Herfst: 5 Tips Voor Een Natuurlijke Energy Boost

Tips voor een natuurlijke energy boost

Heb jij in de donkere maanden ook minder energie? Tegenwoordig zien onze dagen er vaak hetzelfde uit: of het nu lente of herfst is, je dagelijkse ritme veranderd amper. We vergeten vaak dat wij mensen – net zoals planten en dieren – deel uitmaken van de natuur. En het ritme van de natuur is dus ook op ons van toepassing. Kijk eens goed om je heen, nu we midden in de herfst zitten. Bomen laten hun bladeren vallen, dieren trekken zich terug. De natuur komt tot rust. Hoezo doen wij niet mee? We trekken wel een warme jas aan als het koud wordt, maar we houden vast aan ons dagelijkse ritme. En dat is, als je er over nadenkt, eigenlijk heel onnatuurlijk.

Hoezo Je Minder Energie Hebt In De Donkere Maanden

Minder licht, meer regen. Je voelt hoe je energie omlaag gaat. Je bent moe, maar je blijft maar pushen, want dat is toch gewoon wat we doen?! Wat je nu eigenlijk doet: je zwemt continue tegen de natuurlijke stroom in. En dat kost energie, te veel energie. De natuur volgt onverstoorbaar haar ritme. En als wij ervoor open staan, dan geeft ze ons nu precies wat we nodig hebben. Uiteraard kunnen we nu niet allemaal ons werkrooster omgooien omdat het vroeger donker is. Maar er zijn een aantal dingen die we wél kunnen doen om het ritme van de natuur te volgen en vooral volop te kunnen genieten van de herfst.

5 Tips Voor Een Natuurlijke Energy Boost Deze Herfst En Winter

  1. Kies de juiste voeding.

Wees lief tegen je lichaam nu het buiten steeds kouder en donkerder wordt. Rauwe of (ijs)koude dingen eten en drinken kost je veel energie. Nu is de beste tijd voor gestoomde en gekookte maaltijden, die je van binnen opwarmen. Al je favoriete comfort foods! Laat de koffie eens staan en ga voor een heerlijk kopje thee. Verse gember is altijd een aanrader: gember zit bomvol anti-oxidanten, die je energie én je weerstand een boost geven. Daarnaast stimuleert verse gember je doorbloeding, waardoor je lekker warm blijft.

  1. Eet wat de natuur je nu biedt.

Er is een reden dat bananen, sinaasappelen en ander zomerfruit niet in je achtertuin groeit. Als je je energie in balans wilt houden deze herfst, ga dan vooral voor groenten uit je eigen regio – iets wat echt hier groeit en nu in het seizoen is. Voor ons hier in Nederland betekent dat dus vooral veel aardappelen, bloemkool, boerenkool, pompoen, appels, peren… Ga weer eens langs de groenteboer en kijk wat voor lekkers je daar kan halen.

  1. Bundle up: bescherm jezelf tegen de kou.

Het klinkt bijna te makkelijk, maar draag de juiste kleding. Let vooral op je onderrug en houd deze altijd warm: je levensenergie huist in je onderrug, en koude lucht kan er negatieve invloed op hebben. Een extra laagje stof rond je onderrug en buik (zoals bij de Shaktified Leggings) voelt daarom niet alleen lekker warm en comfy, het beschermt ook je Prana.

  1. Lente? Doe eens een herfstschoonmaak!

We kennen de lenteschoonmaak, maar hoezo zou je geen grote herfstschoonmaak doen? De bomen laten de bladeren vallen – laten we mee doen. Wat wil jij loslaten de komende maanden? Dit kan fysiek loslaten zijn door letterlijk op te ruimen, schoon te maken, spullen weg te gooien of te doneren. Maar het kan ook een mentale of emotionele schoonmaakbeurt zijn. Let go of what doesn’t serve youLaat los. Duik je winter cocon in zonder ballast. Zodat je heerlijk tot rust kunt komen en in de lente nog mooier kunt bloeien.

  1. Doe rustig aan.

De natuur komt tot rust in de herfst – en het is heel natuurlijk als jij dat ook doet. Volg het ritme van de natuur. Heb je behoefte aan meer slaap, of wil je gewoon rustig aan doen? Volg eens een kalmerende yin yoga sessie. Heb je weinig energie, geef jezelf dan wat je nodig hebt. Luister naar je lichaam zodat je beter voor jezelf kunt zorgen. In de lente ben je dan helemaal opgeladen, fris en fruitig.