7 manieren om warm te blijven en je circulatie te stimuleren

Staying warm in winter-Ekhart Yoga
Nog op zoek naar manieren om warm te blijven zonder de verwarming hoger te zetten? You’re in the right place! Heb jij weer ijskoude voeten en stijve benen door de kou? Dan weet jij waarschijnlijk maar al te goed hoe moeilijk het kan zijn om te dealen met een slechte bloedsomloop. Je kunt de kou buiten te houden met warme sokken en dikke truien, maar er zijn ook andere manieren om de bloedsomloop in het hele lichaam te stimuleren, en die zijn gemakkelijker dan je denkt.

1. Jezelf masseren

Marma points self massage-Ekhart Yoga

Een van de fijnste dingen die je voor je lichaam kan doen, is het masseren – elke dag, al is het maar voor een paar minuten. In de Ayurveda staat dit bekend als Abhyanga, en het is een belangrijk onderdeel van de dagelijkse selfcare. Als je dit ‘s ochtends als eerste doet, is dat een snelle manier om direct de bloedsomloop in het hele lichaam te verbeteren, stijve spieren te verlichten en je voor te bereiden op je ochtendyoga.
Zelfmassage helpt niet alleen lichamelijk – het bevordert ook een betere band met onszelf en een groter lichaamsbewustzijn (d.w.z. bewustzijn van houding, ademhaling, gevoel enz.). Als je wakker wordt, masseer dan zachtjes de voeten met je duimen – stevige cirkelvormige bewegingen op de voetzolen werken goed om verklevingen in de fascia plantaris los te maken, en kunnen een grote bijdrage leveren aan soepelere benen, heupen en rug. Een beetje essentiële gemberolie toevoegen aan de voetzolen kan ook de spijsvertering en de bloedsomloop verder stimuleren. Masseer in de richting van het hart en knijp zachtjes in de spieren om de bloedsomloop te stimuleren. Gebruik een olie met verwarmende eigenschappen, zoals (ongeroosterde!) sesam- of mosterdolie, om het verwarmende effect te versterken.

Leer een 3-staps zelfmassage die je elke dag kunt doen in een introductie tot Marma punten

2. Shake it up

Shake it up - Ekhart Yoga (1)

Dieren doen het op een natuurlijke manier om warm te blijven en voor ons werkt het ook als we het koud hebben. (Letterlijk!) met je lichaam schudden is de beste manier om je lichaam en geest ‘s morgens (of gedurende de dag als je je futloos voelt) wakker te schudden, en ook om stress en spanning weg te nemen. Als onze geest spanning vasthoudt, doet ons lichaam dat ook (en omgekeerd), dus het loslaten van wat fysieke spanning kan helpen de geest te kalmeren en te verlichten.

3. Maak het specifiek

Het geheim van warm blijven is om echt te weten welke delen van je lichaam het meest merkbare verwarmende effect hebben. De voeten, enkels, polsen, nek en het hoofd zijn de vijf belangrijkste plaatsen om warm te blijven als je het koud hebt – dus investeer in thermische sokken en pantoffels, beenwarmers of langere sokken, handschoenen die de polsen bedekken, een warme sjaal of ‘snood’ sjaal en een muts. Dit is het moment om contact op te nemen met familieleden die graag breien!

Probeer een les om de circulatie in je bovenlichaam te stimuleren: Beweeg de chi in armen, schouders, borst en rug

4. Paradoxale manieren om warm te blijven: draai de koude kraan open

Een koude douche nemen is waarschijnlijk wel het laatste waar je zin in hebt in de winter – maar een straal ijskoud water kan de sleutel zijn tot het behouden van warmte na een warme douche of bad. Zoals de “Ice Man” Wim Hoff leert: “De kou is een absolute doorgang naar de ziel”, en het opendraaien van de koude kraan kan niet alleen fysieke wonderen doen, maar ook de geest en de zintuigen openen, en angst en stress verlichten.
Verschillende tradities geven verschillende adviezen op het gebied van gezondheid, maar over één ding zijn de oude oosterse gezondheids- en welzijnssystemen het eens: een koude onderdompeling kan zeer nuttig zijn voor zowel lichaam als geest. In de lente of de zomer kan een koude douche het beste zijn om de zintuigen te stimuleren en gevoelens van zwaarte weg te nemen, terwijl het in de herfst en de winter belangrijk  is om comfort en warmte te behouden.
Neem je gebruikelijke warme bad of douche, maar eindig met een koude waterstraal. Je bloedvaten waren al verwijd en je lichaam was al warm door je douche, en je lichaam wil die warmte behouden. Als je er dan een scheut koud water op gooit, wordt je lichaam gestimuleerd om nog meer bloed naar temperatuurreceptoren te laten stromen. De kou van de koude straal voel je natuurlijk wel en daar moet je dan even doorheen bijten. Maar als je je lichaam kort de tijd geeft, dan zal het zichzelf opwarmen en ook langer warm blijven. Met de added benefit dat je je energieker en wakkerder voelt!
Lees meer over de verbazingwekkende voordelen van koude douches in The secrets to a strong core and radiant health

Ice cold shower - Ekhart Yoga

5. Stimuleer je spijsvertering

Als je spijsvertering niet helemaal in orde is, lijdt het hele lichaam eronder. De Ayurvedische geneeskunde beschouwt de spijsvertering als het belangrijkste aspect om rekening mee te houden als het gaat om gezondheid, en het is vaak het eerste dat verzwakt als het lichaam onder stress staat. De meesten van ons weten inmiddels dat er een verband bestaat tussen de darmen en de hersenen, en dat een lichte verandering van het evenwicht van de darmbacteriën in de verkeerde richting van alles kan veroorzaken, van een opgeblazen gevoel tot een depressie.
Om ons energiek te voelen, de bloedsomloop te verhogen en het lichaam goed te laten werken, moeten we het spijsverteringsvuur, ook bekend als Agni, aanwakkeren. Je kunt het onderhouden van het spijsverteringsvuur vergelijken met het gooien van houtblokken op een echt vuur. Als de houtblokken vochtig zijn of gemaakt van iets dat niet efficiënt brandt, zal het vuur uiteindelijk doven. Als de houtblokken geleidelijk worden gegooid en van precies het juiste materiaal zijn gemaakt, zal het vuur lang fel blijven branden.
Koud, bevroren, rauw of “vochtig” voedsel kan in deze tijd van het jaar beter worden vermeden, omdat het de spijsvertering kan vertragen en verhinderen, en vooral rauw voedsel kan moeilijk te verteren zijn en een opgeblazen gevoel en winderigheid veroorzaken. Warm, gekookt en licht verteerbaar voedsel zoals soepen, stoofschotels, Dahl en curry’s behoren tot de beste voedingsmiddelen voor de koudere maanden, en het toevoegen van kruiden zoals kaneel, gember, zwarte peper, kardemom, mosterdzaad, cayennepeper, chilipeper en komijn kan de spijsvertering bevorderen en het lichaam opwarmen.

Lees meer hierover in Breng je Agni in evenwicht

6. De gezondste manier om warm te blijven: get moving!

Ook al lijkt het op donkere winterochtenden en -avonden een enorme opgave om naar buiten of naar een yogales te gaan, de voordelen zijn waardevol op zowel fysiek als mentaal niveau. Beweging bevordert natuurlijk de bloedsomloop, warmt het lichaam op en kan spierspanning veroorzaakt door kou wegnemen. Daarnaast maakt beweging hormonen vrij die je mood en motivatie verbeteren, en die letterlijk kunnen helpen om gemakkelijker met de ups en downs van de winter om te gaan. De happy hormones helpen de slaap, stress, angst en depressie te verbeteren, en de verbeterde bloedsomloop komt ook de hersencapaciteit ten goede, zodat je helderder kunt denken. Als je het extréém koud hebt, probeer dan een hot yogales om je spieren extra te ontspannen.

Laat je lichaam bewegen en je energie stromen in deze les van 15 minuten met Jeff Phenix – Wake up the body and move energy

7. Breathe better

Zoals we met Yoga de hele tijd leren – de manier waarop we ademen beïnvloedt niet alleen hoe we ons emotioneel voelen, maar ook hoe ons lichaam zich voelt. Door het ademen vanuit de neus, wordt de lucht opgewarmd door de bloedvaten en kleine haartjes aan de binnenkant van de neus, waardoor de lucht die we inademen een beetje warmer is als hij het lichaam bereikt.
Bepaalde ademhalingstechnieken kunnen ook worden gebruikt om op te warmen, zoals Ujjayi adem of Kapalabhati. Gebruik Ujjayi ademhaling tijdens je Surya Namaskar oefening en merk hoeveel warmer je je voelt op die koude winterochtenden!

Tekst: Emma Newlyn
Bron & beelden: Ekhartyoga.com

Bio Esther Ekhart Engels