Yoga als Anti-Aging Middel

yoga als anti-aging middel | urban goddess

Gezond oud worden – wie wil dat dan niet? Regelmatige yoga practice kan je daarbij helpen. Yoga helpt onder andere je botten en spieren soepel en sterk te houden, je energielevel op peil te houden, verbetert je bloedsomloop en werkt stressverlagend. Meer dan genoeg redenen waarom yoga een stuk beter werkt als anti-aging middel dan een dure crème! 

Dit zijn 7 redenen waarom yoga als anti-aging middel werkt

1. JE HUID ZIET ER JONGER UIT DOOR YOGA

Yoga doet wonderen voor je huid. Het is niet voor niets dat de meeste yogadocenten er standaard 5 tot 10 jaar jonger uitzien dan ze werkelijk zijn. Yoga stimuleert de doorbloeding en zorgt voor een gezonde glow. Ook als je zweet tijdens een yoga practice, is je lijf bezig met het uitscheiden van (zowel fysieke als mentale) toxische stoffen. Veel onderzoeken hebben aangetoond dat yoga, met name gezichtsyoga, tekenen van huidveroudering kan verminderen en ervoor zorgt dat je huid er jonger en egaal uitziet.

2. YOGA VERBETERT BALANS EN COÖRDINATIE

Balans bewaren is een lastige voor alle leeftijden, maar vraagt extra training boven de 60. Eenvoudige handelingen zoals lopen, zitten of iets van de bovenste plank willen pakken kunnen disbalans en onzekerheid veroorzaken. Bepaalde Yoga houdingen helpen je balans en flexibiliteit op latere leeftijd verbeteren. Oefen regelmatig de Tree pose, hoge lunge, chair pose, triangle pose en half-moon pose en je bent straks niet meer omver te blazen als 60 plusser ;-).

3. YOGA REGULEERT SYMPTOMEN MENOPAUZE

Geen enkele vrouw ontkomt er aan; de overgang. Meestal krijg je er ergens tussen je 45e en 60e mee te maken. Zit je er midden in? Dan herken je je wellicht in opvliegers, osteoporose, vermoeidheid, nachtelijk zweten, slapeloosheid, een droge huid en diepere rimpels in je gezicht. Het is bewezen dat yogahoudingen zoals de Warrior, Chair pose, Hero pose en spinal twists klachten van de menopauze verminderen.

4. YOGA VERMINDERT ANGST EN DEPRESSIE

Asana’s zoals Child’s pose, Cobra pose, Cat’s Pose, Viparita Karani (benen tegen de muur) en Shirshasana (hoofdstand) zijn effectief om angst en depressie te transformeren naar meer vertrouwen en rust. Een Harvard-onderzoek naar geestelijke gesteldheid toont aan dat fysieke en mentale gezondheid niet twee verschillende aspecten zijn, maar diep met elkaar verbonden zijn. Vandaar dat je kunt stellen: dat wat je lichaam beïnvloed (zowel positief als negatief) beïnvloed je geest en andersom. Het beoefenen van yoga is dus een therapeutische remedie om je reactie op stress te veranderen en je er makkelijker mee kunt dealen.

5. YOGA HELPT TEGEN PIJN

Zodra je ouder wordt komen er steeds meer fysieke pijntjes om de hoek kijken. Rugpijn is misschien wel de meest gehoorde ouderdomsklacht en kan vervelend lang aanhouden. De wervels en botten in je ruggengraat worden er niet sterker op met de jaren. Met pijn en stijfheid tot gevolg. Yoga helpt bij het versterken van je ruggengraat. Sommige houdingen (denk aan twists met je ruggengraat, Big Toe Pose, Boat Pose, Bow Pose, Bridge Pose, Camel Pose, Cat Pose en Chair Pose) helpen bij het vertragen van die stijfheid, omdat ze je ruggenmerg en de spieren daar omheen flexibel houden. Begin zo vroeg mogelijk met het onderhoud van je ruggengraat om te voorkomen dat rugpijn je op een dag inhaalt.

6. YOGA VERMINDERT KANS OP KYFOSE – BOLLE RUG

Ben je de 60 gepasseerd? Grote kans dat je rug aan het boltrekken is, ook wel Kyfose genoemd. Dit is een aandoening waarbij een abnormale kromming optreedt in de cervicale, thoracale en sacrale regio’s. Kortom, een kromming in zo goed als je hele ruggengraat. Het resultaat van Kyfose is een verlies in hoogte van je wervelkolom, dat weer je houding en flexibiliteit beïnvloedt. Yoga-houdingen die worden aangeraden voor mensen met kyfose zijn houdingen waarbij je je borst opent en je schouderbladen bewust naar beneden brengt zodat je hart naar voren opent. Wat ook helpt is old school hangen aan een rekstok of pull up bar die je tussen de deurpost klemt.

7. YOGA STIMULEERT JE LIBIDO

Van een goede vrijpartij op z’n tijd blijf je wat ons betreft sowieso hartstikke jong. We vonden deze 3 yogaposes die je bewustzijn naar binnen laten keren, naar waar levenslust ligt opgeslagen. En laat seksuele energie nou net gelijk staan aan levensenergie. Go, and find out yourself!

De Duif
Vrouwen houden lichamelijk de meeste spanningen vast in hun heupen. De Duif doet alle spanning uit de heupen verdwijnen en het helpt je mind om tot rust te komen.

Happy Baby
Je liezen, je heupen en je onderrug versterk je met deze oefening. Dit komt natuurlijk goed van pas tijdens seks.

De Adelaar
Deze houding komt linea recta uit de Kama Sutra. Je klemt je ene been over de andere. Wanneer je de houding uiteindelijk loslaat, stroomt al het bloed in één keer terug richting de baarmoeder.

VITAAL OUD WORDEN DOE JE MET YOGA

Yoga helpt bij het verkrijgen en behouden van een vitaal lijf, dat ook naarmate het ouder wordt soepel blijft. Door de fysieke practice gaat automatisch ook je mind mee in de ‘anti aging molen’, met een veerkrachtige heldere geest als gevolg. Met 2 tot 3 keer per week aan yoga doen, kun je je vitale levensjaren verlengen (uiteraard ook afhankelijk van de rest van je lifestyle!) en het aantal ziekten beperken. Natuurlijk is ook je ademhaling van belang; hoe dieper en regelmatiger deze is, hoe vrediger je lijf en geest zijn. In yoga wordt tijdens de practice gebruik gemaakt van de Ujjayi ademhaling.