Niksen: De Nederlandse Kunst Van Het Niks Doen

niksen-urban goddess-blog

Tulpen, kaas of windmolens: wat is het eerste waar je aan denkt als je aan Nederland denkt? Er is één ding dat misschien niet meteen op je lijstje staat: niksen. De Nederlandse kunst van het nietsdoen. Dankzij schrijfster Olga Mecking is het concept een wereldwijde lifestyle-trend geworden. Lees verder om meer te weten te komen over hoe moeilijk het is om daadwerkelijk niets te doen.

Niks Doen: Het Is Niet Zo Makkelijk Als Het Lijkt

Op de bank zitten en helemaal niets doen – het klinkt eenvoudig, maar feit is dat het voor de meesten van ons niet gemakkelijk is. Werk, familie, vrienden, de stapel vuile was in de hoek; ze eisen allemaal je aandacht op. Maar zelfs als je de tijd had, hoe zou niets doen dan werken? Zou je uiteindelijk niet gewoon gedachteloos door je telefoon scrollen? Olga Mecking ging op onderzoek uit om alles over niksen te weten te komen.

Niksen is typisch Nederlands, aldus Olga. En belangrijker: niksen kan een krachtige methode zijn om stress te verminderen. Veel van onze moderne life hacks die ontspanning beloven, vergen eigenlijk nogal wat werk. Neem bijvoorbeeld minimalisme á lá Marie Kondo: geluk vinden door eerst je huis en al je spullen overhoop te halen, op te ruimen, te reorganiseren. Het klinkt als veel werk. Niksen daarentegen vraagt je om al je to-do’s los te laten en gewoon te zijn, zonder enig doel voor ogen. Als yogi is dit concept misschien niet nieuw voor je. Maar hoe werkt niets doen eigenlijk? We hebben wat tips!

Niksen Is Niet Zoiets Als Luiheid Of Verveling

Bewust niets doen – daar is niets lui aan! Beschouw het als je welverdiende pauze. “Door actief niets te doen, sta je jezelf eindelijk toe om minder te doen in plaats van meer. Velen van ons zijn ongelooflijk druk, de hele dag, elke dag. Door te niksen realiseren we ons dat we actie moeten ondernemen en het rustiger aan moeten doen.” Het punt is dat velen van ons uitstelgedrag vertonen als het gaat om vertragen. Zeker, we kunnen een pauze nemen, maar laten we eerst maar eens een andere to-do van ons lijstje afstrepen! En voor je het weet ben je moe en uitgeput. Neem een pauze voordat je dat punt bereikt. Sta jezelf toe een stapje terug te doen. Je verdient het.

Boost Je Creativiteit

Niksen is een goede manier om het creatieve denken te stimuleren. Het is alleen wel belangrijk dat je er geen nieuw doel van maakt (“Ik moet drie nieuwe ideeën bedenken als ik klaar ben met niets doen!”). Probeer in plaats daarvan je gedachten, je doelen en je takenlijst los te laten. Het kan in het begin vreemd aanvoelen, net als wanneer je voor het eerst mediteert. Maar vroeg of laat krijg je het onder de knie. Geef jezelf de tijd om te leren niets te doen en zie het creatieve denken dan opbloeien.

Maak Tijd Voor Het Nietsdoen

Niets doen is veel gemakkelijker als je er actief tijd voor maakt. Zet het in je agenda en schrijf het in vette letters: NIKSEN. De kans is veel groter dat je het ook echt doet als het van tevoren gepland is. Not-so fun fact: je hersenen zijn waarschijnlijk al behoorlijk wazig na 90 minuten werken. Dus als je de hele dag door kleine pauzes inplant, ben je op den duur productiever.

Ga Naar Buiten

Niets doen klinkt misschien als op de bank liggen en naar het plafond staren, maar dat is misschien niet het juiste soort niksen voor jou, vooral als je snel afgeleid bent. Waarom maak je niet een kleine wandeling door je buurt of ga je gewoon buiten zitten? Onthoud: het enige doel is te ontspannen en je geest leeg te maken. That’s it.

Bonus Tip: Leg Je Telefoon Weg

Stel je een klein moment van rust voor: misschien wacht je op de bus, sta je in de rij bij de kruidenier of haal je je kind van school. Een klein moment met grote mogelijkheden, maar wat doen de meesten van ons? We pakken onze telefoon. Even snel onze e-mail checken of iemands Insta Stories bekijken. Je dag is gevuld met die kleine momenten die vragen om niets te doen. De volgende keer dat je jezelf erop betrapt dat je zonder reden naar je telefoon grijpt, pauzeer dan. Gebruik dit moment, hoe klein ook, om gewoon niets te doen. Gewoon zijn. Ademen. Niksen.