Ochtendhumeur? Deze 5 tips helpen direct! door Evelyn van Hasselt

pexels-photo-256523

Het grootste nadeel van een ochtendhumeur? Een dag die slecht begint, verloopt meestal ook niet optimaal. Maar tenzij je een beroepschagrijn bent, valt er iets aan te doen. Met deze 5 tips ben je voortaan het zonnetje in huis.

Ochtendhumeur? Deze 5 tips helpen direct!

Mensen met een ochtendhumeur wordt vaak verweten dat het een karaktertrek is, maar het zit toch echt anders in elkaar. Volgens dr. Marijke Gordijn – onderzoeker aan de afdeling chronobiologie van de Rijks Universiteit Groningen – heeft de één nu eenmaal meer tijd nodig om op gang te komen dan de ander. Bij typische ochtendmensen (15% van de bevolking) duurt een ‘slaap hangover’ minder lang dan bij typische avondmensen (25% van de bevolking). Maar of je nu een ochtendmens bent of een avondmens, er zijn manieren om die donderwolken te slim af te zijn. Hieronder vind je 5 tips die je helpen om je dag een stuk beter te beginnen. Voer ze vooral niet allemaal tegelijk uit (dat veroorzaakt alleen maar stress), maar kies één of twee tips waar jij je prettig bij voelt. Voor je het weet ben je ‘s ochtends het zonnetje in huis.

1) Ga op tijd naar bed

Of je je dag begint met een ochtendhumeur of niet hangt sterk samen met de fase van slaap waarin je wakker wordt. Als je slaapt, wisselen REM slaap (droomslaap) en diepe slaap elkaar af. Naarmate de slaap vordert, neemt de hoeveelheid diepe slaap af en neemt de hoeveelheid REM-slaap toe. Als je wakker wordt vanuit je REM slaap ben je doorgaans redelijk helder. Maar als je wakker wordt terwijl je in een diepe slaapfase verkeert, dan is de kans groot dat je je flink cranky voelt. Wil je de kans vergroten dat je ontwaakt uit je REM slaap? Ga dan op tijd naar bed. Val je ’s avonds moeilijk in slaap? Zorg dan dat je na 14.00 uur geen koffie meer drinkt, niet te zwaar tafelt en je tv en computer op tijd uit zet. Wat je ook zou kunnen proberen is dit fijne Oosterse slaapritueel. Of slik een slaapverwekkend supplement.

2) Boost je cortisol

Ook je biologische klok speelt een belangrijke rol bij het al dan niet ontstaan van een ochtendhumeur. Een paar uur voordat je wakker wordt, geeft deze innerlijke klok een seintje aan je bijnieren dat ze moeten beginnen met het aanmaken van cortisol. ‘s Ochtends bij het opstaan is de cortisol waarde het hoogst. In de oertijd was dat het moment dat je – in een relatief gevaarlijke omgeving – op zoek moest gaan naar voedsel en dus super alert moest zijn. Gedurende de dag wordt er steeds minder cortisol geproduceerd en rond 22.00 uur heeft je cortisolspiegel een dieptepunt bereikt. Als je vroeger opstaat dan voor jou het biologisch optimale moment, dan kan het zijn dat je bijnieren nog niet voldoende cortisol hebben aangemaakt. En dat voel je. Helaas heb je niet elke dag de keuze om op te staan zodra je biologische klok daar ook klaar voor is. Wil je je bijnieren op die dagen een handje helpen? Blijf dan niet op de snooze-knop drukken maar kom gelijk je bed uit, anders blijft je lijf denken dat je wilt slapen. En gooi ook vooral de gordijnen open want daglicht helpt bij de productie van cortisol.

 

Upward facing dog

 

3) Beoefen de 5 tibetanen

De Vijf Tibetanen is een serie van 5 eenvoudige yoga oefeningen afkomstig van Tibetaanse monniken uit het Himalaya gebergte. Deze oefeningen bleven een goed bewaard geheim tot een Britse legerofficier ze aan het begin van de vorige eeuw in het Westen introduceerde. De Vijf Tibetanen hebben een vitaliserende werking op zowel je lichamelijke als je mentale conditie. Ze worden daarom ook wel de vijf verjongingsrituelen genoemd. Het verhaal gaat zelfs dat ze je eeuwig jong houden. Het fijne aan de Vijf Tibetanen is dat de oefeningen makkelijk zijn te onthouden én weinig tijd in beslag nemen. Binnen 10 minuten zit je dagelijkse verjongingsritueel er op en begin je opgeladen aan een nieuwe dag.

4) Neem een wisseldouche

In Amerika zeggen ze dat een koude douche koffie is voor je lichaam. So true! Een koude douche (met een watertemperatuur van 10 – 12 graden celcius) maakt je direct scherp en alert. Zeker als je slecht geslapen hebt en een beetje gaar bent. Hoewel je in eerste instantie vast niet vrolijk wordt van de gedachte aan een koude douche, zijn er aanwijzingen dat koud douchen zelfs een depressie kan verminderen. Als je 2 tot 3 minuten onder een koude straal staat, ontvangen je hersenen via de koude sensoren in de huid zo veel elektrische signalen dat je brein een soort reset krijgt. Ook worden er meer endorfines in het bloed gemeten. Dit komt doordat het sympathische zenuwstelsel geactiveerd wordt.

5) Help je lever

Volgens de Chinese orgaanklok hoort de energie van de ochtend bij het element hout. De emotie die bij hout hoort, is boosheid. Het orgaan dat daarbij hoort is de lever. Door de energie van je lever te stimuleren, herstelt het evenwicht en neemt je levensenergie toe. En daarmee verdwijnt je ochtendhumeur. Er zijn voedingsmiddelen waarmee je de leverenergie kunt versterken: havermout, roggebrood, cashewnoten, courgette, groene bonen, citroenen, limoenen en avocado’s. Maar omdat de energie van het houtelement erg sterk is, is het veranderen van je eetpatroon vaak niet voldoende. Daarom is het belangrijk om meer te bewegen, stress te verminderen en emoties (en dan vooral boosheid) niet op te kroppen.

 

Text: Evelyn van Hasselt
Website: http://holistik.nl/ochtendhumeur-tips/
Facebook: https://www.facebook.com/HolistikMagazineNL/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *