Als je bij zou houden hoeveel tijd je per dag, voornamelijk nutteloos, op je telefoon door brengt, schrik je vast. Even Instagram checken, een appje beantwoorden, de route naar de volgende afspraak, laten weten dat je niet mee eet vanavond, de berichtjes in de Whatsapp familiegroep. De hele dag vraagt je telefoon aandacht. Hoe fijn is het om af en toe onbereikbaar te zijn? Zeker als je op reis gaat, want dat is het moment om te ontsnappen aan de dagelijkse realiteit. Offline is de nieuwe luxe. Het advies van travel trendwatcher Tessa aan de Stegge? Ga op zoek naar je white spot!
Gun jezelf een digital detox en zoek naar white spots
Dat er behoefte is aan een digital detox, bleek al in 2016 toen ik deze reistrend spotte. Bewust op zoek naar plekken waar de telefoon geen ontvangst heeft of waar Wi-Fi nog niet zo’n geïntegreerd onderdeel van de samenleving is. Zodra je in het vliegtuig stapt is het geaccepteerd dat je even onbereikbaar bent. Eenmaal op de bestemming is het vaak tóch verleidelijk om meteen jaloersmakende updates te delen en te zien waar het thuisfront zich mee bezighoudt. Herken jij je hierin en wil je je patroon doorbreken? Tijdens een digital detox staat het verbreken van de verbinding met de digitale wereld centraal. Dat kan door telefoon, iPad of laptop thuis te laten of een bestemming uit te zoeken waar de toegang tot internet niet zo eenvoudig is. Van tropisch onbewoond eiland tot bestemming waar Wi-Fi nog een luxegoed is. Moet je altijd ver weg om even te disconnecten, of kan dat ook dichtbij?
Op zoek naar white spots
Bij Holistik weten ze maar al te goed dat al die digitale prikkels soms even teveel kunnen zijn. Daarom hebben ze de Post Free Friday uitgeroepen, waarop ze even niets posten. Een goed begin. Maar wil je echt even helemaal disconnected zijn? Dan is de app White Spots een aanrader: hiermee reis je af naar de offline wereld. In de app wordt door middel van analyse van elektromagnetische wolken weergegeven of er dataverkeer plaatsvindt. Plekken waar geen activiteit is, worden zogenaamde white spots genoemd. De app brengt je er graag naartoe met een handige route suggestie. Helaas: in Nederland zijn er slechts een paar witte plekken te vinden op de Veluwe en langs de Duitse grens. Wil je echt onbereikbaar zijn dan moet je volgens de app dus echt op reis! Heb je nu de behoefte om disconnected zijn? Dan kun je in de app virtual reality verhalen bekijken, je laten inspireren door de fotoreportages of je laten meeslepen door een van de 22 filmpjes over offline leven. Ook leuk: op de wereldkaart die alle verbindingen visualiseert, zie je meteen dat op voor de hand liggende plekken als de Alpen, het merendeel van Afrika maar ook China, Noord-Korea en delen van Rusland veel white spots zijn.
Digital detox wereldwijd
Ikzelf ben met mijn Twente achtergrond snel uitgekeken op de Veluwe en de gebieden langs de Duitse grens. Onbewust en bewust reis ik graag de wereld rond met de stiekeme hoop op een natuurlijke onderbreking van alle drukte. Die onderbreking vond ik in Iran en Cuba, maar ook in Senegal! Niet heel voor de hand liggende, veelzijdige en avontuurlijke bestemmingen. Internet was hier geen vanzelfsprekendheid waardoor je eenvoudig in een digital detox belandt.
Facebooken met VPN en spontane avonturen in Iran
In 2015 tijdens een rondreis door Iran bleek internettoegang toch wel een dingetje. Grote diensten als Facebook & Google zijn daar niet via de legale weg toegankelijk. Ineens leerde ik wat VPN is en hoe je via een digitale omleiding toch deze kanalen kunt bereiken. Deze trucjes zijn ook de lokale bevolking niet onbekend, maar hun leven draait veel minder om wat er op het internet gebeurt. De Iraniërs brengen vrije tijd liever thee drinkend, schakend of op avontuur met toeristen door. Dat leverde veel spontane ontmoetingen en belevenissen op, die ik niet had meegemaakt als ik ergens starend op mijn telefoon in de lobby van een hotel had gehangen.
Het digitale tijdperk in Cuba
In Cuba ligt verandering op de loer, nu ook het laatste Castro broertje weer een stukje ouder wordt. Het is een mix van Latijns en Caribische invloeden waar de bevolking het beste uit iedere dag probeert te halen. Ondertussen (stiekem) dromend van een revolutie of op handen zijnde verwestering. Tussen de herinneringen aan revolutionairen als Che Quevara, waar op iedere hoek van de straat wel een quote of graffititekening van te vinden lijkt, waan je je in de jaren vijftig. In een oldtimer, luisterend naar de bandjes die de iconische Buena Vista Social Club jammen, op de rug van een paard door de sigaren velden. Maar zwemmen onder de watervallen of drinkend uit je kokosnoot op een hagelwit strand hangen kan er ook. Internet is alleen beschikbaar op Wi-Fi-spots, waar veel te veel toeristen met kraskaartjes proberen contact te leggen met het thuisfront. Ik koos deze trip liever voor het contact met de locals, die maar al te nieuwsgierig zijn naar jouw leven als westerling en trots zijn op wat er in hun land te beleven is.
Senegal: té mooi om niet te Instagrammen
In Senegal belandt je in een andere wereld en is connected zijn wel het laatste waar je aan denkt. Daardoor geniet je ook veel meer van het moment zelf! Zo beleef je de typisch Afrikaanse chaos van de hoofdstad Dakar, het relaxte leven in de luxe Franse resorts aan de kust, spot je giraffes op safari of kom je tot rust in een ecolodge in de Loumpoul-woestijn. Het is er kleurrijk Afrikaans, de mensen zijn gastvrij, palmbomen geven je een instant vakantiegevoel en vanwege de Franse koloniale geschiedenis is het eten om je vingers bij af te likken. Het merendeel van de bevolking is islamitisch, al heb je als toerist geen strenge restricties. Veel stukken van het land staan op de Unesco Werelderfgoedlijst, zoals het eiland Saint Louis waar volop gevist wordt. De veelzijdigheid van het land heeft me bijzonder verrast en ik moet toegeven dat ik hier wel af en toe stiekem online ben gegaan om te Instagrammen. Als je dan net prachtige foto’s van giraffes of de kleurige straatjes hebt gemaakt die je graag met het thuisfront wilt delen, dan is een digital detox soms wel eens lastig!
Durf jij op zoek naar ’s werelds white spots of is verbonden blijven toch jouw weak spot?
Tekst en beeld Iran, Cuba en Senegal: Tessa aan de Stegge (oprichter van Pr-bureau Cherry LAB)
Bron: http://holistik.nl/ga-op-digital-detox-en-zoek-naar-white-spots-om-helemaal-van-de-wereldkaart-te-verdwijnen/