteunen

Wanneer je het koude water in gaat, voel je direct de zogenaamde “koude watershock”. Dit is het moment waarop je yoga goed van pas komt. In zo’n oncomfortabele situatie, wanneer de kou je lichaam in een staat van stress brengt, is het makkelijk om in paniek te raken en je ademhaling oppervlakkig te maken. Je lichaam schakelt automatisch over naar de vecht- of vluchtmodus. Hier komt de waarde van yoga naar voren: het leert je om je ademhaling te controleren, te vertragen en je geest tot rust te brengen.

Op dat moment gebeurt er iets bijzonders. Je geest wordt volledig gefocust, je ademhaling komt tot rust en je voelt je in het moment. Je lichaam is koud, maar je bent kalm. Het voelt bijna als een meditatie. Dit vereist wel enige oefening. Zelfs als je al ervaring hebt met koude waterdips, duurt het altijd even voordat je die diepe ontspanning bereikt.

Koud en bevroren, maar tegelijkertijd kalm en gefocust. Dat is voor mij de yoga van koud watertherapie.

 

Stem je yoga practice af op je menstruatie cyclus _ foto Anja

 

 

Anja Brierley Lange (BSc, PGDip Āyurveda) is de auteur van Teaching yoga for the menstrual cycle – an Āyurvedic perspective en een ervaren yogadocente, Āyurvedic beoefenaar en teacher trainer. Ze geeft les sinds 2005 en heeft zich gespecialiseerd in yoga en Āyurveda met betrekking tot de vrouwelijke anatomie en fysiologie. Ze komt oorspronkelijk uit Denemarken, verhuisde naar Londen en woont nu aan de kust van Sussex, waar ze graag bij of in de zee is. Volg @anja_yogini en kijk op yogaembodied.com voor cursussen, lessen en inspiratie.