Vandaag de dag krijg je gemiddeld 5000 (!) geluiden per uur te verwerken. En dat is behoorlijk belastend voor je systeem. Vooral als je in een stressvolle periode zit. Je eigen stilte opzoeken is dus lang geen gek idee en gezonder dan je denkt.
Pure stilte: veel belangrijker voor je gezondheid dan je denkt
De relatie die wij mensen hebben met geluid laat zich waarschijnlijk het beste omschrijven als complex. Er zijn geluiden waar we intens van kunnen genieten zoals de wind die door de bomen waait of het ruisen van de zee. Maar er zijn ook geluiden die flink op onze zenuwen werken. Wat te denken van de herrie van een boor en het gerinkel van je wekker? Maar hoe irritant geluiden ook kunnen zijn, ze hebben een uiterst belangrijke functie. Geluid waarschuwt ons voor naderend gevaar. Zonder dat je het door hebt is het oudste deel van je hersenen – je reptielenbrein – 24/7 in de weer met het analyseren van geluiden. Niet alleen overdag maar ook ‘s nachts. Je gehoor is namelijk het enige zintuig dat ‘s nachts actief. Je andere 4 zintuigen (zien, voelen, ruiken en proeven) zijn min of meer ‘uitgeschakeld’.
GELUID EN STRESS
De constante inspanning om gevaarlijke en ongevaarlijke geluiden te filteren, is behoorlijk vermoeiend voor je brein. Geluiden die je hersenen als gevaarlijk beschouwt zorgen er bovendien voor dat je lijf een extra shot van het stresshormoon cortisol aanmaakt. Er is dus een onmiskenbaar verband tussen geluid en stress. En heb je eenmaal last van stress dan ben je ook nog eens overgevoelig voor geluid. Dat blijkt althans uit een onderzoek van het Zweedse Karolinska Instituut en de Universiteit van Stockholm. De wetenschappers bestudeerden 348 proefpersonen – waarvan 208 vrouwen – tussen de 23 en 71 jaar. Het niveau van emotionele uitputting bij deze vrouwen varieerde van laag naar hoog. De studie bestond uit een drietal experimenten: het veroorzaken van lichamelijke stress (hand in een bak ijs), mentale stress (een stresstest) en sociale stress (geobserveerd worden). Uit het onderzoek kwam naar voren dat vrouwen die uitgeput waren als gevolg van stress veel gevoeliger waren voor geluid dan de emotioneel fitte vrouwen. Sommige gestreste vrouwen vonden 60 decibel (het geluidsniveau van een normaal gesprek) al onverdraaglijk hard.
JE EIGEN STILTE CREËREN
In een dichtbevolkt land als Nederland is bewust de stilte opzoeken dus lang geen gek idee. Zoek vaker de natuur op of ga naar het strand. Het heilzame effect van de zee is namelijk groter dan je denkt. Wat je ook zou kunnen doen, is investeren in een noise cancellation koptelefoon. Deze hoofdtelefoon (verschillende merken hebben er een hun assortiment) heeft microfoontjes aan de binnen- en de buitenzijde van de oorschelp. Deze microfoontjes signaleren, meten én zenden ongewenste geluiden naar twee digitale chips, één voor elk oor. Deze chips reageren binnen een fractie van een milliseconde met een identiek antigeluid. In praktijk betekent dit dat het gedender van een metrostel, het gebrul van een vliegtuigmotor of verkeerslawaai plots zijn verdwenen. Je creëert als het ware je eigen stilte.
TE STIL IS OOK NIET GOED
Maar voordat je nu doorslaat in je zoektocht naar wat peace of mind: té stil is ook niet goed. Daar kwamen wetenschappers uit Minneapolis achter. Zij ontwikkelden de stilste kamer te wereld waar het geluidsniveau –9 decibel is (ter vergelijking: een gemiddelde ‘stille’ kamer zit op 30 decibel). Het is er zó stil dat je je eigen organen kunt horen. En wat blijkt? Dit is alles behalve plezierig. Niemand heeft het langer in de kamer kunnen uithouden dan 45 minuten…
Tekst: Holistik.nl
Photo: Harold Pereira
Ons model Armindah draagt een Yoga Top Good Karma en de Yoga Broek Anandafied.